Žena na lavičke tímu NHL? Giordano si to vie predstaviť

Tím Buffalo Bills, ktorý hráva americký futbal v NFL, prepísal tento týždeň históriu, keď na post asistenta trénera najal Kathryn Smithovú. Kapitán Calgary Flames Mark Giordano verí, že niečo podobné by sa mohlo čoskoro stať aj v NHL.

„Určite. Myslím si, že je to len otázka času pri tom, ako ženy už roky v športe napredujú. Tímy už teraz majú ženy zamestnané na rozličných postoch. V blízkej budúcnosti budú aj súčasťou trénerského zboru. Ja som tomu otvorený,“ povedal Giordano pre Calgary Herald.

V Calgary nie je Giordano jediný, komu by predstava ženy na lavičke neprekážala. Akceptoval by to aj generálny manažér Brad Treliving, ktorý to však podmienil jedným logickým argumentom: „Prvým kritériom by bolo: ‘Dokážeš z nás urobiť lepší tím?’ Všetko mimo toho je menej podstatné.“

V Kanade bolo v minulom roku registrovaných 639 510 hokejistov, pričom 87 494 z nich boli ženy. V „kolíske hokeja“ je navyše registrovaných 7 067 žien, ktoré tvoria na najrozličnejších úrovniach súčasť trénerského zboru.

„Sú veľmi dobré. S týmto športom vyrastali a vidíte, že je tu vzostup veľmi rozumných, inteligentných a dobrých trénerov, ktorí trénujú tieto ženy. Myslím si, že je to skvelé. Tiež tlieskam Bills, že to tak zobrali. Smithová má, bez ohľadu na pohlavie, určité schopnosti a oni sa tým pokúšajú vylepšiť svoj tím. Ak žena trénuje futbal, je to určite úžasné. Myslím si, že sa v určitom bode stane niečo také aj v hokeji,“ povedal Treliving.


Autor: Jozef Struhár | Vydané: 24. 01. 2016 | Rubrika: Správy z NHL


SlovakNHL.sk - aktuálne spravodajstvo zo sveta NHL