Účet používateľaVyhľadávanie
Menu
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk
»
28. 03.
kurzy
00:30info
CAR
DET
00:00info
FLA
NYI
NHL live
00:00info
MTL
PHI
00:00info
OTT
CHI
00:00info
PIT
CBJ
00:00info
TOR
WSH
01:00info
MIN
SJS
01:00info
STL
CGY
01:00info
WPG
VGK
02:00info
COL
NYR
02:00info
EDM
LAK
03:00info
ARI
NSH
03:00info
SEA
ANA
NHL live
03:00info
VAN
DAL
29. 03.
kurzy
00:00info
BUF
NJD
NHL live
«

Slováci v NHL

Pokročilé štatistiky: Je sklamanie zo sezóny Tatara opodstatnené?

Tomáš Tatar má za sebou prvú sezónu v drese New Jersey Devils po podpise dvojročnej zmluvy v lete 2021. Po nej sa v hokejovej verejnosti objavuje jediný výraz a to sklamanie.

Tatar do tímu nezapadol vo viacerých oblastiach, bodové príspevky boli žalostné nízke a pri sledovaní zápasov sa zdal byť nesynchronizovaný so svojimi spoluhráčmi alebo dokonca o krok za nimi. V nasledujúcich riadkoch sa bližšie pozrieme na dôvody neúspechu a „rozhodnutia", ktoré ho zariadili.

Najväčším sklamaním bola rozhodne produktivita a treba pripomenúť, že Tatar bol s cap-hitom 4,5 miliónov dolárov druhým najlepšie plateným útočníkom tímu v tejto sezóne. V bodovaní tímu sa však k tejto pozícii ani len nepriblížil. Určite sa nečakalo, že bude hráčom spodnej šestky, ktorý občas zaboduje, ale hráčom prvej šestky, ktorý bude pravidelne bodovať po boku Hischiera či Hughesa. Túto pozíciu však nateraz v tíme stratil.

Možno to prekvapí, ale vo vytváraní si streleckých pokusov či samotnej realizácii vôbec nebol problém. Dokonca v rámci kvality a množstva bol na tom naposledy lepšie v sezóne 2014/15 ešte v drese Red Wings a v hre 5 na 5 v prepočte na odohraný čas dosiahol druhý najlepší výsledok za posledných 5 sezón v počte strelených gólov (potom tu však máme presilové hry, ale k tomu sa ešte dostaneme...).

Kde však treba hľadať hlavné príčiny nízkej produktivity je až dvojnásobný prepad asistencií oproti sezóne 2020/21 v prepočte na odohraný čas. Príčin je samozrejme viacero, ale napríklad spomeniem najhoršiu úspešnosť streľby tímu s ním na ľade počas jeho pôsobia v NHL či počet asistencií na strelu sa znížil o vyše štyri na zápas (zaujímavé, že tých do vysokonebezpečných miest bolo v priemere viac)...

Možno neveríte na "šťastie či náhodu", ale práve hokej sa opakovane ukázal ako najnáhodnejší zo všetkých severoamerických tímových športov a to z veľkej časti preto, že je založený na kuse gumy, ktorá sa odráža po ľade rýchlosťou až 110 míľ za hodinu. Podľa jednej štúdie sa dokonca tvrdí, že skoro polovica všetkých gólov si vyžaduje určitú dávku "šťastia".

Spomíname to preto, lebo tu máme jednoduchú štatistiku (PDO) vypočítanú sčítaním úspešnosti streľby s daným hráčom na ľade a úspešnosť bránkoviska a priemer sa vždy rovná 100. Samozrejme, ako každá štatistika, nie je dokonalá, ale môže byť užitočná. Tatar má v hre 5 na 5 PDO len 96,2 a zato môže ako nízka úspešnosť streľby s ním na ľade (6,8%, horšiu majú Devils už iba, keď je na ľade Jimmy Vesey) a úspešnosť bránkoviska 89,4%). Takéto "malé" hodnoty sú dlhodobo neudržateľné a hlavne ak stúpne úspešnosť streľby spoluhráčov počas jeho pobytu na ľade, produktivita a spomínané asistencie budú pribúdať. Devils majú počas jeho pobytu na ľade viac streleckých pokusov, striel na bránku či šancí, ale napriek tomu v hre 5 na 5 má gólový pomer 39,77%. Samozrejme, v tíme ako Devils majú zápornú hodnotu skoro všetci, ale len Tatar takto výraznú napriek spomínaným metrikám. Treba tu zahrnúť i komponent zručnosti, ale podľa sledovania PDO za posledných 10 rokov by malo byť očakávané PDO pre budúcu sezónu niekde na úrovní vyše 99.

Čas v presilových hrách postupom sezóny klesal a naposledy hral v priemere na zápas rovnako v početnej výhode v nováčikovskej sezóne 2012/13. K tomu Devils sa prezentovali veľmi zlou až katastrofálnou presilovou hrou (zodpovednosť za túto hernú situáciu mal už bývalý asistent trénera Mark Recchi). Táto tepelná mapa nezblokovaných streleckých pokusov je toho jasným dôkazom


(via Hockeyviz)

Čím viac je farba tmavšia do červenej, tým viac streleckých pokusov z daného miesta oproti priemeru, u modrej je to naopak.

Stačí sa zamerať na slot (predbránkový priestor) a... K tomu pri už úspešnom zakončení Devils, len v niečo vyše 55% prípadoch bodoval i on, ak bol samozrejme na ľade. Tatar sa musel prispôsobiť i zmene herného systému a prechodová hra je ďalšou z príčin výrazného poklesu asistencií. Kým u Canadiens bol on tým hráčom, ktorý často vstupoval s pukom do obrannej tretiny, tak u Devils to bolo o vyše 8 pokusom na zápas menej. Poviete si: A? Dôležitosť tohto ukazovateľa podporuje fakt, že až 42 % všetkých gólov v hre 5 na 5 padne do 5 sekúnd po vstupe do útočného pásma. Devils patrili k tímom, ktorí sa snažili rýchlo po získaní puku prejsť stredné pásmo a zakončovať, ale už výrazne horšie to bolo pri postupnom útoku či forčekingu. Naopak práve takto častejšie vstupovala a slávila úspech formácia Tatar-Danault-Gallagher, ktorá bola najefektívnejšou formáciou v hre 5 na 5 (gólový podiel 66%) v sezónach 2018/19 až 2020/21. I tu sa objavovali tvrdenia, že Gallagher a Danault mali výraznejší vplyv, ale WOWY (s hráčom, bez daného hráča, ktorý sa prispôsobuje spoluhráčom a konkurencii) ukázal, ako výrazne sa táto dvojica zlepšila až v spolupráci s Tatarom. Už v spomínanom období (2018/19 až 2020/21) len šesť (!) hráčov v lige strelilo v hre 5 na 5 viac gólov ako Brendan Gallagher. Viete koľko ich strelil v tejto sezóne (opäť v hre 5 na 5) po odchode tejto dvojice? JEDEN.

Počas sezóny najčastejšie nastupoval Tatar po boku dvojice Hischier - Zacha (137:10 min.) a neskôr Johnsson - Mercer (116:45 min.). Tatar skvele dopĺňal v prvej polovici sezóny prvé duo a s ním na ľade boli výrazne častejšie na puku, vytvárali si šance a strelecké príležitosti z tých najnebezpečnejších pozícii na ľade. Stačí nám porovnanie streleckých metrík a zistíme, že bez Tatara u nich nastal výraznejší pokles. I pohľad na hráčsku kartu po prvej polovici sezóny naznačuje, že Tatar rozhodne herne nesklamal.


(via ARHockeyStats)

Napriek tomu všetkému bol ich gólový podiel len niečo vyše 40% a to vďaka mizernej úspešnosti streľby s nimi na ľade (5,49%). Rozhodnutie zaradiť ho ku druhej dvojici možno vypadalo ako dobré riešenie, ale ako "očný test", tak i rôzne metriky ukázali nesprávnosť toho verdiktu. Síce gólový podiel bol lepší ako pri prvej dvojici, ale napriek výraznému nasadzovaniu hlavne v útočnej tretine (striedanie začínali vhadzovaním v ofenzívnej zóne v 62,5% prípadoch), puk väčšinou nemali pod kontrolou a v defenzíve to vôbec, ale vôbec nebolo optimálne. Dawson Mercer síce v nováčikovskej sezóne ukázal veľký potenciál po ofenzívnej stránke, ale i nedostatky v obranných činnostiach. Treba však dodať, že Mercer nie je "čistokrvným" centrom a už bolo prezentované, že v nasledujúcej sezóne sa s ním počíta už na krídlo do prvých dvoch formácií (prezentoval sa úspešnosťou na vhadzoviach len niečo vyše 35 %). Andreas Johnsson zase vykazoval najhoršie relatívne metriky v množstve a kvalite streleckých pokusov proti tímu. "Opodstatnenie" zloženia tejto línie sa opäť a zase volá úspešnosť streľby tímu s daným hráčom na ľade (tu to bolo 11,32%). Ak je kontrola hráčov nad vlastnou úspešnosťou streľby nie príliš výrazná, ich schopnosť skutočne vykonávať kontrolu nad streleckou schopnosťou svojich spoluhráčov je ešte nižšia. Úspešnosť streľby tímu s ním na ľade (oiSh %) môže mať obrovský vplyv na hráčove štatistiky vrátane gólov, asistencií, bodov, plus-mínus a dokonca i WAR,GAR či SPAR (ktoré využíva góly ako primárny vstup). Dokonca analytik Jack Fraser tvrdí, že úspešnosť streľby tímu s daným hráčom na ľade je jednou z najdôležitejších štatistík, ktorým by mal hokejový fanúšik porozumieť, ak chce lepšie pochopiť mnohé skutočnosti. Priemerná hodnota v hre 5 na 5 je okolo 8 %, nadpriemerná (neudržateľná) zase okolo 12 % a všetko okolo 4 % je extrémne nízke a môžeme písať o smole. Tu si dovolím tvrdiť, že pri trpezlivosti u formácie Tatar - Hischier - Zacha by časom rozhodne góly prišli a mohlo to i zmeniť celkový dojem zo sezóny.

Tu sa dostávame ku metrike GAR (Goals Above Replacement). V skratke je to "veličina", ktorá ukazuje ako hodnotný je hráč, v porovnaní s hráčom "na náhradnej úrovní", teda s hráčom, ktorý je ľahko dostupný a hneď k dispozícii. "Na náhradnej úrovní" je výraz, ktorý sa dáva hráčovi, ktorý často pendluje medzi AHL a NHL prípadne býva často zdravým náhradníkom. Základný rámec pozostáva zo šiestich kategórii: ofenzíva pri vyrovnanom počte hráčov na ľade (EVO), defenzíva pri vyrovnanom počte hráčov na ľade (EVD), ofenzíva pri presilových hrách (PPO), defenzíva pri hrách v oslabení (SHD), uložené tresty (Take) a získané tresty (Drawn).


(via Evolving Hockey)

Tu vidíme akú zlú sezónu má za sebou Tomáš Tatar. Výsledná hodnota -3,5 (to znamená, že celkový vplyv bol o vyše 3 góly horší ako by to bolo u hráča "na náhradnej úrovní"), je najhorší výsledok v kariére v NHL a veľkú časť z toho tvorí chabá ofenzívna stránka hry. Táto metrika nám však predstavuje výsledok výkonu daného hráča a ak by sme si pozreli očakávanú hodnotu GAR (teda očakávaná hodnota na základe výkonu) dostaneme plus 1,4. Tieto hodnoty nebývajú takto výrazne od seba a opäť to len dokumentuje ako výrazne môže úspešnosť streľby s daným hráčom na ľade ovplyvňovať celkový dojem i celkové štatistiky.

Niekedy sa puky neodrážajú, tak ako by sme si predstavovali a mali by sme byť opatrní, aby sme prehnane nehodnotili výsledky, ktoré sú dlhodobé neudržateľné a nemáme úplne pod kontrolou. Na základe sledovania údajov z minulosti, môžeme očakávať v nasledujúcej sezóne nárast oiSh % o skoro 2% a tým pádom i bodového konta. Samozrejme, Tomáš Tatar zažil veľmi nevydarenú sezónu a jednoznačne musí byť pri danej pozícii v tíme efektívnejším hráčom, lepšie zvládať zlé rozhodnutia, pretože či chceme alebo nie, góly sú stále najdôležitejším a rozhodujúcim faktorom každého zápasu.




Neprehliadnite
Krátke správy
Najnovšie články
Slafkovského posledná šancu na vylepšenie rekordov. Dokáže toto len ako tretí Európan? Aj Gretzky mal pred Chárom rešpekt: Keď som ho prvýkrát uvidel, utekal som za trénerom Brodeur lamentuje nad dnešnými brankármi: Rozmaznávame ich Slafkovský hovoril o MS. Chce ísť do play-off a experti sa zhodujú: Je naň perfektne stavanýIde do tuhého: Boj o Prezidentskú trofej je mimoriadne vyrovnaný a otvorený Rokovania o sťahovaní tímu Slováka sa ukončili Chromiak prihrával na víťazný gól, Regenda sa pobil + videoCanucks zaradili Demka na listinu dlhodobo zranených. Ako je na tom Lindholm? Nepríjemný náraz sa mu stal osudný: Útočník Blues si už v sezóne nezahrá Mladý slovenský útočník už atakuje dvojcifernú sériu Černák s míľnikom, ktorý dosiahol ako štvrtý hráč Tampy a tretí Slovák v históriiĎalší hráč Washingtonu vstupuje do asistenčného programu! Seattle podpísal zmluvu s nedraftovaným útočníkomSlafkovský nasadil „beast mode“: Neviem, či tu od čias Jágra bol v tomto lepší mladík, tvrdí skaut Video: Trent Frederic vs. Tanner Jeannot (bitka) Slafkovský umlčal kritikov. Raz bude nebezpečný, hovorí víťaz Stanleyho pohára Guentzel otvorene: Chcel som zostať v PittsburghuNezmysel? Obvinení Hart, Dube a spol. sa spájajú s Ruskom Šialené: Shane Doan sledoval, ako jeho syn pri debute snov prepisuje históriu! + videoTortorella sa ospravedlnil svojmu brankárovi za nedeľnú reakciu Zobraziť viacArchív článkov
Aktuálne v diskusii
SlovakFitness.sk

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies