Tokarski a Galchenyuk rozhodli o výhre Canadiens

Dustin Tokarski zabojoval a podržal svoj tím aj napriek prevahe súpera. Vďaka tomu sa Montrealu podarilo znížiť stav série proti NY Rangers, do ktorej vstúpil dvoma domácimi prehrami.

Východná konferencia

NEW YORK RANGERS – MONTREAL CANADIENS 2:3 PP (stav série: 2-1)

Montreal si vylepšil svoje šance vo finále Východnej konferencie, keď v úvodnom zápase na ľade New Yorku Rangers vyhral 3:2, aby znížil stav série na 1:2. O výhre rozhodol v úvode predĺženia Alex Galchenyuk, ktorý nadviazal na góly Andreja Markova a Daniela Briera. Dôležitý bol aj výkon Dustina Tokarského, ktorý urobil 35 zákrokov. Prekonali ho len Carl Hagelin a Chris Kreider, kým Henrik Lundqvist zastavil 22 striel.

Zápas nezačal pre Canadiens ideálne. Už od úvodných minút boli Rangers lepší a mali v úvodnej dvadsaťminútovke jasnú prevahu. V šiestej minúte diváci videli kultúrnu vložku v podobe bitky Dorsetta s Prustom, ktorého chcel domáci útočník potrestať za zákrok na Stepana, ktorý vynechal väčšinu prvej tretiny, ale potom sa do akcie vrátil. Carcillo počas nej udrel do ruky rozhodcu, ktorý sa bitke snažil zabrániť. Bol vylúčený do konca duelu. V deviatej minúte sa do úniku dostal Pouliot, ale puk mu poskočil a nezakončoval ideálne. New York pokračoval v tlaku, ale v 16. minúte sa ukázal v strehu aj Lundqvist, ktorý zlikvidoval šancu Paciorettyho. Len osem sekúnd po nej sa radosťou rozhučala celá „MSG“. Prečíslenie dvoch proti jednému zakončil po prihrávke St. Louisa Hagelin a domáci išli do zaslúženého vedenia. Aj po zmene strán začali Newyorčania aktívnejšie, ale spokojnejší s úvodom mohol byť Montreal, ktorý v 24. minúte vyrovnal z protiútoku. Po prihrávke Paciorettyho sa presadil Markov. Netrvalo dlho a Hagelin opäť zamestnal Tokarského veľkou šancou. Tentokrát však mladý gólman uspel. V 33. minúte poslal Stepan puk na hokejku Staala, ktorý z výbornej príležitosti netrafil bránu. Rangers postupne prichádzali o prevahu a čoraz častejšie sa puku dotýkal aj Lundqvist. V 38. minúte podržal svoj tím pri individuálnej akcii Desharnaisa. 18 sekúnd pred koncom tretiny mohol obnoviť vedenie domácich Nash, ale gól sa realitou nestal. Domácim patril aj úvod tretej tretiny, ale góly neprichádzali. Desať minút pred koncom prišiel veľký tlak „jazdcov“, ale Tokarski bol spoľahlivý. Posledné dejstvo prinieslo menej šancí a na väčšie sa čakalo až do jeho záveru. Najskôr v 55. minúte mohol poslať do vedenia hostí Desharnais a o dve minúty neskôr sa to podarilo Brierovi. Rangers dali všetko do toho, aby vyrovnali a nakoniec sa to pol minúty pred koncom podarilo Kreiderovi. Predĺženie sa ale nehralo dlho. Plekancovo nahodenie puku vyrazil Lundqvist do hrudníka Galchenyuka, od ktorého sa puk odrazil do brány. Rozhodnutie prišlo po 72 sekundách nadstaveného času.

Rangers prišli o päťzápasovú sériu výhier, ale budú sa chcieť vrátiť na víťaznú vlnu už v nedeľu, kedy sa v Madison Square Garden odohrá zápas číslo štyri. Kým oni budú mať šancu získať postupový mečbal, Canadiens sa pokúsia vyrovnať stav série.

Hviezdy duelu: 1. A. Galchenyuk (MTL), 2. D. Tokarski (MTL), 3. C. Hagelin (NYR)

Michel Therrien, tréner Canadiens: „Dustin Tokarski bol dnes fenomenálny. Je to bojovník a čo je ešte dôležitejšie, je to víťaz. Bez jeho výkonu by bol dnes výsledok pravdepodobne iný.“

Henrik Lundqvist, brankár Rangers: „Bude to pár náročných hodín, ale potom musíte tú prehru nechať tak. Je to súčasť play-off – krátkodobá pamäť. Či vyhráte alebo prehráte, musíte na to zabudnúť a ísť ďalej. Dnes sme urobili veľa dobrých vecí, ale nakoniec je to o vyhrávaní a nájdení cesty k víťazstvu.“



Autor: Jozef Struhár | Vydané: 23. 05. 2014 | Rubrika: Sumáre


SlovakNHL.sk - aktuálne spravodajstvo zo sveta NHL