Višňovský a Hickey vytvorili výborný pár

Pred desiatimi rokmi, dokonca možno len pred piatimi, by ste mali ťažkú robotu s tým, aby ste v NHL našli trénera, ktorý by vytvoril obranný pár s dvoch hráčov nižších ako 180 centimetrov. Ide to proti mentalite, ktorá v NHL vládne.

Tréner New Yorku Islanders Jack Capuano to však urobil s Ľubomírom Višňovským a Thomasom Hickeym. A výsledok? Druhý defenzívny pár vedie tím v počte plusových bodov i zblokovaných striel súpera.

„Je to o držaní puku a o tom, aby ste boli na jeho správnej strane,“ skonštatoval Hickey. „Keď máte na hokejke puk a dokážete sa s ním hýbať dostatočne rýchlo, tak je to rovnako dôležité ako tá fyzická stránka.“

Ani jeden z dvojice hráčov sa nebojí zahrať aj fyzicky, hoci dvadsaťtriročný Hickey nie je tak stavaný ako jeho skúsenejší partner. Hickey sa práve od tridsaťšesťročného Višňovského vo svojej prvej sezóne v NHL veľa naučil, čo sa týka korčuľovania, hry a prístupu.

„Je to veľmi pozitívny chlap, takže mi väčšinou hovorí: ‚dobrá robota,‘ alebo: ‚len v tom pokračuj, ‘“ povedal Hickey. „Vidíte tie rozhodnutia, ktoré robí, keď naskočí do hry a keď si meníme strany v pásme, aby sme zmiatli súpera. Veľa toho od neho nechytám.“

A Višňovský, ktorý podľa mnohých nechcel byť členom newyorského tímu, nebude iba dobrým učiteľom pre Hickeyho, ale aj skúseným lídrom veľmi mladej defenzívy, ak by sa v budúcom ročníku na Lond Island nevrátil Martk Streit.

„Keď som sem prišiel, videl som, že majú veľmi dobrý tím a som šťastný, že tu budem ešte v ďalších dvoch sezónach,“ povedal topoľčiansky rodák, ktorý v ročníku zaznamenal 14 kanadských a 12 plusových bodov.

Najdôležitejším aspektom dobre fungujúcej spolupráce medzi dvoma obrancami je, že umožňuje menej vyťažovať Streita, ktorý má na svojom konte 15 mínusových bodov, čo je najhoršie číslo v mužstve. S návratom Briana Straita do zostavy má Capuano k dispozícii šesť obrancov, s ktorými môže byť spokojný. Neskrýva však hlavne radosť z druhej formácie.

„Višňovský a Hickey si na seba čoraz viac zvykajú a to vedie k väčšej sebadôvere,“ skonštatoval kormidelník šiesteho tímu Východnej konferencie. „Navzájom sú si prínosom.“


Autor: Jozef Struhár | Vydané: 23. 04. 2013 | Rubrika: Slováci v NHL


SlovakNHL.sk - aktuálne spravodajstvo zo sveta NHL