Účet používateľaVyhľadávanie
Menu
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk
»
24. 04.
kurzy
01:00info
TOR
BOS
NHL live
03:30info
DAL
VGK
NHL live
04:00info
EDM
LAK
25. 04.
kurzy
01:00info
TBL
FLA
NHL live
01:30info
NYI
CAR
NHL live
«

Slováci v NHL

Ellis: Dvorský má schopnosť, ktorú tímy NHL potrebujú

Jozef Struhár  
27.05.2023

Slovenský center Dalibor Dvorský je jednou z najväčších nádejí tohtoročného vstupného draftu v NHL. A je ňou aj vďaka schopnosti, ktorú podľa odborníka Stevena Ellisa z Daily Faceoff potrebuje každý tím kanadsko-americkej ligy.

„Keď je v stávke titul, vždy sa môžete spoľahnúť na to, že Dalibor Dvorský zo seba vydá všetko,“ poznamenal Ellis.

Odborník poukázal na to, že všetko začalo na Hlinka Grezky Cupe v roku 2021, kde si Dvorský aj v konkurencii Šimona Nemca či Juraja Slafkovského získal pozornosť každého, keď v bodovaní skončil len bod za Matvejom Mičkovom, ktorého v tom čase už poznal každý.

Nedávno schopnosť viesť svoj tím k úspechom prezentoval na majstrovstvách sveta do 18 rokov, na ktorých Slovensko skončilo štvrté. Rok predtým pomohol svojej krajine k návratu medzi elitu. V oboch prípadoch bol najlepším hráčom tímu.

Článok pokračuje pod reklamou

„Keď hrá svoju hru, je skutočne jednou z najlepších nádejí draftu NHL. Mnohí ho pred štartom tejto sezóny radili do prvej päťky. Jeho schopnosť zobrať zodpovednosť na seba, hlavne na medzinárodnej úrovni, z neho robí tak dominantného hráča. Mal nejaké svetle momenty aj na juniorských majstrovstvách sveta proti staršej konkurencii,“ skonštatoval Ellis.

Expert opisuje Dvorského ako všestranného útočníka s dobrými rukami, rýchlym uvoľnením strely a dobrým prehľadom. Má dobrú pracovnú morálku a keď je zápas tesný a jeho tím potrebuje gól, vie byť hráčom, ktorý vytvorí gólové šance. A góly chce aj sám strieľať – nebojí sa to pritom robiť zo žiadnej pozície.

„Túto sezónu hral proti mužom v druhej najvyššej lige vo švédskom profi hokeji a dosiahol slušné výsledky. Ako jeho sebavedomie rástlo, tak rástla aj jeho ochota vytvárať viac náročných prihrávok pod tlakom. Jeho defenzívna hra je tiež celkom slušná na mladého centra, čo v jeho veku nie je vždy bežné,“ uviedol Ellis.

Ellis pripomenul, že bol Dvorský na Hlinka Gretzky Cupe v roku 2021 produktívnejší ako posledná draftová jednotka a je presvedčený, že má vyšší strop ako Slafkovský. Prečo však už viac nie je istou voľbou v prvej päťke ako pred sezónou?

„Je tam až príliš veľa momentov, kedy sa v zápase len vezie ako pasažier. Nie je to o tom, že by nebol ochotný bojovať, no bude sa pohybovať po okraji hracej plochy alebo nechá až príliš svojich spoluhráčov odviesť veľa roboty,“ myslí si Ellis.

Odborník tiež prezentoval názor jedného zo skautov, ktorý povedal, že u Dvorského máte niekedy dojem, ako keby hral v zápase hviezd, v ktorom ide len o exhibíciu. Okrem väčšej zaangažovanosti by sa mu tiež zišla o niečo vyššia rýchlosť. To je obavou, ale aj niečím, čo sa dá s dobrými trénermi zlepšiť.

Potom tu bola otázka nedostatočnej produktivity vo Švédsku, ktorá plynula s problémami s vyrovnanosťou výkonov medzi mužmi. Skauti ho pritom v tomto smere posudzujú prísnejšie, pretože vedia, čoho je schopný. Očakávania sú u neho jednoducho vyššie.

„Má schopnosti byť rozdielovým hráčom zápasu. Je to hráč, na ktorého môžete ukázať hocikde na ľade a očakávať dobré veci. Len to potrebujeme vidieť konzistentne,“ tvrdí jeden zo skautov.

Väčšina preddraftových rebríčkov odhaduje Dvorského na pozíciu 8 až 18. Ellis očakáva, že bude mať pravdepodobnejšie bližšie k desiatej pozícii. Následne by mal stráviť ešte jeden rok vo Švédsku a potom prísť do Severnej Ameriky.

„V tom čase už bude mať za sebou dve plné sezóny profesionálneho hokeja a dúfajme, že aj čas venovaný zlepšeniu korčuľovania. V Dvorskom je veľký potenciál, že bude vysokokvalitnou nádejou, ak sa pustí do práce na tom, aby svoju hru povýšil na ďalšiu úroveň. Nevsádzal by som proti nemu,“ dodal Ellis.



Neprehliadnite
Krátke správy
Najnovšie články
Nemec sa z vlaňajška poučil. Teší sa na MS i vyvrcholenie prípravy: Takýto turnaj tu nebol dlho V boji o juniorský Stanley Cup zostávajú stále dvaja talentovaní SlováciMarchand uznáva: Maple Leafs sú stavaní inak ako v minulých rokoch Canadiens, Capitals i Devils sú medzi klubmi s rekordnými trestami v platovom rozpočte Slafkovský na dne: Skauti porovnali Celebriniho s poslednými 9 draftovými jednotkami Anaheim by sa v lete mohol posilniť o zvučné mená. Priority sú dveSlovenský brankár žiaril v súboji s Gajanom, z postupového mečbalu sa teší aj Pekarčík Pohroma pre Canucks: V druhom zápase boli bez opory, zvyšok série je v ohrození! Obranca Bruins utrpel zranenie. Uvidíme ho ešte v play-off? Švajčiarska hviezda Devils podstúpi operáciu. Stihne kemp? Colorado umiestnilo na waiver listinu útočníka Strelil viac gólov ako Dvorský, teraz podpísal zmluvu v NHLSlováci sú po drámach bližšie k MS: Jeden spálil tutovku, druhý bol svedkom zákroku play-off!Ďalšie dve veľké posily Slovenska sú o krok bližšie k MS. V hre je späť aj útočník, ktorý si zahral NHLV AHL začalo prvým zápasom play-offFlyers podpísali novú zmluvu s ruským brankáromFanúšikovia Canadiens nechápu: Aj po takejto sezóne je Slafkovský tak podceňovaný?Anketa: Ako oznámkujete Slovákov v NHL za ich výkony?Francis nevylučuje pred letom zmeny v zostave i na lavičke Kraken Ramsay: Pospíšilovi by náš štýl mal sadnúť. Mešár a Dvorský? Niekedy sa musíte rozhodnúť inak Zobraziť viacArchív článkov
Aktuálne v diskusii
SlovakFitness.sk

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies