Dupuis chcel hrať, ale nakoniec si zvolil koniec kariéry

Skúšal to, chcel hrať, ale zdravie mu to neumožní. Útočníka Pittsburghu Penguins Pascala Dupuisa už na ľade neuvidíme. V utorok oznámil, že to zdravotných dôvodov končí aktívnu hokejovú kariéru.

Dupuis cítil bolesť v hrudníku v zápase proti San Jose Sharks, jednom z niekoľkých zápasov, ktoré nedokončil z preventívnych dôvodov. Minulý víkend sa vrátil do akcie a odohral duely proti Los Angeles Kings a Anaheimu Ducks. Už vtedy však rozmýšľal nad koncom kariéry.

„Od zápasu proti San Jose sme sa o tom počas tripu chvíľu rozprávali. Viac mi to v hlave ujasnilo, že to vplýva na mňa, moju ženu, deti, mojich spoluhráčov. Stopercentne je to všetko o mojej rodine. Keby išlo iba o mňa, bral by som to sebecky a pravdepodobne by som ešte stále hrával,“ priznal Dupuis pre tímovú stránku.

Dupuis hrával v tejto sezóne s tým, že stále užíval lieky na zrieďovanie krvi. Musel ich užívať po tom, čo mu v januári minulého roku zistili krvnú zrazeninu krátko po tom, čo si zranil koleno. V ročníku 2014/15 sa nepredstavil po tom, čo mu v novembri objavili krvnú zrazeninu v pľúcach. Od júna sa pripravoval na návrat. V tejto sezóne odohral 18 zápasov so ziskom štyroch bodov (2+2).

Penguins teraz tridsaťšesťročného rodáka z Quebecu umiestnia na listinu dlhodobo zranených hráčov a budú mu naďalej vyplácať jeho plat. Momentálne je v treťom roku štvorročnej zmluvy s priemernou hodnotou 3,75 milióna dolárov ročne.

„Pascala je mi veľmi ľúto. Nikdy som nevidel človeka odhodlanejšieho hrať a odhodlanejšieho pomôcť svojmu tímu. Nanešťastie, dostali sme sa do bodu, kde bolo v jeho najlepšom záujme prestať venovať sa hraniu. Je ťažké sledovať, keď sa to dotkne takého úžasného človeka, ako je Pascal,“ skonštatoval generálny manažér Jim Rutherford.

Dupuis vstúpil do NHL ako nedraftovaný hráč v sezóne 2000/01, ktorá bola jeho prvou zo šiestich v drese Minnesoty Wild. Potom si obliekol dresy New Yorku Rangers a Atlanty Thrashers predtým, ako v ročníku 2007/08 skončil v Pittsburghu.

Počas kariéry odohral 871 zápasov, v ktorých strelil 190 gólov a nazbieral 409 bodov. V play-off pridal 19 gólov a 25 asistencií v 97 zápasoch. V roku 2009 získal Stanleyho pohár a jeho najväčším individuálnym úspechom bolo ovládnutie štatistiky plus/mínus v ročníku 2012/13.

Pascal Dupuis will no longer play hockey because of a medical condition. Details: https://t.co/II0R5ciyPG pic.twitter.com/BPjPumaxs2

— Pittsburgh Penguins (@penguins) December 8, 2015



Autor: Jozef Struhár | Vydané: 09. 12. 2015 | Rubrika: Správy z NHL


SlovakNHL.sk - aktuálne spravodajstvo zo sveta NHL