Jets vymenili Masona i Armiu do Montrealu

Tím Winnipeg Jets si v sobotu uvoľnil priestor v platovom rozpočte, keď poslal brankára Stevea Masona, útočníka Joela Armiu i dve draftové voľby do tímu Montreal Canadiens. Ten sa vzdal iba mladého obrancu Simona Bourqueho.

Canadiens získali okrem dvoch hotových hráčov pre prvý tím aj voľbu v siedmom kole budúcoročného draftu a voľbu vo štvrtom kole draftu v roku 2020. Zároveň však prijali záťaž v hodnote 4,1 milióna amerických dolárov, ktoré Jets ušetria v platovom rozpočte pre budúcu sezónu.

Spomínané štyri milióny dolárov zarobí v ročníku 2018/19 tridsaťročný Mason v rámci posledného roka aktuálnej zmluvy. V jeho jedinej sezóne vo Winnipegu odchytal 13 zápasov s bilanciou 5-6-1, úspešnosťou zákrokov 90,6 %, priemerom 3,24 inkasovaného gólu a jedným čistým kontom.

Mason má na konte už 476 duelov v NHL aj v Columbuse a Philadelphii, z ktorých 205 vyhral a vychytal 34 shotoutov. V roku 2009 získal Calderovu trofej pre najlepšieho nováčika sezóny. Draftovali ho Blue Jackets v roku 2006 zo 69. miesta.

O päť rokov mladší Armia si tretej sezóne v NHL vytvoril osobné maximá s 12 gólmi, 17 asistenciami i 29 bodmi v 79 zápasoch. V 13 stretnutiach play-off dvakrát skóroval. Rodák z fínskeho Pori nazbieral 58 bodov v 180 dueloch za Jets a Buffalo, ktoré ho draftovalo v roku 2011 zo 16. miesta. Je potenciálnym obmedzeným voľným hráčom.

Dvadsaťjedenročný Bourque má za sebou prvý plný ročník medzi mužmi. V 46 zápasoch nižšej AHL za Laval Rocket si pripísal tri asistencie a 28 trestných minút. Väčšinu doterajšej kariéry prežil v juniorskej QMJHL, ktorú vyhral v roku 2015 s Rimouski a o dva roky neskôr so St. John. Montreal ho draftoval pred tromi rokmi 2015 zo 177. pozície.

Jets si neponechali v rozpočte nič z Masonovho platu, takže si urobili miesto na prípadný podpis zmluvy s centrom Paulom Stastnym. Tomu sa po výmene zo St. Louis darilo a výrazne prispel k postupu do finále Západnej konferencie. Mohol by byť neobmedzeným voľným hráčom.

DOPLNENÉ: Mason nebude dlho hráčom Montrealu. Canadiens ho totiž krátko po výmene z Winnipegu zapísali na waiver listinu nechránených hráčov s cieľom vykúpiť ho z posledného roku zmluvy. Ak na nej pobudne 24 hodín, stane sa neobmedzeným voľným hráčom.


Autor: Marián Masaryk | Vydané: 30. 06. 2018 | Rubrika: Správy z NHL


SlovakNHL.sk - aktuálne spravodajstvo zo sveta NHL