Účet používateľaVyhľadávanie
Menu
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk
»
23. 04.
kurzy
01:00info
NYR
WSH
01:30info
FLA
TBL
NHL live
03:30info
WPG
COL
04:00info
VAN
NSH
NHL live
24. 04.
kurzy
01:00info
TOR
BOS
NHL live
03:30info
DAL
VGK
NHL live
04:00info
EDM
LAK
«

Magazín

Hráči NHL z hokejovej exotiky I.

Mnoho ľudí v lete volí za destinácie svojich dovoleniek exotické krajiny. My sa teraz pozrieme na krajiny, ktoré bolo možné alebo stále je možné zaradiť medzi exotiku ľadového hokeja a ich zástupcov v histórii NHL.

V prehľade uvádzame hráčov pochádzajúcich z danej krajiny alebo majúcich jej občianstvo v čase svojho pôsobenia v lige. Vychádzame z oficiálnych záznamov Národnej hokejovej ligy.

Austrália

Prvým a doteraz jediným austrálskym hráčom v NHL je stále aktívny útočník Nathan Walker, ktorý má v 28 rokoch za sebou 55 zápasov v dresoch Washingtonu, Edmontonu a St. Louis. Strelil v nich 11 gólov a pridal šesť asistencií. Históriu hokeja svojej vlasti prepísal 7. októbra 2017 a pri svojom debute v lige dokonca aj skóroval. Jeden zápas odohral za Capitals aj vo finále Stanleyho pohára v roku 2018, a tak jeho meno nájdeme aj na slávnej trofeji.

Bahamy

Tu už ideme do poriadnej exotiky, ale tak ako v prípade iných podobných krajín, aj v tomto prípade ide o kanadského odchovanca s dvojitým občianstvom. Útočník Andre Deveaux, rodák z Freeportu, odohral v sezónach 2008/09 až 2011/12 v NHL 31 zápasov za Maple Leafs a Rangers so ziskom dvoch asistencií a 104 trestných minút. Neskôr si zahral aj za Duklu Trenčín.

Článok pokračuje pod reklamou

Brazília

Dvojité občianstvo mal aj Mike Greenlay, ktorý v NHL odchytal 20 a pol minúty v dvoch rôznych zápasoch sezóny 1989/90 v drese Edmontonu. Pochopiteľne, aj on hokejovo vyrástol v Kanade. Brazília však má vďaka nemu svojho zástupcu v oficiálnych zápisoch NHL. Neskôr sa zviditeľnil ako komentátor zápasov Wild.

Chorvátsko

Z chorvátskeho Medveščaku Záhreb vzišiel útočník, ktorý sa cez Fínsko dostal až do NHL. Borna Rendulic si splnil sen 9. decembra 2014, keď si obliekol zápasový dres Colorada. Nakoniec v najlepšej lige sveta odohral 15 zápasov, strelil gól a pridal asistenciu. Jeden duel odohral aj za Vancouver.

Francúzsko

Francúzsko bolo dlho vnímané ako hokejová exotika. Zdanie však môže klamať. Z krajiny galského kohúta vzišlo viacero hráčov NHL a niektorí z nich sa v nej dokázali aj usadiť. Francúza sme videli vo viac ako 2300 dueloch. K najznámejším patria útočníci Antoine Roussel a Pierre-Edouard Bellemare či brankár Cristobal Huet. Viac ako sto zápasov v lige odohrali aj Sebastien Bordeleau, Paulin Bordeleau, Alexandre Texier, Philippe Bozon a Xavier Ouellet. Michel Galarneau, Yohann Auvitu, Stephane Da Costa, Pat Daley a Andre Peloffy sú ďalšími hráčmi NHL s francúzskym občianstvom. Peloffy bol prvý, Huet zase ako prvý získal Stanleyho pohár – so Chicagom v roku 2010. Všetci, s výnimkou Hueta a Peloffyho, v lige bodovali aj skórovali.

Holandsko

Holandsko má svojho zástupcu v NHL aj v súčasnosti v osobe útočníka Daniela Spronga, ktorý od ročníka 2015/16 odohral 202 zápasov, v ktorých nazbieral 70 bodov. Zahral si za Pittsburgh, Anaheim, Washington a Seattle. Ešte pred ním si však v lige zahrali dvaja Holanďania, ktorí sú stále pred ním v počte zápasov i bodov. Obaja však hokejovo vyrástli v Kanade, kde získali aj druhé občianstvo. Obranca Ed Kea v 70. a 80. rokoch minulého storočia odohral 583 zápasov so ziskom 175 bodov (30+145) za Atlantu a St. Louis. Útočník Eddy Beers zase v 80. rokoch minulého storočia odohral za Calgary a St. Louis 250 duelov so ziskom 210 bodov (94+116).

Írsko/Severné Írsko

V dávnejších dobách si v Národnej hokejovej lige zahrali aj štyria útočníci z Írska. Jim McFadden odohral za Detroit a Chicago 412 zápasov v 40. a 50. rokoch minulého storočia, strelil 100 bodov a nazbieral 226 bodov. Získal aj Calderovu trofej a Stanleyho pohár. 103 zápasov za Montreal a Boston odohral v rokoch 1933 až 1936 Jack Riley. Sid Finney si v 50. rokoch minulého storočia 59-krát obliekol dres Chicaga a Bobby Kirk odohral v sezóne 1937/38 zahral za Rangers. S výnimkou McFaddena všetci získali aj kanadské občianstvo.

Jamajka

Graeme Townshend zovňajškom zapasuje do obrazu typického Jamajčana. Rodák z Kingstonu odohral ako útočník 45 zápasov NHL začiatkom 90. rokov minulého storočia. Nazbieral tri góly a sedem asistencií. Obliekol si dresy Bruins, Islanders a Senators. Hokejovo rástol v Toronte, kam sa jeho rodina presťahovala.

Japonsko

Yutaka Fukufuji bol druhým draftovaným Japoncom v NHL a prvým, ktorý si v lige aj zahral. Stalo sa tak 13. januára 2007, keď si pri zranení Mathieua Garona zachytal za Los Angeles. Nakoniec za Kings absolvoval štyri zápasy a jeden aj vyhral. Dokopy však kryl len 83,7% striel.

Južná Kórea

Jim Paek je riaditeľom Kórejskeho zväzu ľadového hokeja a trénerom národného tímu. Ako obranca si v prvej polovici 90. rokoch minulého storočia vyskúšal aj najlepšiu ligu sveta. V 217 zápasoch v dresoch Penguins, Kings a Senators zaznamenal 5 gólov a 29 asistencií. Narodil sa v Soule, ale vyrástol v kanadskom Toronte. Získal aj Stanleyho pohár.

Pokračovanie zajtra…



Neprehliadnite
Krátke správy
Najnovšie články
Fanúšikovia Canadiens nechápu: Aj po takejto sezóne je Slafkovský tak podceňovaný?Anketa: Ako oznámkujete Slovákov v NHL za ich výkony?Francis nevylučuje pred letom zmeny v zostave i na lavičke Kraken Ramsay: Pospíšilovi by náš štýl mal sadnúť. Mešár a Dvorský? Niekedy sa musíte rozhodnúť inak Zámorský novinár urobil rebríček Top 10 nádejí Blues: Sú v ňom obaja Slováci Top 5 nováčikov, ktorí by mohli mať v play-off najväčší vplyv Slovenský brankár prešiel najkratšiu cestu k postupu, pre útočníka sezóna končíAké plány majú Penguins v lete so svojím bránkoviskom?Veľký návrat: Lindy Ruff sa vracia do tímu, v ktorom tvoril rekordyĎalšia posila Slovenska z NHL je potvrdená. Švajčiari ich hlásia hneď niekoľko!Matthews zavelil k vyrovnaniu, žiarili aj McDavid či Hyman. Dalo Vegas facku fair-play?Video: Kyle MacLean vs. Stefan Noesen (bitka) „Šokujúca“ novinka: Obhajcovi titulu sa v prvom zápase play-off vráti hviezdaSlafkovského útok bol jeden z najlepších v NHL. Za sebou nechal aj útoky superhiezdMešár s Dvorským na MS nedávajú zmysel. Ich čas príde, hovoria majstri sveta V hre o Calderov pohár bude viacero Slovákov. V základnej časti im kraľovali Studenič s Regendom Mešára teraz čaká tvrdá konkurencia. Toto bude pre neho múdre, ak chce zlepšiť šance na úspech Slafkovského útok patrí medzi tri pozitíva budúcej sezóny. Spomína sa aj Mešár Slovensko má ďalšiu posilu zo zámoria! V tejto sezóne si zahrala aj v NHLMeno možno mať nový tím hneď nebude, ale pre tieto 4 dôvody môže skončiť úspechomZobraziť viacArchív článkov
Aktuálne v diskusii
SlovakFitness.sk

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies