Najlepší hokejisti od A po Z – Phil Esposito

Druhá samohláska priniesla pomerne jednoduchú voľbu. Za najlepšieho hokejistu histórie NHL, ktorého priezvisko sa začína na E, sme vybrali legendárneho útočníka Phila Esposita.

E- Phil Esposito



Dvojnásobné víťazstvo Stanley Cupu alebo 1017 bodov v 1224 zápasoch NHL nie je zlá kariéra držiteľa takmer všetkých rekordov New Jersey Devils, Patrika Eliáša. Calder Memorial Trophy, trikrát Vezina Trophy, vyradenie dresu Chicagom Blackhawks, členstvo v Hokejovej sieni slávy, 886 odchytaných zápasov v NHL, a to všetko so Stanley Cupom ako čerešničkou na torte. Ani kariéra Tonyho Esposita nebola určite zlá. No v prípade písmena E bola voľba najlepšieho hráča veľmi jednoduchá. Je ním starší brat Tonyho Esposita, Phil Esposito.

Talent ukázal v juniorke

Päťnásobný držiteľ Art Ross Trophy, dvojnásobný držiteľ Hart Memorial Trophy a Lester B. Pearson Award, 1590 bodov v NHL, 10-násobná účasť v All-Star Game. Dvojnásobné víťazstvo Stanley Cupu si takáto kariéra určite zaslúži.

Dva roky predtým, ako sa v NHL zaviedol draft, podpísal kanadský útočník ako tínedžer zmluvu s Chicagom Black Hawks (v tom čase sa takto písal názov tímu). Hneď v juniorke ukázal, že z neho bude veľká hviezda. V 32 zápasoch základnej časti nazbieral 108 bodov, v play-off sa mu v jednom zápase podarilo získať bodov 12.

Dokument o Philovi Espositovi (v angličtine):

V roku 1964 zažil debut v NHL a rok na to už operoval na pozícii prvého centra. Ako krídlo dostal Bobbyho Hulla. Potom ho však vedenie nezmyselne vymenilo do Bostonu, kde sa stal jedným z najlepších hráčov svojej doby. Ako vôbec prvému hráčovi v NHL sa mu podarilo pokoriť hranicu 100 bodov v sezóne.

Počas šiestich sezón za sebou bol najlepším strelcom súťaže. Svoje strelecké schopnosti opisoval skromne: „Strieľanie gólov je jednoduché. Nájdete si pozíciu a potom strelíte puk do brány.“ Spolu s Bobbym Orrom doviedol svoj tím až k víťazstvu v Stanley Cupe v rokoch 1970 a 1972.

Drží rekord NHL v počte striel

V čase, keď končil kariéru, bol rekordérom väčšiny štatistík a aj keď s nástupom hráčov ako Gretzky, Lemieux alebo Jágr o svoje rekordy prišiel, stále drží rekord v počte striel za sezónu – 550. Na stovku ďaleko sa mu priblížil iba pred pár rokmi Alexander Ovečkin, no stále to bolo nedosiahnuteľne ďaleko.

Vzhľadom na pokročilejší vek a ubúdanie času na ľade bol počas sezóny 1975/1976 vymenený do New York Rangers. S nimi sa pozrel raz až do finále. Keď končil kariéru, len Bobby Orr mal viac bodov a gólov a len Mikita a Howe viac asistencií.

Esposito je legendou Bostonu. Kariéru však ukončil v drese NY Rangers.

V roku 1984 bol uvedený do Hokejovej siene slávy a v roku 1987 Boston Bruins vyradil jeho dres s číslom 7. Vtedy musel Ray Bourque, ktorý ho v tej dobe nosil, presedlať na číslo 77. V dvoch sezónach potom Esposito trénoval New York Rangers. Dvakrát sa dostal do semifinále.




Autor: Peter Krivák | Vydané: 22. 07. 2015 | Rubrika: Magazín


SlovakNHL.sk - aktuálne spravodajstvo zo sveta NHL