Účet používateľaVyhľadávanie
Menu
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk
»
29. 03.
kurzy
00:00info
BUF
NJD
NHL live
30. 03.
kurzy
17:30info
FLA
DET
19:30info
MIN
VGK
NHL live
21:00info
EDM
ANA
23:00info
ARI
NYR
23:00info
COL
NSH
NHL live
00:00info
WPG
OTT
00:00info
BUF
TOR
00:00info
CBJ
PIT
00:00info
MTL
CAR
00:00info
PHI
CHI
00:00info
TBL
NYI
00:00info
WSH
BOS
01:00info
STL
SJS
04:00info
SEA
DAL
04:00info
CGY
LAK
«

Slováci v NHL

Plusy a mínusy Slafkovského účasti na MSJ. Čo na to hovorí tréner?

Po tom, čo boli Wright, Guenther a Clarke pustení svojimi klubmi NHL na juniorské majstrovstvá sveta, sa odborník Steve Ellis z Daily Faceoff rozhodol venovať plusom a mínusom toho, ak by to isté urobil Montreal s Jurajom Slafkovským.

Plusy účasti Slafkovského na juniorských MS

Podľa Ellisa je hrací čas veľmi dôležitý a hoci sa slovenský útočník dočkal v poslednom období jeho nárastu, stále je jeho priemer len 11 a pol minúty na zápas. Súhlasí, že hranie proti hráčom úrovni NHL je prínosnejšie, ako hranie proti juniorom, no otázne je to, čo chcú Canadiens so Slafkovským urobiť v najbližších týždňoch. Ak by mal v zostave opäť klesnúť, mal by ísť na juniorský šampionát.

„Príchod na MS juniorov by bol takmer ako krok späť, vzhľadom na jeho skúsenosti z NHL. Ale ako u Wrighta, Clarkea alebo Guenthera, aj tu ide o to, aby ste získali solídny čas na ľade, hrali viac ako 20 minút za noc a boli opäť kľúčovým prispievateľom tímu namiesto toho, aby ste boli len ďalším hráčom v zostave. Čas na ľade je kritický, a hoci sa ho v NHL začína dočkávať viac, neprekoná tam hranicu 20 minút, ako by to bolo so Slovenskom,“ poznamenal Ellis.

„Získal by dosť hracieho času a slobodu v hre a tvorivosti, čo v NHL v takej miere nemá. Vydarené výkony môže byť veľkým povzbudením sebavedomia. Nie je to tak, že by sa Habs tento rok dostali do play-off. Poskytnúť mu túto skúsenosť by bolo úctivé gesto, samozrejme, ak by tam bol ochotný ísť. Poslať ho tam by mu umožnilo stať sa vodcom. Ak to považujú za dostatočne cenné na to, aby to prevážilo negatíva, mohlo by to byť rozhodujúcim faktorom.“

Článok pokračuje pod reklamou

Mínusy účasti Slafkovského na juniorských MS

Slafkovský si momentálne v NHL buduje sebavedomie ako strelec a tento proces by ste nechceli narušiť, ak nemusíte. To, že teraz má po svojom boku schopnejších hráčov, mu umožňuje viac sa koncentrovať na svoje silné stránky. Montreal by sa tiež mohol obávať zranenia – lekciou by mohol byť Kirby Dach, ktorý takmer vynechal celý ročník 2020/21 pre zranenie z prípravného zápasu pred turnajom. Ellis však tvrdí, že zraniť sa môžete kdekoľvek. Nepopiera však, že tímy si svoje aktíva chcú chrániť.

„Kľúčovým bodom je konzistentnosť a vytrhnúť niekoho z nového prostredia práve vtedy, keď sa cíti pohodlne, môže byť riskantné rozhodnutie. Nie je to tak, že by sa len prispôsoboval novej lige – je to úplne nový životný štýl a išiel na jeden z najväčších hokejových trhov na svete s duálnym jazykovým systémom. Je toho veľa, čomu sa musíte prispôsobiť, ak na to nie ste zvyknutí. Možno nemá zmysel vyťahovať ho z toho, keď sa práve rozbieha,“ skonštatoval.

Čo podľa experta urobí Montreal?

Ellis si myslí, že aj napriek pomalému štart Slafkovského v tejto sezóne by Canadiens nemali nasledovať Seattle, Arizonu a Los Angeles a mali by sa prikloniť k zotrvaniu draftovej jednotky v NHL. Nehrozí mu, že by sa stal pravidelným zdravým náhradníkom a týždeň po týždni vyzerá na ľade lepšie.

„Prínosy sú na oboch stranách rozhodnutia, ale povedal by som, že ho treba nechať vyvíjať sa v jeho vlastnom tempe. Bude mať ešte dosť príležitostí na reprezentovanie Slovenska a povedal by som, že svetový šampionát v máji bude pre neho omnoho cennejší,“ doplnil expert.

Tréner ide v jednej línii s generálnym manažérom

Už skôr generálny manažér Canadiens Kent Hughes hovoril o tom, že informoval slovenskú reprezentáciu, aby neplánovala účasť Slafkovského na turnaji. Momentálne sa mu jeho hra pozdáva a prikláňa sa k jeho zotrvaniu v NHL, hoci definitívne rozhodnutie ešte nebolo urobené.

V podobnom duchu sa vyjadril aj výkonný viceprezident Jeff Gorton, ktorý si nemyslí, že Slafkovský bude uvoľnený, ak bude pokračovať vo výkonoch, ktoré podáva. A v piatok sa k tomu vyjadril aj hlavný tréner Martin St. Louis, ktorý sa tiež prikláňa k neuvoľneniu mladíka.

„Z toho, čo sme v poslednom čase videli u Slafa, by sme radi zachovali tú kontinuitu,“ povedal St. Louis pre Arpona Basuho z The Athletic. Slafkovský máva podľa kormidelníka viac dotykov s pukom, čo ukazuje, že rastie aj jeho hra bez puku.



Neprehliadnite
Krátke správy
Najnovšie články
Aktuálne v diskusii
SlovakFitness.sk

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies