Účet používateľaVyhľadávanie
Menu
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk
»
po 2. tr.
VGK
1
ANA
1
po 2. tr.
LAK
3
CHI
1
20. 04.
kurzy
CAR
NYI
BOS
TOR
21. 04.
kurzy
Žiadne zápasy
«

Správy z NHL

Preview finále: Naplní Vegas odvážne slová majiteľa alebo prvý titul získa Florida?

Vrchol tejto sezóny je tu. V boji o prestížny Stanleyho pohár zostali posledné dva tímy, ktoré vo finále zabojujú o svoj prvý majstrovský titul v NHL.

Vegas a Florida sa postarajú o prvé finále od roku 2018, v ktorom sa stretávajú tímy bez Stanleyho pohára. Zároveň ide o druhé finále, v ktorom uvidíme dva tímy z tzv. slnečného pásu. V roku 2020 sa oň postarali Dallas a Tampa Bay.

Asi nikoho neprekvapí, že sa tímy v play-off stretávajú premiérovo. Oba tímy majú spoločné to, že ide o ich druhú finálovú účasť – Vegas v roku 2018 neuspelo v päťzápasovej sérii s Washingtonom, Florida v roku 1996 v štvorzápasovej sérii s Coloradom. V základnej časti tejto sezóny sa tímy stretli dvakrát, pričom raz sa z výhry tešili oba tímy.

Vegas bude mať vo finále výhodu domáceho prostredia, pretože v základnej časti ovládlo Pacifickú divíziu s bilanciou 51-22-9, ktorá bola najlepšia v celej Západnej konferencii. V play-off si následne poradilo v piatich zápasoch s Winnipegom, šiestich s Edmontonom a šiestich s Dallasom. Len raz na zápasy prehrávalo – v prvom kole s Jets 0:1.

Článok pokračuje pod reklamou

Finalista z východnej vetvy už je trochu prekvapujúcejší, keďže Florida postupovala do vyraďovacích bojov na poslednú chvíľu a bilancia 42-32-8 bola až na 17. mieste v ligovom poradí. Tím však ukázal svoju silu už v prvom kole, keď po sedemzápasovej dráme vyradil dominantný tím základnej časti, Boston. Toronto padlo v piatich zápasoch, Carolina dokonca v štyroch.

V bráne oboch tímoch sú oporami muži, o ktorých by sa to ešte pred play-off nečakalo – Adin Hill zastupuje zraneného Laurenta Brossoita znamenito a ešte viac pozornosti na seba strháva Sergej Bobrovskij. Ten nepúšťa do brány Alexa Lyona, ktorý tím do play-off dostal. Bobrovskij je skúsenejší, no obaja majú skoro identickú úspešnosť zákrokov – dve desatiny idú v prospech Hilla. Výkony oboch budú dôležitými faktormi finále.

Vegas si dlhodobo zakladá na pevnej obrane. Tá vie držať puky mimo svojho pásma, núti súperov k stratám puku a nebojí sa obetovať svoje telo v prospech zblokovania strely. Na čele obrany sú Alex Pietrangelo a Alec Martinez, ktorí už vedia, čo je potrebné na zisk Stanleyho pohára. Ofenzívne prispieva najmä Shea Theodore, pričom tretí pár hrá tak spoľahlivo, že tréner Bruce Cassidy nemusí preťažiť top štvorku bekov. Paul Maurice sa opiera najmä o svojich kľúčových obrancov Brandona Montoura, Gustava Forslinga, Marca Staala a Aarona Ekblada. Radko Gudas zase prináša energiu a tvrdosť, ktorá na predošlých súperov platila. Ak však budú Panthers púšťať Golden Knights do početných streleckých príležitostí ako v predošlých kolách a Bobrovskij nevytiahne sem-tam veľký zákrok, mohli by sa dostať do problémov.

Vegas v play-off strieľa viac gólov ako Florida a jeho útok je najvybalansovanejší zo všetkých tímov vo vyraďovacích bojoch. Všetky štyri útoky sa vedia dostáva do vysoko nebezpečných príležitostí, pričom tímu nechýbajú aj hráči zvučnejších mien, ako Mark Stone, Jonathan Marchessault či Jack Eichel, ktorému sa v prvom play-off kariéry darí. Panthers sa v útoku spoliehajú najmä na Matta Tkachuka, Cartera Verhaegheho, Aleksandera Barkova či Sama Reinharta. S hĺbkou to už nie je také dobré ako v prípade šampióna Západnej konferencie, a preto je dôležité, aby útok podporoval aj Montour, ktorý v ostatných zápasoch vychladol.

Golden Knights strelili väčšinu svojich gólov v hre piatich proti piatim a v presilovkách majú 18,5% úspešnosť. Oslabenia sú pomerne slabé, keď ubránia len 63 % z nich. Našťastie, tím z Nevady nebýva často vylučovaný. Vylúčenia súpera by privítala Florida, ktorá má 27,9% úspešnosť presiloviek. Oslabenia nie sú ani u nej ideálne so 71,2% úspešnosťou.

Florida sa bude musieť vyrovnať s dlhším voľnom a menšími majstrovskými skúsenosťami. V jej tíme Stanleyho pohár získal len Eric Staal, kým u súpera Pietrangelo, Ivan Barbašov, Martinez a Jonathan Quick. Ďalší šiesti hráči si zahrali finále pred piatimi rokmi. Na druhú stranu, Golden Knights neboli v tohtoročnom play-off otestovaní v situáciách, kedy im išlo o prežitie.

Majiteľ Vegas Bill Foley si pred inauguračnou sezónou predsavzal zisk Stanleyho pohár do šiestich rokov. Toto je posledná šanca, kedy sa môže predsavzatie naplniť. Ak bude jeho mužstvo dominovať v hre piatich proti piatim, udrží si disciplínu, bude točiť s úspechom všetky štyri formácie a Hill si udrží formu, bude sa to môcť stať realitou. Golden Knights nebudú ľahko poraziteľný tím, no Florida už dokázala silných súperov zdolať. A môže sa jej to podariť znova, ak Bobrovskij bude pokračovať v mimoriadnych výkonoch, Tkachuk bude prichádzať s gólmi a prihrávkami v dôležitých situáciách a tím neprestane neúnavne a rýchlo napádať.

Golden Knights vs. Panthers
12-5
Bilancia v play-off
12-4
3,65
Priemer strelených gólov na zápas
3,13
2,65
Priemer inkasovaných gólov na zápas
2,69
18,5%
Úspešnosť presiloviek
27,9%
63,0%
Úspešnosť oslabení
71,2%
A. Hill
93,7% úsp.zákr.
GAA 2,27
Brankári
S. Bobrovskij
93,5% úsp.zákr.
GAA 2,21
J. Eichel
18 bodov
Najproduktívnejší hráč
M. Tkachuk
21 bodov
W. Karlsson
10 gólov
Najlepší strelec
M. Tkachuk
9 gólov
J. Eichel
12 asistencií
Najlepší nahrávač
M. Tkachuk
12 asistencií



Neprehliadnite
Krátke správy
Najnovšie články
Aktuálne v diskusii
SlovakFitness.sk

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies