Účet používateľaVyhľadávanie
Menu
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk
»
23. 04.
kurzy
01:00info
NYR
WSH
01:30info
FLA
TBL
NHL live
03:30info
WPG
COL
04:00info
VAN
NSH
NHL live
24. 04.
kurzy
01:00info
TOR
BOS
NHL live
03:30info
DAL
VGK
NHL live
04:00info
EDM
LAK
«

Magazín

Ako vybrať tyče a hriadele na posilňovanie?

PR článok
27.04.2022

Hriadele a tyče na cvičenie sú základom pri posilňovaní a budovaní svalovej hmoty. Pripravili sme pre vás malého sprievodcu, vďaka ktorému sa ľahšie zorientujete v tom, aké tyče si pre vaše potreby vybrať v prípade, že sa rozhodnete zaobstarať si výbavu do domáceho fitness centra. Na tieto parametre sa treba určite zamerať:

1. Priemer tyče na činku

Priemer tyče je dôležitý najmä preto, pretože podľa neho si potom vyberáte aj kotúče a závažia na činky. Najbežnejšie sa môžete stretnúť s priemerom 25 mm alebo 30 mm, no olympijské tyče majú priemer 50 mm. Na hriadeľ s priemerom 25 mm bez problémov nahodíte kotúče s priemerom 30 mm, no odporúča sa vyberať si kotúče s priemerom diery rovnakým, ako má priemer tyče.

Samozrejme, na 50 mm olympijskú tyč kotúče s priemerom 30 mm nenahodíte, takže na to pri nákupe nezabúdajte a prispôsobte výber tyče zariadeniu, ktoré už máte doma, aby sa vám nestalo, že nebude kompatibilné. Závažie na činke vždy treba zaistiť maticou, aby nehrozilo, že pri cvičení z tyče vypadne.

2. Dĺžka tyče

Čím dlhší je hriadeľ, tým viac miesta na závažia máte k dispozícii. Klasické jednoručky mávajú hriadeľ dĺžky v rozmedzí približne od 35 cm do 55 cm. Činky určené na vzpieranie, bench sú dlhé od 120 cm do 180 cm. Dĺžka je v tomto prípade rozhodujúca hlavne v prípade, že máte doma lavicu na bench so stojanom, aby sedela na rozostup.

Na hop-sport.sk nájdete hriadele aj tyče rôznych dĺžok, ktoré si môžete kúpiť jednotlivo alebo v setoch a vyskladať si tak ideálne vybavenie presne pre vaše potreby. Vybrať si môžete tu: https://hop-sport.sk/tyce/

3. Nosnosť tyče

Ak chcete cvičiť pohodlne a bezpečne, určite nechcete riskovať ohnutie tyče alebo v horšom prípade jej prasknutie. Práve preto nosnosť tyče takisto netreba podceňovať. Pri každom hriadeli alebo tyči si preto pozrite, akú maximálnu nosnosť výrobca udáva. Obyčajne je to okolo 100 až 150 kg, čo na domáce tréningy bohate postačuje aj v prípade, že si chcete naložiť viac na drepy.

4. Tvar tyče

Tyče na posilňovanie majú rôzne tvary. Okrem rovných tyčí sú bežné aj ohýbané - každá z nich má iné využitie, takže závisí aj od toho, aké cviky plánujete robiť. K najuniverzálnejším tyčiam, ktoré sa tešia najväčšej obľube, patria rovné tyče, takisto nazývané aj vzpieračské tyče, pretože sú rovné po celej dĺžke. Precvičíte si nimi hrudník výtlakmi v leži, no využijete ich aj na drepy a mŕtvy ťah a vytláčanie tyče nad hlavu zo stoja.

Mierne lomené a silne lomené tyče sú charakteristické typickým ohnutím, ktoré menej zaťažujú zápästia a viac zapájajú ramenné svalstvo, tricepsové svalstvo a svaly predlaktia. Sú ideálne na cviky ako vytáčanie tyče na vodorovnej lavici, zdvíhanie tyče k hrudnej kosti alebo brade, ohýbanie predlaktí alebo narovnanie predlaktí spoza hlavy v ľahu.

Tyče a hriadele sú skvelé na gymnastiku, kulturistiku, vzpieranie a silový trojboj. Kvalitná oceľ s pochrómovaným povrchom ochráni vaše tyče pred hrdzavením a poškriabaním, takže sú odolnejšie a dlhšie vám vydržia. rn




Neprehliadnite
Krátke správy
Najnovšie články
Anketa: Ako oznámkujete Slovákov v NHL za ich výkony?Francis nevylučuje pred letom zmeny v zostave i na lavičke Kraken Ramsay: Pospíšilovi by náš štýl mal sadnúť. Mešár a Dvorský? Niekedy sa musíte rozhodnúť inak Zámorský novinár urobil rebríček Top 10 nádejí Blues: Sú v ňom obaja Slováci Top 5 nováčikov, ktorí by mohli mať v play-off najväčší vplyv Slovenský brankár prešiel najkratšiu cestu k postupu, pre útočníka sezóna končíAké plány majú Penguins v lete so svojím bránkoviskom?Veľký návrat: Lindy Ruff sa vracia do tímu, v ktorom tvoril rekordyĎalšia posila Slovenska z NHL je potvrdená. Švajčiari ich hlásia hneď niekoľko!Matthews zavelil k vyrovnaniu, žiarili aj McDavid či Hyman. Dalo Vegas facku fair-play?Video: Kyle MacLean vs. Stefan Noesen (bitka) „Šokujúca“ novinka: Obhajcovi titulu sa v prvom zápase play-off vráti hviezdaSlafkovského útok bol jeden z najlepších v NHL. Za sebou nechal aj útoky superhiezdMešár s Dvorským na MS nedávajú zmysel. Ich čas príde, hovoria majstri sveta V hre o Calderov pohár bude viacero Slovákov. V základnej časti im kraľovali Studenič s Regendom Mešára teraz čaká tvrdá konkurencia. Toto bude pre neho múdre, ak chce zlepšiť šance na úspech Slafkovského útok patrí medzi tri pozitíva budúcej sezóny. Spomína sa aj Mešár Slovensko má ďalšiu posilu zo zámoria! V tejto sezóne si zahrala aj v NHLMeno možno mať nový tím hneď nebude, ale pre tieto 4 dôvody môže skončiť úspechomBedard čakal lepšiu sezónu. Pred ďalšou má jasný cieľZobraziť viacArchív článkov
Aktuálne v diskusii
SlovakFitness.sk

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies