Kto mal lepšiu sezónu v Dallase, Benn alebo Turco?

V dnešnej časti seriálu navštívime Hviezdy z Dallasu. Konkrétne na to, ktorá Hviezda na klziskách NHL zažiarila v jednej sezóne najviac.

Jamie BENN

Sezóna 2015-16 bola pre Jamieho Benna najlepšia sezóna základnej časti čo sa týka histórie klubu Dallas Stars. Toto tvrdenie je vskutku zaujímavé, keďže jeho 89 kanadských bodov nepatrí medzi 10 bodovo najúspešnejších sezón jednotlivcov v histórii Minnesoty North Stars, respektíve Dallasu. Bennov výkon však zahŕňa podstatne viac než len góly a asistencie.

Povedzme si však, že jeho 89 bodov stačilo na celkové druhé miesto v lige a Jamie bol nominovaný do prvého all-star tímu. To bolo jeho druhé zaradenie do prvého all-star tímu a žiadnemu inému hráčovi Dallasu sa to pred ním nepodarilo ani raz. Dodáme ešte, že jeho 89 bodov výrazne pomohlo Hviezdam dosiahnuť najlepšiu bilanciu (50-23-9) v Západnej konferencii. Najviac pôsobivé na tom je to, že Dallas sa v predchádzajúcej sezóne nedostal ani len do playoff a Benn podstúpil operáciu bedra. Predtým, ako celé leto kapitán Dallasu rehabilitoval, bol na predsezónny tréningový kemp pripravený. Vytvoril prostredie, v ktorom hráči vedeli čo je v stávke a takisto vedeli, akú cenu to bude vyžadovať. Tréningové nasadenie bolo v plnom prúde už počas augusta.

Benn pomohol vybudovať kultúru, o ktorú GM Jim Nill usiloval od momentu, kedy prevzal kormidlo tímu v roku 2013. Urobil obrovský krok vpred, čo sa týka jeho líderstva a pozície kapitána. Odohral všetkých 82 zápasov a stanovil svoje kariérne maximá v góloch (41) aj v bodoch. Následne dotiahol Stars do druhého kola playoff, po prvýkrát od roku 2008, kde získal 15 bodov v 13 zápasoch. Oživil klub a ukázal mu, čoho je tento tím schopný. Položil tak základy pre omnoho lepšie veci v budúcnosti a to môže znamenať, že jeho úsilie v ročníku 2015-16 nebude patriť medzi najlepšie veľmi dlho.

autor: Mike Heika

Marty TURCO

V histórii Dallasu Stars bolo mnoho úžasných výkonov jednotlivcov, ale také majstrovstvo, aké predviedol Marty Turco v sezóne 2002-03, sa nemôže porovnávať s ničím. Jediná vec, ktorá zatemňuje jeho výkon je fakt, že Martin Brodeur si pre seba uchmatol Jenningsovu aj Vezinovu trofej. Turco však v oboch prípadoch ostal na druhom mieste. Jeho priemer 1.72 inkasovaného gólu na zápas je rekordom klubu, aj napriek tomu, že aj Ed Belfour prežil ohromujúce roky v Texase.

Možno ešte viac udivujúce je to, že Turcova 93.2 % úspešnosť zákrokov za 55 zápasov patrí do top 10 v histórii celej ligy. K tomu veľkým podielom pomohlo aj sedem zápasov s čistým kontom. Turco síce nikdy nevyhral Stanley Cup, triumf v roku 1999 mu ušiel o dva roky, ale držal Hviezdy v mnohých zápasoch počas jeho pobytu v Dallase. Preslávil sa aj vďaka obratnej práci s hokejkou, pri ktorej doslova oblapil hokejku svojou lapačkou. Marty to zo začiatku nemal vôbec ľahké. Belfour bol známy tým, že svoje dvojky do brány nepúšťal, ale Turco mal tú schopnosť ukradnúť si pár štartov pre seba od „The Eaglea“. Napokon sa Turco do brány dostal trvale a Stars počas jeho obdobia netrpeli. V druhom kole playoff 2003 síce Dallas podľahol Anaheimu, ale počas šiestich zápasov série inkasoval len 14 gólov. Dvakrát sa Anaheimu podarilo vyhrať až v predĺžení a zápas číslo 1 sa dokonca natiahol až do piateho predĺženia. Marty Turco teda problémom nebol. Práve on dával Dallasu šancu na výhru, tak ako to robil takmer každý večer počas sezóny 2002-2003.

autor: Ryan Kennedy



Originálne články pochádzajú z magazínu The Hockey News a pre vás ich preložili členovia komunity, Matej Antálek (coffey) a Martin Hadbavný (Maple).


Autor: Martin Hadbavný (Maple) | Vydané: 10. 09. 2017 | Rubrika: Magazín


SlovakNHL.sk - aktuálne spravodajstvo zo sveta NHL