Účet používateľaVyhľadávanie
Menu  .
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk
»
20. 04.
kurzy
23:00info
CAR
NYI
02:00info
BOS
TOR
21. 04.
kurzy
18:30info
FLA
TBL
21:00info
NYR
WSH
01:00info
WPG
COL
04:00info
VAN
NSH
«

Magazín

Najväčšie slovenské nádeje z 1. kola draftu, ktoré v NHL nenaplnili očakávania

Jozef Struhár  
05.09.2022

Slovensko malo v ére samostatnosti hneď niekoľko veľkých hokejových nádejí, ktoré nakoniec očakávania nenaplnili. Do časti z nich vkladali veľké nádeje aj samotné tímy NHL, ktoré na nich využili svoje voľby v prvom kole draftu. A práve na nich sa zameriame.


Marcel Hossa

Hossa odohral v NHL porciu zápasov, ktorú treba oceniť – 237. V nich však nazbieral len 61 bodov (31+30) a nenaplnil očakávania, ktoré do neho vložil Montreal, keď ho draftoval v roku 2000 z celkového 16. miesta ako svoju budúcu ofenzívnu hrozbu. V prvom tíme Canadiens sa však nikdy naplno neetabloval. Neskôr dostal šancu u Rangers, u ktorých strávil dve plné sezóny v NHL, a Coyotes. Pre neisté miesto v NHL si od ročníka 2008/09 vybral KHL, kde zažil vydarenú kariéru. Mimochodom, na drafte 2000 bolo vybraných v prvom kole až 13 hráčov, ktorí v NHL neodohrali ani toľko zápasov ako mladší z bratov Hossovcov.

Marko Daňo

Daňovi sa pred draftom v roku 2013 venovala veľká pozornosť. Za sebou už mal zápasy v KHL a zahral si aj na seniorských majstrovstvách sveta. Nakoniec si ho z celkového 27. miesta vybral Columbus, v drese ktorého sa predstavil už v sezóne 2014/15. Nedarilo sa mu zle, keď v 35 zápasoch strelil osem gólov a pridal 13 asistencií. Potom to však išlo z kopca. Blue Jackets ho vymenili a v Chicagu, Winnipegu a Colorade sa neuchytil. Neuspel ani pri návrate do Ohia a následne sa vrátil do Európy. V NHL nakoniec odohral 141 duelov so ziskom 45 bodov (19+26).

Branislav Mezei

Obrancu z Nitry sme v NHL videli v siedmich sezónach v dresoch Islanders a Panthers. Posledné štyri sezóny pritom hrával len v prvom tíme floridského klubu. 240 zápasov (so ziskom 5 gólov a 19 asistencií) v NHL však zrejme u neho nebolo predpovedaných, keď bol v roku 1999 draftovaný newyorským tímom už z 10. miesta ako do roku 2022 najvyššie draftovaný obranca spod Tatier. Bol veľkým, defenzívne ladeným obrancom s dobrou fyzickou hrou. Práve takým, ktorému nesadla zmena pravidiel po výluke 2004/05.

Článok pokračuje pod reklamou

Róbert Petrovický

U Petrovického si viacerí odborníci mysleli, že Hartford uponáhľal jeho cestu do NHL, keď ho v nej nechal hrávať už ako tínedžera. Whalers si ho vybrali v roku 1992 z celkového deviateho miesta ako dovtedy najvyššia draftovaného Slováka v histórii. V lige nakoniec odohral 208 zápasov, v ktorých zaznamenal 27 gólov a 38 asistencií. Ani raz sa mu nepodarilo odohrať na najvyššej úrovni celý ročník, keď hrával aj v AHL alebo IHL. Neuspel ani v Dallase, St. Louis, Tampe či na Long Islande. Po sezóne 2000/01 sa vrátil na „starý kontinent“.

Boris Valábik

Valábik bol ďalším rodákom z Nitry, ktorý bol ako robustný, fyzicky hrajúci obranca draftovaný z 10. miesta. V roku 2004 napodobnil Mezeia, keď si ho vybrala Atlanta. Aj on doplatil na zmenu hracieho štýlu v NHL a nakoniec sa v nej neusadil ani ako bitkár. Odohral v nej 80 zápasov za Thrashers so ziskom siedmich asistencií a 210 trestných minút. Po sezónach v Kazachstane, Veľkej Británii a Rakúsku sa presunul do televízie, kde sa teší obľube.

Kristián Kudroč

Islanders v roku 1999 siahli v prvom kole po dvoch slovenských obrancoch. Tým druhým po Mezeovi bol Kudroč, ktorého meno zaznelo z 28. miesta, vtedy posledného. Sedem hráčov z prvého kola napokon odohralo menej duelov ako on. Rodák z Michaloviec ich absolvoval 26 v troch sezónach, ale potešil sa aj dvom gólom. K nim pridal dve asistencie. Zahral si za Tampu Bay a Floridu, po výluke hrával v Európe.

Vladimír Mihálik

V roku 2005 uzatváral prvé kolo rodák z Prešova, ktorého si z 30. miesta vybrala Tampa Bay. Následne sa presunul do zámoria, kde to spočiatku vyzeralo nádejne. V NHL debutoval v ročníku 2008/09, ale potom sa v nej predstavil už len v ročníku 2009/10. Celkovo v nej odohral 15 zápasov, všetky za Lightning, so ziskom troch asistencií. Po návrate zo zámoria hrával skoro výhradne za slovenské kluby, najskôr v KHL, potom v extralige.

Róbert Döme

Draft 1997, pozícia číslo 12, Marián Hossa. Ten istý draft, pozícia číslo 17, Róbert Döme. Kým Hossa zažil mimoriadne úspešnú kariéru v najlepšej lige sveta, jeho o päť miest nižšie draftovaný krajan sa v NHL neuplatnil. Vybral si ho Pittsburgh, ktorý mu už v sezóne po drafte dal po skvelom tréningovom kempe šancu v prvom tíme. V 30 zápasoch strelil ako tínedžer päť gólov a pridal dve asistencie. Ďalší ročník strávil celý na „farme“ a v tom následnom dostal ďalšiu šancu v Pittsburghu. Natrvalo sa tam neuchytil a na rok sa vrátil na „starý kontinent“. Ďalšie tri sezóny v zámorí mu priniesli len jeden zápas v NHL za Calgary. Celkovo tak v lige odohral len 52 duelov so ziskom 7 gólov a 7 asistencií. V Európe pôsobil vo Švédsku, Nemecku a na Slovensku.

Marek Zagrapan

Väčšie nádeje ako do Mihálika sa z draftovaných Slovákov v roku 2005 vkladali do iného východniara a jeho kamaráta – útočníka Zagrapana. Toho si Buffalo vybralo už z 13. miesta ako dovtedy šiesteho najvyššie draftovaného Slováka. Dnes je ôsmy. V juniorskej QMJHL sa mu darilo, no v troch sezónach v AHL si nedokázal vybojovať príležitosť v prvom tíme a nakoniec v NHL neodohral ani jeden zápas, ako jeden z troch hráčov prvého kola spomínaného draftu. V sezóne 2009/10 sa presunul do Európy, kde si sezónu a pol zahral aj v KHL. Neskôr mal pochybnosti, či nemal byť v zámorí trpezlivejší. Aj Sabres v následných sezónach upadli, čo mu mohlo priniesť nejakú príležitosť.

V tomto roku boli v NHL draftovaní v prvom kole hneď traja Slováci, do ktorých vkladajú veľké očakávania fanúšikovia zo Slovenska i ich klubov. Držme im palce, aby bol ich hokejový osud v kanadsko-americkej lige vydarenejší.



Neprehliadnite
Krátke správy
Najnovšie články
Aktuálne v diskusii
SlovakFitness.sk

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies