Účet používateľaVyhľadávanie
Menu
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk
»
Žiadne zápasy
20. 04.
kurzy
23:00info
CAR
NYI
NHL live
02:00info
BOS
TOR
NHL live
21. 04.
kurzy
18:30info
FLA
TBL
NHL live
21:00info
NYR
WSH
NHL live
01:00info
WPG
COL
NHL live
04:00info
VAN
NSH
«

Slováci v NHL

Najväčšie slovenské nádeje pred draftom 2022

Od roku 2013 nemal slovenský hokej svojho zástupcu v prvom kole draftu NHL. V tomto roku by sme sa v ňom mohli dočkať Slovákov hneď niekoľko. Pozrite si prehľad najväčších slovenských nádejí.

Juraj Slafkovský, Ú

Popredné medzinárodné podujatia na seniorskej úrovni pretavil na to, aby sa jeho meno spájalo s bojom o pozíciu draftovej jednotky. Na bronzovej olympiáde bol v 17 rokoch najužitočnejším hráčom a v dobrom svetle sa ukázal aj na svetovom šampionáte. A hoci by nakoniec Shanea Wrighta preskočiť nemusel, je celkom pravdepodobné, že prekoná rekord Mariána Gáboríka, ktorý sa v roku 2000 stal najvyššie draftovaným Slovákom v histórii, keď si ho Minnesota vybrala z tretieho miesta.

Sezóna 2021/22
Tím Z G A B TM
TPS (FIN U20) 11 6 12 18 6
TPS (Liiga) 31 5 5 10 33
Slovensko (ZOH) 7 7 0 7 0
Slovensko (MS) 8 3 6 9 2

Šimon Nemec, O

Nemec má šancu stať sa najvyššie draftovaným obrancom v tomto roku. Konkurenciou mu je viac-menej len Čech David Jiříček. Podobne ako Slafkovský, aj on sa predstavil na olympiáde a majstrovstvách sveta, pričom sa mu medzi mužmi darilo vzbudzovať pozornosť aj na klubovej úrovni. Očakáva sa, že by jeho meno mohlo zaznieť už na pozíciách tri až päť. Ak by bol z prvých deviatich pozícii, prekonal by slovenský rekord Borisa Valábika a Branislava Mezeia, ktorí sú zatiaľ najvyššie draftovanými obrancami spod Tatier.

Sezóna 2021/22
Tím Z G A B TM
Nitra (Extraliga) 39 1 25 26 20
Slovensko (MS U18 D1A) 1 0 2 2 0
Slovensko (ZOH) 7 0 1 1 2
Slovensko (MS) 8 1 5 6 2

Filip Mešár, Ú

Ďalší zástupca slovenskej extraligy je kandidátom na prvé kolo draftu, hoci už nie takým jasným ako jeho už skôr spomenutí krajania. Osemnásťročný odchovanec Popradu má za sebou už dve sezóny medzi mužmi. Nestratil sa ani ne preddraftovom testovaní v Buffale, kde dokonca jednu disciplínu (benčpres) ovládol. Nepatrí k najrobustnejším hráčom, no nebojí sa chodiť do súbojov a ťažkých oblastí ľadu. Vyniká však najmä svojou rýchlosťou a tvorivosťou. Je snaživý aj smerom dozadu a dokáže hrať na krídle i na pozícii centra. Jeho slabiny sa dajú stále vylepšiť, či už ide o kvalitu streľby, vnímanie hry alebo fyzický fond.

Článok pokračuje pod reklamou

Sezóna 2021/22
Tím Z G A B TM
Poprad (Extraliga) 37 8 8 16 8

Adam Sýkora, Ú

Širšej verejnosti dal o sebe vedieť predovšetkým na vydarených seniorských majstrovstvách sveta, ktoré z neho urobili potenciálneho adepta na druhé až tretie kolo draftu. Jeden z najmladších hráčov tejto triedy sa však v dobrom svetle ukazoval aj medzi mužmi v slovenskej extralige, kde bol spoluhráčom Nemca v Nitre. Jeho silnými stránkami sú korčuľovanie, snaživé napádanie a „buldočia“ povaha, vďaka ktorej je dobrý aj v defenzívnej hre. Na to, aby to všetko raz uplatnil aj v NHL, však bude musieť ešte popracovať na svojej telesnej stránke. Potenciál na zlepšenie má aj pri strele a prihrávkach. Na vyšších pozíciách draftu by Mohol by byť riskom, ktorý sa vyplatí.

Sezóna 2021/22
Tím Z G A B TM
Nitra (SVK U20) 1 0 0 0 0
Nitra (Extraliga) 46 10 7 17 6
Slovensko (MS U18 D1A) 1 1 1 2 0
Slovensko (MS) 6 2 1 3 0

Servác Petrovský, Ú

U prvého slovenského zástupcu zo zámoria je rozsah pozícií, z ktorých by mohol byť draftovaný, široký. Odhadzovať to môžeme na tretie až piate kolo. Stále len sedemnásťročný rodák z Veľkého Šariša má za sebou prvú sezónu v juniorskej OHL, kde dostával priestor vo všetkých možných situáciách, vrátane presiloviek a oslabení vďaka svojmu citu pre defenzívu. Rád strieľa góly a nebojí sa chodiť pred bránu. Má šikovné ruky, dobrú rýchlosť a slušne číta hru, vďaka čomu vie vytvárať príležitosti aj pre spoluhráčov. Vyčítaná mu je nevyrovnanosť výkonov. Zúčastnil sa aj preddraftového testovania v Buffale.

Sezóna 2021/22
Tím Z G A B TM
Owen Sound (OHL) 65 28 26 54 28

Maroš Jedlička, Ú

Síce už má 19 rokov a vlani draftovaný nebol, no vydarená sezóna v extraligovom Zvolene mu dáva šancu v tomto roku prekvapiť. Skauti sa na neho pozerať boli a niektorý tím by to s ním mohol skúsiť v neskorom kole. Má solídnu postavu, nechýba mu rýchlosť, bojovnosť a snaha zlepšovať sa. Cení sa u neho aj zodpovednosť v defenzíve a to, že vie hrať na poste centra i krídelníka.

Sezóna 2021/22
Tím Z G A B TM
Zvolen (Extraliga) 44 17 21 38 59

Za zmienku stoja aj: Alex Šotek (Ú, Slovan/SVK), Jozef Viliam Kmec (O, Prince George/WHL), Adam Žlnka (Ú, Sioux Falls/USHL).



Neprehliadnite
Krátke správy
Najnovšie články
Aktuálne v diskusii
SlovakFitness.sk

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies