Účet používateľaVyhľadávanie
Menu
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk
»
Žiadne zápasy
20. 04.
kurzy
23:00info
CAR
NYI
NHL live
02:00info
BOS
TOR
NHL live
21. 04.
kurzy
18:30info
FLA
TBL
NHL live
21:00info
NYR
WSH
NHL live
01:00info
WPG
COL
NHL live
04:00info
VAN
NSH
«

Magazín

Pokročilé štatistiky: Čo je dôvodom rýchleho a nečakaného vzostupu Kraken?

Pred premiérovou sezónou Seattle Kraken sa väčšina odborníkov i konsenzus fanúšikov zhodoval v názore, že pridali dostatok slušných hráčov, aby mohli pokoriť hranicu vyše 50% úspešnosti pri zbieraní bodov. Analytici však prekvapivo dokonca tvrdili, že na základe ich modelov budú tímom s postupom do play off.

Napríklad Dom Luszcysczyn z The Athletic, ktorého prediktívny model priniesol jeho tvorcovi i prívržencom výrazne výnosy, dal tímu až 77% pravdepodobnosť postupu do bojov o Stanleyho pohár. Tieto modely sa zhodovali i v tom, že Kraken majú obmedzenú silu v ofenzíve, ale dostatočne silný defenzívny tím s dostatočne kvalitným bránkoviskom, aby sa im to podarilo. Kraken napokon ukončili sezónu s bilanciou 27-49-6, čo im stačilo len na 36,6% získaných možných bodov.

Kde sa stala teda chyba? Nesprávny výber hráčov, smola alebo vonkajšie faktory, ktoré sa nedali vopred zohľadniť?

Rozhodne najzrejmejším aspektom bolo bránkovisko, teda oblasť, ktorá je tou najnáhodnejšou a najmenej predvídateľnou premennou v športe. Veď koľko fanúšikov, analytikov či reportérov pred sezónou predpovedalo, že pri dvojici Philipp Grubauer - Chris Driedger, toto bude najslabší článok v ich premiérovej sezóne v NHL?

Kraken dúfali, že Philipp Grubauer, s ktorým podpísali šesťročný kontrakt na 35,4 milióna dolárov, bude ekvivalentom Marca-Andre Fleuryho počas inauguračnej sezóny Vegas Golden Knights a navyše mali pocit, že Chris Driedger potvrdí pozíciu jednej z najspoľahlivejších záloh v lige. Výsledkom bola najhoršia úspešnosť zákrokov v lige 88,01%, to je gól navyše za každých 32 striel v porovnaní s ligovým priemerom alebo inkasovaný gól navyše na zápas.

Aby sme použili lepšiu štatistiku, Kraken inkasovali o 41,3 gólov navyše oproti očakávaniu, teda na základe množstva a kvality streleckých pokusov a sám Grubauer ukončil sezónu s jednoznačne najhorším výsledkom -31,53. Tieto ohromujúco zlé brankárske schopnosti mali obrovsky vplyv na výsledky tímu. Veď keby Kraken disponovali len priemerným bránkoviskom, tak by sa ich bodový stav zastavil niekde medzi 88 až 94 bodov.

Ďalším príkladom môže byť, že ak by v sezóne 2021/22 vykazovali Lightning rovnaké brankárske "schopnosti" ako Kraken, sezónu by pravdepodobne ukončili so ziskom niekde okolo 80 bodov (získali 110 bodov)! Existujú však i ďalšie detaily o problémoch bránkoviska a to, že Kraken inkasovali gól v 8,7% prípadoch do jednej minúty po strelení gólu a dokonca až v 14,2% prípadoch, ak to posunieme na časový interval 120 sekúnd (údaje sú z januára 2022).

Ak by niekto tvrdil, že Grubauer je len obeťou týchto verejných modelov a nezahŕňa zlú defenzívu pred ním, sa veľmi mýli. Čo fungovalo v premiérovej sezóne tohto tímu na výbornú, bolo rozhodne potláčanie streleckých príležitosti. Tento tím dovolil piaty najmenší počet vysokonebezpečných šancí a mal druhý najmenší počet očakávaných inkasovaných gólov (na základe množstva a kvality streleckých pokusov) v hre 5 na 5 v lige. V obrannom pásme sú Kraken "ochotní" nechať hrať súpera s pukom a presúvajú sa k agresívnemu bráneniu predbránkovému priestoru (slotu). Z tohto priestoru padá vyše polovica všetkých gólov v NHL.


(via Sound of Hockey, rozostavenie hráčov Kraken v obrannom pásme, slot je označený červenou farbou).

Kraken patrili medzi najlepšie tímy v zabraňovaní vysokonebezpečných prihrávok, v zamedzení primárnych asistencií pri strele, pri prihrávkach do slotu či v zamedzení prejazdov cez "royal road" (medzi kruhmi). Defenzíva "ovláda" fyzickú hru v slote a to je dôvod, prečo pravdepodobne zostavili fyzicky najimpozantnejšiu obrannú skupinu hráčov v lige. K tomu uprednostňovanie rýchlych, defenzívne zameraných útočníkov na implementáciu systému neutrálnej zóny a už môžeme chápať výber hráčov v premiérovej sezóne a štýl hry, ktorým sa prezentovali. Tepelná mapa nižšie, nám ukazuje, ako si tím viedol v potláčaní streleckých pokusov v porovnaní s priemerom ligy.


(via HockeyViz, čím je farba tmavšie modrá tým menej pokusov z daného miesta, pri tmavej červenej je to naopak)

Kraken hrali v obrannej tretine konzervatívnu schému 2-1-2 pri držaní puku súpera a tým ho nútili do určitej miery zakončovať z menej výhodných pozícii a tým pádom čelil Grubauer tretej najväčšej priemernej vzdialenosti strely medzi brankármi s minimálne 30 odchytanými zápasmi. Negatíva tohto štýlu sa však ukázali v zápasoch proti tímom, ktoré boli schopné pri "cycling the puck" byť trpezlivé pri vytváraní si streleckých príležitosti v útočnej zóne. Pri opustení obrannej tretiny síce boli nadpriemerný v rámci kontrolovaných výstupoch, ale úspešnosť len na úrovni 77,1% (20., priemer 78,4%). Toto bolo spôsobené, že tím nemá veľa zdatných korčuliarských a prihrávajúcich obrancov, ale skôr sa zameral, ako už bolo spomínané, na fyzicky hrajúcich, s dobrou obranou v okolí bránkoviska.

Tento štýl charakterizuje celkovú filozofiu tímu a dôvod angažovania Davea Hakstola na pozíciu coacha tímu, teda agresívny, pracovitý, konzistentný a silný v defenzíve. V neutrálne zóne sa pri forčekingu využíva konzervatívnejšia štruktúra 1-2-2. V úvode to tím skúšal 2-1-2, ale často, pravdepodobne kvôli zlyhávaniu komunikácie, dochádzalo vďaka "voľnému" priestoru v strednom pásme k prečísleniam a tým pádom ku vytváraniu si výhodných streleckých pozícii proti tímu. Tento koncept bol prekvapením z dôvodu, že Hakstol počas pôsobenia u Flyers využíval systémy 1-3-1 a neskôr práve 1-2-2. Celkovo sa forčeking tímu v strednom pásme ukázal ako silná stránka tímu a Kraken boli štvrtým najlepším tímov v lige v bránení povolených vstupoch do zóny za 60 minút hry či povolili druhý najmenší počet zakončení po "rush chances" (takto môžeme definovať strelecké príležitosti, ktoré vznikajú do pár sekúnd po získaní puku v obrannej tretine s rýchlym prechodom, úspešnosť streľby je vyššia o viac ako 2% ako je priemer ligy).

Samozrejme bránkovisko nebolo jediným dôvodom nelichotivej bilancie 27-49-6 v inauguračnej sezóne. Síce sa vedelo, že Kraken nebudú tímom s vysokým ofenzívnym potenciálom, ale napokon to bolo ešte horšie. Kvôli zameraniu sa na skôr iné aspekty hry, tím trpel na dostatok kvalitných hráčov pri prechode (k tomu stratili dvojicu Brandon Tanev a Jaden Schwartz na veľkú časť sezóny). Kraken sa zámerne snažili minimalizovať čas strávený v strednom pásme a tým pádom implementáciu schémy, ktorá znižuje dôraz na kvalitu vstupov v držaní puku v prospech väčšieho množstva "dump and chase".

Možno si poviete, že zastaralé a zdanlivo nezmyselné riešenie hráča, ktorý nemá iné možnosti. Cieľom v hokeji nie je streliť čo najviac gólov, ale streliť viac gólov ako súper. Síce prechod s držaním puku prípadne prihrávkou nám dáva vyššiu pravdepodobnosť streleného gólu, ale i výrazne zvyšuje riziko straty puku a veľkému množstvu rýchlych protiútokov či prečíslení. Kraken sa zamerali na vytvorenie efektívnej schémy forčekingu postavenej na získavaní pukov v útočnom pásme a v obmedzení chýb pri prechode. Tu boli úspešným tímom, keď patrili k najlepším tímom pri získavaní takto nahodených pukov (32,6% - 8.) a celkovo i efektívny pri premene takto získaného puku na streleckú príležitosť. Úspešnosť kontrolovaných prechodov s držaním puku bola len na úrovni 49,2% (ligový priemer 51,3%) a zároveň boli i podpriemerný pri vstupoch, ktoré viedli ku streleckej príležitosti. Celkovo sa však strelecké pokusy rodili veľmi ťažko a zvyčajne išlo o menej hodnotné strely blízko modrej čiary.


(via HockeyViz)

Kraken patrili medzi tímy s najčastejším podielom striel vyprodukovanými obrancami, ale zároveň k najhorším na základe kvality týchto striel. To všetko viedlo ku šiestemu najnižšiemu počtu strelených gólov a ku tretiemu najhoršiemu na základe množstva a kvality streleckých pokusov v hre 5 na 5. Tu však zlyhala ešte jedna vec - koučing. Ofenzívnu stránku hry má síce na starosti asistent trénera Paul McFarland, ale ak si pozrieme tepelnú mapu Philadelphia Flyers zo sezóny 2017/18, nájdeme jednoznačne rukopis Davea Hakstola.


(via HockeyViz)

Povedomé? Po sezóne sa ozývali hlasy, že nesprávne zareagovali na nedostatok kvalitných ofenzívnych hráčov, hraním zastaraného systému bez nápadu a títo hráči nie sú dostatočne zruční, aby to dokázali zmeniť. Kraken vytvárali strelecké pokusy na základe forčekingu alebo postupnej (cyklickej) stratégie (11,572 na 60 minút hry, viac už len sedem tímov):


(via Corey Sznajder/Tableau)

Napriek tomu týmto štýlom strelil menej gólov v minulej sezóne v hre 5 na 5 už len Anaheim Ducks!

K tomu sa ešte pridali špeciálne formácie. Presilovka a oslabenie sú kľúčové aspekty každého zápasu a zhruba sa v ňom odohrá asi 20% hracieho času. Barometer úspechu špeciálnych formácii zahŕňa kombináciu percentuálnej úspešnosti využitých presiloviek a percentuálnej úspešnosti ubránených oslabení (Special Teams% = PP% + PK%). Magická hranica, na ktorú sa snažia tímy dostať je 105%. Priemer ligy je vždy 100. Kraken mali 14,6% PP (29.) a 74,9% PK (31.), čo im dáva ST 89,5%. Nedosiahnuť métu ani 90% je považované za veľmi veľmi zlý výsledok. Ešte horšie bolo, že i prejav v týchto herných situáciách sa moc neodklonil od celkového výsledku.

Sezóna 2022/23 priniesla rýchle zlepšenie

V tejto sezóne sa Kraken zdvihli rýchlo a nečakané. Bilancia 29-15-5 a skoro 96% pravdepodobnosť účasti v play-off sú toho jasným dôkazom. Kde treba hľadať hlavne dôvody?

Akákoľvek diskusia v prípade tohto tímu musí začať v bránkovisku. Základne štatistiky vás síce neohúria, ale tie pokročilé naznačujú výrazný posun. Vo všetkých herných situáciách inkasovali o skoro štyri góly menej oproti očakávaniu (19.) a len pre pripomenutie to bolo sezónu predtým o vyše 41 gólov viac, čo je rozdiel niečo vyše 45 gólov! Kto má leví podiel, by nám mali naznačiť hlavne odchytané víťazné zápasy, pretože existuje jasná korelácia medzi hlavne nasadzovaným brankárom a brankárom, ktorý dáva tímu väčšiu šancu na výhru.

Martin Jones má bilanciu 23-7-3 a Philipp Grubauer 5-8-2, ale pohľad na základne štatistiky nám však ukazuje veľmi vyrovnané hodnoty. Potom to však vyvoláva otázku - prečo s Jonesom v bránke tím väčšinou vyhráva a v prípade Grubauera nie?

Zdá sa, ako keby pred nimi nastupoval vždy iný tím. V lige nenájdete väčšie rozdiely medzi dvojicou brankárov, ako tomu je práve u Kraken. Začneme defenzívou.


(via Dan Morse, SV% je založená na nezblokovaných streleckých pokusoch)

Seattle dovolí o 1,6 nezblokovaných striel viac s Grubauerom v bránke na 60 minút hry, ale hlavne disproporcia v kvalite streleckých pokusov (XGA/60) je ešte výraznejšia. Pre porovnanie je to rozdiel medzi druhou najlepšou defenzívou v lige medzi tímami (Jones v bránke) a až dvadsiatou (Grubauer) na základe tejto metriky. Ak predpokladáte, že aspoň počet strelených gólov tímom je na približne rovnakej úrovni, mýlite sa. Tu je ten rozdiel ešte výraznejší, najväčší medzi dvojicou brankárov v rámci všetkých tímov v NHL. Kraken v hre 5 na 5 s Jonesom v bránke zaznamenali v prepočte na 60 minút hry 3,79 gólov (1. v lige medzi brankármi, min.300 odchytaných minút, 74 hodnotených brankárov) a s Grubauerom je to 2,13 (65.!).

Napriek tomu v tejto hernej situácii nenájdete v lige momentálne lepšieho ako Grubauer v percentuálnej úspešnosti zákrokov nezblokovaných striel oproti očakávaniu (+2,01, na základe množstva a kvality streleckých pokusov v hre 5 na 5, musí sa však zlepšiť v hre v početnej nevýhode). Jones sa pohybuje vo väčšine metrík okolo ligového priemeru a rozhodne mu chýba väčšia konzistentnosť. O tom svedčí i to, že má na konte druhý najvyšší počet RBS v súťaži (Really Bad Starts, SV% v zápase pod 85%) a to deväť. Samozrejme nemôžeme vyčítať, že Martin Jones si nateraz vybojoval pozíciu prvého brankára tímu, ale je dosť možné, že sa situácia začne obracať v prospech Grubauera.

Ďalším aspektom úspechu je hra tímu v strednom pásme. Mužstvo v sezóne 2021/22 nebolo v žiadnom prípade hrozné pri prechode neutrálnou zónou (miera "turnovers" 7,9%, štvrté v NHL), ale v tejto bolo lídrom podľa údajov z novembra (miera „turnovers" už len 6,6%). Kraken boli celkovo skvelý v neutrálnej zóne, vynucujú si chyby a nestrácajú puky. Po zisku puku okamžite nasleduje rýchly prechod či protiútok a k tomu dobre bránia smerom dozadu. V lige nenájdete tím s pozitívnejším rozdielom medzi získanými a stratenými pukmi ako je práve Kraken. Za všetko „hovorí", že ku 13.januáru strelili 22 gólov (najviac v lige) v hre 5 na 5 po zisku puku do 5 sekúnd (5 v 5 goals off turnovers within 5 seconds) a inkasovali len 13 (11.).

Najvýraznejšou obmenou však prešla jednoznačne ofenzívna stránka tímu. Problém zo strieľaním gólov je zrazu preč a viac majú na konte v celej NHL už len štyri tímy. V hre 5 na 5 dokonca nenájdete žiaden tím s väčším počtom nastrieľaných gólov ako práve Kraken. To je ohromujúce pre tím, ktorému nielen chýba špičková ofenzívna sila, ale prichádza po sezóne, kde sa im vôbec nepodarilo vytvoriť konzistentný útok. Seattle však nepatrí medzi najčastejšie strieľajúce tímy v lige. V počte všetkých streleckých pokusov v prepočte na 60 minút im patrí 22.pozícia a na základe nie len množstva, ale i kvality týchto streleckých pokusov dokonca až 24.pozícia (koncept "očakávaných" gólov).

Apropo "očakávané" góly... Je to termín, ktorý tu neustále spomíname a ktorý má byť zástupcom "kvality" streleckých pokusov alebo presnejšie, popis toho s akou pravdepodobnosťou sa zo strely stane gól a teda koľko gólov sa od nich "očakáva". Vo svojom jadre je akákoľvek miera očakávaných gólov jednoduchou mierou pravdepodobnosti či sa puk dostane až do siete a určite je to lepší prediktor na víťazstvo v zápase ako pomer striel v zápase. Táto metrika zahŕňa veľké množstvo údajov či matematických analýz (napríklad miesto strely, typ strely, či bol brankár "rozhýbaný", či bol strelec "pod tlakom"...). K tomu sa tímu moc nedarí ani v presilových hrách a s úspešnosťou využitia 20,3% im patrí až 20.pozícia. Zostáva už potom len jediné vysvetlene a to vysoká úspešnosť streľby. Seattle dominuje v lige s úspešnosťou 12,05% a od roku 2000, len tri tímy ukončili sezónu s podobnou efektivitou (Sabres 06/07, Lightning 18/19 a Blues 21/22) a všetky postúpili do bojov o Stanleyho pohár. Priemerná úspešnosť sa pohybuje okolo 10% a v prepočte to znamená, že pri 30 strelách v zápase zaznamenajú Kraken oproti priemernému tímu približne 3,7 gólov na zápas ku 3 gólom na zápas. K tomu zaznamenali skoro vyše 30 gólov navyše oproti očakávaniu, čo je jednoznačne najviac v celej NHL. To je enormný rozdiel pre porovnanie.


(via HockeyViz, porovnanie zakončenia Kraken v sezónach 21/22 a 22/23)

Je to len "šťastie" alebo si Kraken pred sezónou výrazne vylepšili strelecký talent?

Rozhodne cez leto správne doplnili hráčov v oblastiach, kde tím potreboval vylepšiť. Napriek tomu, ak porovnáme percentuálnu úspešnosť streľby hráčov Kraken v tejto sezóne s ich priemernou počas kariéry, zistíme, že strelili (ku 14. januáru) o 20 gólov viac. Tento základný "prístup" naznačuje, že Kraken mali v rámci efektivity výrazne šťastie, ale nezohľadňuje veľa faktorov, ktoré môže tento rozdiel vysvetliť. Napríklad samotný pohľad na relatívnu úspešnosť streľby nezohľadňuje relatívnu kvalitu hráča v danom roku, kvalitu streleckých pozícií... Samozrejme, interpretovať koľko medzi strelenými gólmi tvorí "šťastie" a koľko "zručnosť" je nanajvýš trúfalé, ale i metriky, ktoré pracujú "so streleckým talentom" nám naznačujú, že minimálne časť gólových úspechov Kraken bola spôsobená "šťastím" a nemožno očakávať, že to bude pokračovať rovnakým tempom. Veľkou silou tohto tímu je však "hĺbka" hráčov, ktorá prispieva k ofenzívnemu úspechu. Nikde nenájdete tím so 14 hráčmi s minimálne 20 bodmi či 12 hráčov s minimálne 8 gólmi. Napriek tomu, ak chcú Kraken ostať byť rovnako efektívnym tímom, musia rozhodne urobiť viac v oblastiach ako je zlepšenie kvality streleckých pokusov či oživenie presilovej hry.

Podobne ako tomu je v hre v početnej nevýhode. Môžete namietať, ale veď sú druhým najhorším tímom s úspešnosťou 72,3% ubránených oslabení a máte pravdu. Okolo Nového roku sa tím rozhodol zmeniť rozostavenie z agresívneho prístupu, ktoré tvorili hráči pred bránkoviskom v tvare trojuholníka a jeden hráč, ktorý napádal a snažil sa mariť rozohrávku súperov na oveľa konzervatívnejší, kde hráči tvoria štvorec a dvaja v vpredu "vytláčajú" hráčov do menej výhodných pozícii na zakončenie. Výsledok je zatiaľ zrejmý, veď do konca roku to bola 67,9% úspešnosť v tejto hernej situácii (31.) a odvtedy 84,6% (čo ich radí za toto obdobie na 10.miesto).

Na záver treba dodať, že táto organizácia nabrala správny smer. Ich rozhodnutia sú správne a mimoriadne účelné. Skvelé funguje prepojenie od analytického tímu (Kraken patria medzi tímy, ktoré najviac využívajú služby analytikov) cez vedenie až po trénerský štáb. Ak patríte k tým, ktorí tvrdili, že ich rozširovací draft bol katastrofou, určite by ste to mali prehodnotiť. Ak Kraken postúpia do play-off, bude to veľký úspech, ale vraj pozor - Kraken iba začínajú!




Neprehliadnite
Krátke správy
Najnovšie články
NHL naživo: Začína sa play-off!Tréner vychválil Pospíšila a označil ho za potkana. Slovák si reakciou získal expertaNHL je v Utahu veľkým hitom už teraz: Neuveriteľné množstvo záujemcov o permanentkyJe tu play-off: Kto patrí medzi favoritov na zisk Stanleyho pohára podľa bookmakerov? Preview: Aj Slováci sa pokúsia o prekvapenie v nevyspytateľnom 1. kole play-offSplní si sen: Tretí Slovák z NHL potvrdil účasť na majstrovstvách sveta! Honzek debutoval v drese Calgary. Dostal šancu v otváracej formáciiToto je 6 najväčších prekvapení základnej časti tejto sezóny NHLUrbanov víťazný štart do play-off, Kmec prispel k postupu! Repčík bodoval pri kolapse tímu + videoFrustrovaný Tortorella: Stále sme ďaleko, potrebujeme viac talentu Dubas otvorene: Crosby by mal ukončiť kariéru v Pittsburghu Tuhý boj o Hartovu trofej? Dve hviezdy delí v hlasovaní šesť bodov Niekdajší najužitočnejší hráč zápasu hviezd by si už v NHL nemusel zahrať Neuveriteľné: Ako nováčik žiaril a to hral dva mesiaca s bolestivou zlomeninou! Bojovník: Letanga trápilo významné zranenie a prvýkrát po dlhých rokoch odohral celý ročníkIslanders si upísali útočníka a brankára, Avalanche obrancu Slafkovský dosiahol hetrik aj po sezóne: Opäť získal ocenenie! Prvý útok Canadiens celý na MS neuvidíme. Slafkovský sa teší na zaujímavú konfrontáciu Známy český brankár z NHL je nútený ukončiť kariéruSlovenský útočník dostane šancu v záložnom tíme ColoradaZobraziť viacArchív článkov
Aktuálne v diskusii
SlovakFitness.sk

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies