Brankári NHL, ktorí skutočne strelili gól

Do roku 1979 bolo niečo nevídané, aby brankár strelil v hokeji gól. Billy Smith je prvým brankárom, ktorému bol v NHL pripísaný gól. V skutočnosti však úmysel skórovať nemal. Išlo o šťastnú náhodu.

V NHL bolo do dnešného dňa zapísaných v kolónke strelcov 11 brankárov. Nás však v tomto článku nebude zaujímať Billy Smith ani jemu podobní gólmani, ktorým bol gól len pripísaný po vlastnom góle súpera. Zameriame sa na tých, ktorí puk na súperovu bránu vyslali s cieľom skórovať.

Prvým takýmto brankárom bol Ron Hextall, ktorému sa to podarilo v decembri 1987. Potom ho napodobnili ešte ďalší piati brankári, pričom jeden z nich je stále aktívny. O koho išlo?

1. Ron Hextall, Philadelphia (8. december 1987)

Hextall zaznamenal gól ako druhý brankár v histórii, ale ako vôbec prvý, ktorý na bránu vyslal strelu. Podarilo sa mu v zápase proti Bostonu, minútu a 12 sekúnd pred koncom stretnutia a potešil ním fanúšikov Flyers, keďže sa duel hral v domácom prostredí. V hale vypukla veľká eufória. Philadelphia vyhrala 5:2.



2. Ron Hextall, Philadelphia (11. apríl 1989)

Hextall sa stal rekordérom v počte gólov, keď svoj druhý strelil v nasledujúcej sezóne. Doteraz je jediným brankárom, ktorý s úmyslom skórovať dosiahol viac ako jeden gól. Bol zároveň prvým gólmanom, ktorému sa podarilo zapísať do streleckej listine v zápase play-off. Tentokrát to bolo vo Washingtone, 62 sekúnd pred koncom duelu. Flyers ho vyhrali 8:5.



3. Chris Osgood, Detroit (6. marec 1996)

Od posledného gólu Hextalla ubehlo takmer sedem rokov a diváci opäť videli gól, ktorý strelil brankár. V Hartforde sa o to postaral Chris Osgood, ktorý poistil výhru Detroitu 4:2. Presadil sa 11 sekúnd pred záverečným hvizdom rozhodcu.



4. Martin Brodeur, New Jersey (17. apríl 1997)

Na ďalší gól sa už nečakalo tak dlho. Hneď v ďalšej sezóne strelil svoj prvý gól Martin Brodeur, ktorý počas zápasu play-off proti Montrealu Canadiens skóroval 45 sekúnd pred koncom. Jeho Devils vyhrali 5:2 na domácom ľade. Brodeur bol v kariére označený za strelca ešte dvakrát, ale v oboch prípadoch išlo o „vlastencov“ protihráčov. V súčasnosti je vďaka tomu najlepším strelcom histórie spomedzi gólmanov.



5. Jose Theodore, Montreal (2. januára 2001)

Islanders sa začiatkom roka 2001 stali tímom, ktorého brankár v NHL zaznamenal gól (vyššie spomínaný Smith), ale zároveň, proti ktorému skóroval aj brankár súpera. Mohol za to Jose Theodore z Montrealu. Ten svojmu tímu pomohol k výhre gólom, ktorý padol deväť sekúnd pred koncom duelu, a aj čistým kontom. V tomto smere je unikátny. Islanders však unikátni neboli, pretože v tom istom zápase sa aj Montreal stal tímom, ktorý zažil gól brankára z oboch perspektív (gól im v minulosti strelil vyššie spomínaný Brodeur).



6. Jevgenij Nabokov, San Jose (10. marec 2002)

Prvým a doteraz jediným európskym brankárom, ktorý úspešne vyslal na bránu súpera puk, je Nabokov. Vtedajšia hviezda San Jose týmto spôsobom pomohla k výhre 7:4 nad Vancouverom. Šanca sa ponúkla 48 sekúnd pred koncom zápasu pri presilovej hre.



7. Mike Smith, Phoenix (19. október 2013)

O gólu Nabokova ubehlo 11 a pol roka, kým sa z presného zásahu tešil ďalší brankár. Bol to stále aktívny Mike Smith, ktorý v domácom prostredí poisťoval výhru Coyotes 5:2 nad Detroitom. O gól sa však ešte triasol. Padol súbežne so záverečným hvizdom, no video rozbor odhalil, že puk sa dostal do brány 0,1 sekundy pred koncom zápasu.




Autor: Jozef Struhár | Vydané: 17. 02. 2016 | Rubrika: Magazín


SlovakNHL.sk - aktuálne spravodajstvo zo sveta NHL