Účet používateľaVyhľadávanie
Menu
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk
»
01:00info
MIN
SEA
NHL live
02:00info
WPG
VAN
03:00info
CGY
SJS
03:30info
COL
EDM
NHL live
04:00info
VGK
ANA
NHL live
04:30info
LAK
CHI
18. 04.
kurzy
01:00info
MIN
SEA
NHL live
02:00info
WPG
VAN
03:00info
CGY
SJS
03:30info
COL
EDM
NHL live
04:00info
VGK
ANA
NHL live
04:30info
LAK
CHI
19. 04.
kurzy
Žiadne zápasy
«

Magazín

Jeden a dosť: Slováci, ktorí v NHL odohrali len jeden duel

Zahrať si raz v NHL je snom každého hokejistu. Keď už si ho splníte a v najlepšej súťaži na svete zažijete debut, radi by ste naň nadviazali. Nie každému sa to však podarí. My sa pozrieme na piatich Slovákov, ktorí v najlepšej hokejovej lige sveta odohrali len jeden zápas. Štyria z nich to už nezmenia.

Jozef Čierny

Čierneho draftovalo v roku 1992 Buffalo. Vybralo si ho z 35. miesta a dúfalo, že sa z neho raz stane etablovaný hráč NHL. Útočník narodený vo Zvolene si sen splnil, keď si v najlepšej lige sveta zahral. Odohral v nej však len jeden zápas. Šancu mu nedali Sabres, ktorí ho 1. septembra 1993 vymenili do Edmontonu. Zaň si zahral 18. januára 1994 v zápase proti Ottawe. Pri prehre 3:4 si pripísal jeden mínusový bod. V zápase sme videli aj ďalšieho Slováka. V tom čase za Oilers hrával aj Zdeno Cíger. Čierny sa v ďalších sezónach potĺkal v AHL a IHL a v roku 1997 sa rozhodol pre návrat do Európy. Myšlienky na NHL sa nevzdal, no už sa mu do nej nakuknúť nepodarilo. Až do konca kariéry pôsobil na starom kontinente, prevažne vo Zvolene.

Stanislav Gron

Niekdajší útočník pochádzajúci z Bratislavy patril svojho času medzi väčšie nádeje tímu New Jersey Devils, ktorý si ho v roku 1997 vybral na drafte z celkového 38. miesta. Od ročníka 1999/2000 pôsobil v AHL, kde vydržal tri sezóny. V tej strednej sa dočkal aj šance v drese prvého tímu, ktorý v tom čase sužovali zranenia Sergeja Brylina, Jasona Arnotta, Scotta Gomeza a Alexandra Mogiľného. Stalo sa tak 23. februára 2001 v zápase proti Caroline, ktorí Devils vyhrali 3:2. Odohral v ňom desať minút, prezentoval sa dvoma strelami a pripísal si plusový bod. Po sezóne 2001/02 sa vrátil do Európy a v hráčskej kariére pokračoval do konca sezóny 2015/16.

Ivan Baranka

Od obrancu, ktorého Rangers draftovali z 50. miesta v roku 2003, sa čakalo pomerne veľa. Od ročníka 2005/06 sa pokúšal preraziť v newyorskej organizácii priamo na „farme“ v Hartforde. Koncom novembra 2007 sa dočkal povolania do prvého tímu, keď sa New Yorku zranil Jason Strudwick. Ligového debutu sa dočkal 22. novembra v zápase proti Tampe. Odohral necelých 13 minút a dokonca bodoval, keď prihrával na víťazný gól Coltona Orra (2:1). Debut mu pridal sebavedomie, ale už naň nenadviazal. Po sezóne 2007/08 sa dohodol na spolupráci so Spartakom Moskva a v KHL sa mu darilo. Neskôr si zahral aj vo Švédsku a v Česku a pravidelne reprezentoval Slovensko. Po sezóne 2019/20 zavesil korčule na klinec.

Milan Kytnár

Topoľčiansky rodák sa v sezóne 2011/12 dočkal nečakanej šance zahrať si v NHL. Pôsobil vtedy len v nižšej ECHL, no keď Oilers vypadol zo zostavy Ryan O’Marra, nestihli pred zápasom proti New Jersey povolať nikoho z AHL. Voľba tak padla na Slováka, ktorého draftovali v roku 2007 zo 127. miesta a ktorý bol práve na letisku v Seattli, odkiaľ jeho tím cestoval na Aljašku. Kytnár si sen splnil 11. januára 2012. Pri prehre 1:2 odohral päť a pol minúty s jednou strelou na bránu. Jeho výkon tréner Tom Renney označil za dobrý po ofenzívnej i defenzívnej stránke. Následne sa však vrátil k svojmu tímu a ďalšiu šancu v NHL už nikdy nedostal. Od ďalšej sezóny už pôsobil v Európe, od ročníka 2014/15 na Slovensku.

Adam Húska

Brankár zo Zvolena bol draftovaný Rangers v roku 2015 zo 184. miesta. Svojej šance v prvom tíme newyorského tímu sa dočkal v ročníku 2021/22, keď mu do karát zahrali okolnosti. „Jazdcom“ sa zranila jednotka Igor Šesťorkin a prvý gólman na povolanie, Keith Kinkaid, nebol k dispozícii pre koronavírus. Slovensko sa prvého debutu svojho brankára po skoro 15 rokoch dočkalo 8. decembra 2021, no nedopadlo to najlepšie. Húska čelil silnému Coloradu a z 39 striel inkasoval sedem gólov, čím vyrovnal klubový rekord z roku 1942 v počte inkasovaných gólov pri debute. Rangers prehrali 3:7. Húska je stále aktívny, a tak nie je vylúčené, že ešte nejaký zápas niekedy v NHL pridá.




Neprehliadnite
Krátke správy
Najnovšie články
Slafkovský je v spoločnosti veľkých mien. Vie, že sa môže zlepšiť. Čo plánuje po MS?Nemec mal svoje chyby, ale svojou defenzívou prekvapil. Akú známku si vyslúžil? Slováci v USHL postupovali ďalej, v CHL nie. Čaká nás séria slovenských brankárov Chromiak hrdinom zápasu, presadil sa aj Regenda + videoRok zmenil vo vnímaní Slafkovského veľa. Hovoril o tom viceprezident Canadiens Erik Karlsson otvorene o sezóne v Pittsburghu: Obrovské sklamanie V NHL debutoval bývalý dorastenec Trnavy. A hneď aj bodoval! NHL zverejnila termíny prvých duelov play-off. Kedy začnú Slováci? Majiteľ Jazz sa vyjadril k informáciám o predaji Coyotes Matthews robil, čo mohol, ale nebolo mu to súdené. Chýbali milimetre a štipka šťastia + video Kučerov napodobnil McDavida: Exkluzívny klub rozšíril na päť hráčov a dočkal sa ovácií v stoji! Dvojnásobný víťaz Stanleyho pohára s Pittsburghom úspech nezažil. Končí kariéru Canadiens urobili zásadné rozhodnutie ohľadom svojho trénera NHL zverejnila nominácie na King Clancy TrophyDetroit a Philadelphia podpísali vstupné zmluvy s vysokoškolákmi Na waiver listine je útočník Red WingsČernák viedol zápas a videl historický moment. Matthews ten svoj nezažil, Coyotes sa lúčili víťazne Hlavaj sa stretne v kempe aj s legendou: Fleury pokračuje v kariéreMS sa blížia: Optimizmus ohľadom Regendu, Mešár a Dvorský otázni, Nemec príde! Capitals vytvorili postupom negatívny rekord. Potopila Detroit neskorá informácia v rukách Tortorellu?Zobraziť viacArchív článkov
Aktuálne v diskusii
SlovakFitness.sk

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies