Legendárni Hull a Savard majú vysokú mienku o Hossovi

Možno je už starším veteránom, ale stále je pre svoj klub užitočný. Slovenský útočník Marián Hossa dokáže podporovať útok, ale jeho výnimočnosť sa skrýva vo výbornej hre v defenzíve. Táto kombinácia z neho robí unikátneho hráča.

Trojnásobný víťaz Stanleyho pohára už nie je taký produktívny, ako pred rokmi, ale čiastočne za to môže fakt, že robí to, čo je potrebné pre tímový úspech – vracia sa dozadu, napáda protihráčov a bojuje o každý puk. A aj za to si vyslúžil pochvalu od dvoch legiend, Bobbyho Hulla a Denisa Savarda.

„Žiaden hokejista nepracuje tak tvrdo ako Marián Hossa,“ povedal Hull pre CSN. „Niekedy si hovorím, že by nemal tak makať v defenzíve, lebo potom sa unaví a keď má šancu v útoku, tak nemá toľko síl, aby dostal puk do bránky. Ale je pre svoj tím úžasným prínosom. Môže nastúpiť s kýmkoľvek. Zo spoluhráča urobí lepšieho hokejistu. Keby som s ním hrával, mohol by som streliť 50 gólov aj bez hokejky. Keby som trénoval tento tím, hráčom by som hovoril, aby si brali príklad z Mariána Hossu a hrali rovnakým spôsobom, s rovnakým odhodlaním. Ako hráč by som si s ním zahral rád, pretože by urobil všetku robotu a ja by som len zakončoval.“

Hossa má už 37 rokov, ale stále hrá tak, akoby mal o desať rokov menej. Už pár rokov plní aj úlohu mentora mladých hráčov, ktorí by nemohli dostať ako príklad lepšieho hokejistu.

„Urobil veľa vecí pre túto organizáciu, ale tá najväčšia je, že naučil mladších chlapcov hrať na oboch stranách ľadu, v útoku i v obrane. Nikdy som nevidel hráča, ktorý sa vracia tak snaživo ako on. A teraz to môžete vidieť v zápasoch aj u mladších hráčov. Som presvedčený, že tí mladší si to dobre všímajú a snažia sa to robiť po ňom. Nechcem o Hossovi hovoriť, že je starý, pretože podľa mňa môže ešte pokojne hrať niekoľko ďalších rokov, ale blíži sa ku koncu kariéry a stále zažíva veľa úspechov,“ poznamenal Savard.

Savard, ktorý vo svojej kariére strelil 473 gólov, verí, že ak by Hossa skutočne chcel, tak by atakoval v historickom poradí strelcov najvyššie pozície.

„Keď sa pozriete na jeho štatistiky, tak uvidíte skvelé čísla. Čoskoro bude mať na konte 500 gólov. Myslím si však, že jeho ofenzívna hra trpí tým, ako hrá defenzívne, tým ako sa vracia dozadu a koľko energie stráca pri obrannej hre. Pokojne by mohol mať aj 650 gólov, ale on sám by vám povedal: ‘Mám tri Stanlehyo poháre.’ Je to skvelý príklad pre našu organizáciu a mladých hráčov, ktorým ukazuje, čo je potrebné na zisk titulu,“ skonštatoval Savard.

Savard končil svoju kariéru ako tridsaťsedemročný, teda rovnako starý ako je teraz Hossa. Neverí však, že by trenčiansky odchovanec mal ísť čoskoro do dôchodku. Chýbajú mu totiž náznaky, ktoré hovoria o tom, že hráč už prestáva hre stíhať.

„Z vlastnej skúsenosti viem, že keď už nemáte také dobré ruky, spomalia sa aj vaše nohy a už nekorčuľujete s takou intenzitou. Potom môže nastať problém. Ale na Hossovi som si nič podobné nevšimol,“ dodal Savard.


Autor: Jozef Struhár | Vydané: 03. 02. 2016 | Rubrika: Slováci v NHL


SlovakNHL.sk - aktuálne spravodajstvo zo sveta NHL