Marc Savard by si rád ešte zahral, svoj mozog venuje vede

Niekdajší útočník Marc Savard prišiel o posledné roky svojej kariéry pre otrasy mozgu, ktoré spôsobili, že si nemohol užiť hokej natoľko ako by chcel.

Marc Savard
Post: center
Draft: 1995, Rangers (91. miesto)
Tímy: Rangers, Calgary, Atlanta, Boston

Z
G
A
B
TM
807
207
499
706
737
Savard v rozhovore pre denník Boston Globe priznal, že ešte aj teraz, s odstupom času, ho to stále láka na ľad a rád by si ešte zahral v NHL napriek tomu, že by aj pri dobrom zdraví mal už pokročilý vek. V tom však problém nevidí.

„Mám 39 rokov. To by som ešte stále mal hrať, nie? Chýba mi to. Keď som hrával, bol som intenzívnym hráčom. Chýba mi to súťaženie,“ povedal Savard, ktorý naposledy zasiahol do hry v ročníku 2010/11, keď odohral 25 zápasov.

„Najťažšia vec, ktorú som musel prekonať, bolo, že už som nemohol viac byť na ľade so spoluhráčmi, pričom som vedel, že ešte stále som mal čo ponúknuť.“

Savard utrpel počas kariéry šesť otrasov mozgu a ten posledný mu spôsobil vtedajší „zadák“ Colorada Matt Hunwick. Bola to skúsenosť, na ktorú nikdy nezabudne.

„Padol som na kolená, mal som otvorené oči a videl som len čiernu prázdnotu. Pamätám sa, ako ku mne prišiel lekár Donny DelNegro a ja som mu povedal: ‘Donny, neviem, čo sa deje, ale zomieram. Nič nevidím.’ Moje oči boli otvorené, takže som bol dosť vystrašený,“ povedal Savard.

Savard je stále pod zmluvou s New Jersey Devils, ktoré jeho kontrakt získalo v júni od Panthers a momentálne trénuje deti v kanadskom Peterborough. Prezradil tiež, že po smrti jeho mozog poputuje vedcom, ktorým sa tak pokúsi pomôcť vo výskume chronického poškodenia mozgu.


Autor: Jozef Struhár | Vydané: 18. 11. 2016 | Rubrika: Správy z NHL


SlovakNHL.sk - aktuálne spravodajstvo zo sveta NHL