Montreal vyradí číslo Guya Lapointa

Na tvári Guya Lapointa býva obvykle úsmev. Legendárny obranca Montrealu Canadiens by však mohol mať v sobotu večer aj slzy v očiach. V Bell Centre totiž vyradia jeho číslo 5.

Lapointe sa stane 18. hráčom Canadies, ktorého číslo bude vyradené. Zároveň bude posledným zo známej „Veľkej trojky“ obrancov z úspešného tímu zo 70. rokov. Serge Savard a Larry Robinson mali čísla vyradené už v rokoch 2006 a 2007.

„Som šťastný, že sa takejto cti dočká ešte kým žije,“ povedal jeho bývalý spoluhráč Yvan Cournoyer, ktorý spolu s hráčmi ako Savard, Robinson, Houle, Bouchard, Lambert či Tremblay bude v sobotu prítomný na ľade. „Bol to mimoriadny hráč a skvelá osoba.“

Ceremonál odštartuje 30 minút pred zápasom proti Minnesote. Súper je symbolický, pretože teraz šesťdesiatšesťročný Lapointe pracuje od roku 1999 ako skaut Minnesoty Wild.

Lapointe odohral za Montreal 777 stretnutí, v ktorých strelil 166 gólov a pridal 406 asistencií. Predtým, ako v roku 1984 ukončil svoju kariéru, si obliekol aj dresy St. Louis Blues a Bostonu Bruins. V 894 dueloch NHL nakoniec nazbieral 622 bodov.

Hráč, ktorý bol známy zmyslom pre kanadské žartíky, reprezentoval aj Kanadu v známej „Sérii storočia“ proti Sovietskemu zväzu. Za svoje kvality bol ocenený aj v roku 1993, kedy sa dostal do Hokejovej siene slávy.


Autor: Jozef Struhár | Vydané: 08. 11. 2014 | Rubrika: Správy z NHL


SlovakNHL.sk - aktuálne spravodajstvo zo sveta NHL