Eliáš nechce kapitánske céčko, Clowe sa už zrejme nevráti

Český veterán Patrik Eliáš by zvážil možnosť stať sa opäť kapitánom New Jersey Devils, ale popravde by sa tejto cti radšej vyhol. Vidí totiž lepšie alternatívy.

Tridsaťdeväťročný rodák z Třebíča sa stal kapitánom „Diablov“ 6. októbra 2006 po tom, čo kariéru ukončil Scott Stevens. O tento post ho pripravil tréner Brent Sutter počas tréningového kempu pred sezónou 2007/08.

Odvtedy si kapitánske „céčko“ na drese osvojili Jamie Langenbrunner, Zach Parise a naposledy Bryce Salvador. Ten však 2. septembra oznámil koniec kariéry, a New Jersey je tak momentálne bez oficiálneho vodcu.

„Už som v tejto pozícii raz bol. Myslím si, že je to privilégium, o tom niet pochýb. Zvažoval by som to. Skutočne dúfam, že toto nebude moja posledná sezóna, ale myslím si, že sú tu iní hráči, ktorí by sa na túto pozíciu hodili viac,“ povedal Eliáš pre North Jersey.

Kto bude novým kapitánom, nie je známe a generálny manažér Ray Shero dokonca už povedal, že by novú sezónu mohli Devils absolvovať bez kapitána. Podľa Eliáša by mohli túto úlohu zastávať trebárs Andy Greene, Mike Cammalleri či Adam Henrique.

Clowe by si už nikdy nemal zahrať

Skúsený útočník Ryane Clowe v ostatných dvoch sezónach prežil štyri otrasy mozgu a z toho posledného sa stále úplne nespamätal. Doktori mu teraz navyše odporučili, aby už nikdy nehral hokej na súťažnej úrovni.

Clowe, ktorý odohral v minulej sezóne len 13 zápasov predtým, ako 6. novembra utrpel posledný otras mozgu, má zmluvu platnú ešte na tri sezóny, ale podľa generálneho manažéra Devils Raya Shera by ich mal prečkať na listine dlhodobo zranených hráčov.

„Toto už pretrváva nejakú dobu. Na základe odporúčaní od doktorov a posledného incidentu z 6. novembra, následkov zranení a otrasov mozgu nebude môcť hrať hokej teraz ani v budúcnosti,“ povedal Shero. „Je to pre neho veľmi náročné a viem, že venoval veľa času tomu, aby sa pokúsil o návrat. Záver je však taký, že už hokej nebude schopný hrať.“

Clowe prišiel do New Jersey pred sezónou 2013/14, keď s Devils podpísal päťročnú zmluvu v hodnote 24,25 milióna amerických dolárov. Za tím absolvoval len 56 zápasov, v ktorých strelil osem gólov a nazbieral 30 bodov.

Tridsaťdvaročný Kanaďan strávil väčšinu kariéry v San Jose, ale zahral si aj za Rangers. Celkovo v NHL odohral 491 zápasov, v ktorých si pripísal 112 gólov a 309 bodov. V play-off pridal 46 bodov (18+28) v 70 stretnutiach.


Autor: Jozef Struhár | Vydané: 12. 09. 2015 | Rubrika: Správy z NHL


SlovakNHL.sk - aktuálne spravodajstvo zo sveta NHL