Hossa je zmierený aj s pozíciou v treťom útoku

Slovenský útočník Marián Hossa strávil takmer celú svoju bohatú kariéru ako hráč prvého útoku, no s pribúdajúcimi rokmi sa musel pripravovať na čas, keď bude plniť v mužstve Chicago Blackhawks iné úlohy. A ten čas už zrejme prišiel.



Po uplynulej sezóne sa hovorilo o tom, že Hossa začína strácať dych a pravdepodobne sa to odzrkadlí aj na jeho pozícii v budúcej sezóne. Hviezdny veterán je však na to podľa Daily Herald pripravený a ochotne sa zhostí akejkoľvek úlohy.

„V akomkoľvek útoku budem hrať, budem s tým spokojný,“ povedal Hossa.

Tréner Joel Quenneville povedal, že by si vedel predstaviť tridsaťsedemročného trenčianskeho odchovanca v treťom útoku po boku centra Marcusa Krügera. Obaja hráči si totiž veľmi rozumeli v závere prvého kola play-off.

„Možno sa z neho stáva hráč s odlišným zameraním. Stále ho však vidím ako produktívneho hráča, bez ohľadu na to, či bude hrávať proti najlepším hráčom súperov, či to bude 13 alebo 20 minút. Stále u neho budeme vidieť kvalitnú hru s pukom,“ skonštatoval Quenneville.

Hossa v sezóne 2015/16 zaostal so svojou produktivitou za očakávaniami a strelil len 13 gólov pri 6,8% úspešnosti streľby. Obe čísla predstavujú jeho kariérne minimá.

„Určite bolo vo mne viac ako 13 gólov, ale nechcem si z tohto ofenzívneho hľadiska vkladať do hlavy príliš veľa vecí. Jednoducho len budem hrať svoju hru a nakoniec sa stanú dobré veci,“ poznamenal Hossa, ktorý nevie povedať, či absolvuje všetkých päť rokov zostávajúcich v zmluve. „Na 37 rokov sa však cítim dosť dobre,“ dodal.

Ako sa vyvíjala produktivita Hossu počas kariéry?

Marián Hossa mal v nováčikovskej sezóne 30 bodov a jeho 33 bodov z ročníka 2015/16 bolo najmenej práve od nej (ak nepočítame skrátenú sezónu). Jeho vrcholom boli dve sezóny po výluke 2003/04, v ktorých nazbieral 92, resp. 100 bodov.

V tom období mal aj najlepšie bodové priemery. A hoci počet získaných bodov odvtedy kolísal, bodový priemer mal zostupný trend. V ostatných troch ročníkoch klesol z 0,83 na 0,74 a následne na 0,52 bodu na zápas z minulej sezóny. Jeho kariérny priemer je 0,88 bodu na zápas.

Grafy - vývoj produktivity



Autor: Jozef Struhár | Vydané: 16. 07. 2016 | Rubrika: Slováci v NHL


SlovakNHL.sk - aktuálne spravodajstvo zo sveta NHL