Veľká dráma so šťastným koncom pre Slovákov

Slovenskí hokejisti si prvýkrát od roku 2004 zahrajú v štvrťfinále MS 20-ročných. V priamom súboji o postup s rovesníkmi z Fínska zvládli lepšie vypäté samostatné nájazdy.

Slovensko - Fínsko 3:2sn (0:0, 1:2, 1:0, 0:0, 1:0)

Góly: 31. Pánik (Valach, Tatár), 49. Bezák (Kytnár, Tybor), rozhodujúci nájazd Tatár - 25. Lucenius (Rajala, Nattinen), 38. Lähde (Järvinen)
Strely na bránu: 33:12 (11:2, 11:5, 10:4, 0:1, 1:0), Vylúčenia: 5:4, Presilovky: 1:1, Oslabenia: 0:0, Divákov: 9 312
Najlepší hráči tímov: Richard Pánik - Nestori Lähde

Začiatok zápasu sa niesol vo vyrovnanom tempe. Napriek tomu, že Slováci mali jasnú streleckú prevahu, neraz aj Fíni nás dokázali v pásme zatlačiť. Nebezpečné boli najmä fínske presilovky. Naopak Slovákom robilo problém pri presilovkách kvôli skvelej fínskej defenzíve usadiť sa v pásme. Dve po sebe idúce presilovky na konci tretiny však už zvládli slovenskí hokejisti lepšie a neraz mali na hokejkách aj gól. Ten však neprišiel a do kabín sa išlo za stavu 0:0

Začiatok druhej tretiny nám veľmi nevyšiel. Fíni získali prevahu a Slováci sa museli brániť. Navyše v 24. minúte sa nechal úplne zbytočne v strednom pásme vylúčiť Pánik. V oslabení síce vyrazila do útoku dvojicu Rusnák - Bezák, ktorej prvý menovaný hráč mal veľkú šancu strhnúť vedenie na slovenskú stranu. Vzápätí však Bezák spadol v bránkovisku na brankára, čo sa v hokeji posudzuje ako faul. Slováci sa teda vyše minútu a pol museli brániť v trojici proti piatim Fínom. Hráči z krajiny tisícich jazier presilovku o dvoch hráčov využili, keď po prihrávke Rajalu spoza brány, strelil gól nikým nekrytý Niclas Lucenius. Navyše minútu po góle sa museli Slováci opäť brániť, keď po zlom striedaní boli na ľade šiesti. Oslabenie hráči prežili a postupne sa hra vyrovnala. V polovici zápasu prišla možnosť presilovky aj na opačnej strane a v 31. minúte ju Richard Pánik svojim prvým gólom aj využil. Pánik sa prezentoval naozaj krásnym gólom, keď sa z kruhu zápästím trafil priamo do vinkla Metsolovej bránky. Vedenie trvať však nemuselo dlho, keď sa do akcie 2 na 1 dostali Fíni. Janus však vytiahol zázračný zárkok. Nakoniec však Slováci pred prestávkou predsalen inkasovali, keď z pravého kruhu vypálil zápästím spoza obrancu k vzdialenejšej žŕdke Nestori Lähde.

V tretej tretine sa Fíni stiahli do obrany spoliehajúc na svoju obranu. V bráne však nebol istý Metsola, a to si všimli už v predchádzajúcom priebehu zápasu tak ako Fíni, tak aj Slováci. Preto sa hráči s dvojkrížom na hrudi snažili skúšať pozornosť Metsolu prakticky z každej príležitosti. Nakoniec nie Metsola, ale mantinel pomohol Slovákom ku gólu, keď po fínskej rozohrávke o mantinel sa puk odrazil priamo pred bránku, kde bol Tybor. Ten síce nedal, ale puk sa odrazil ku Kytárovi, ktorý však už bol za bránou, a tak nahral spätne pred prázdnu bránu kde stál Adam Bezák a ten vyrovnal. V tretej tretine sa však už nič ďalšie významné neudialo a nasledovalo teda predĺženie. V tom mali Fíni prevahu. Tú však nezužitkovali, aj keď Härtikäinen mal veľkú šancu rozhodnúť. Nedal, a tak na rad prišli samostatné nájazdy.

Ako prví začali Fíni, za ktorých sa prezentoval krásnou kľučkou Toni Rajala. Gólovo sa prezentoval aj Adam Bezák, ktorý chladnokrvne strelou zápästím k žŕdke vyrovnal stav nájazdov. Autor prvého gólu Fínov Niclas Lucenius nemal ďaleko chtiac-nechtiac ku gólu. Puk mu preskočil hokejku a ten smeroval do protipohybu Janusa. Ten však končekmi lapačky vyrazil na žrď. Zo slovenskej družiny sa postavil k puku Tomáš Tatár, a ten blafákom ako z veľkej učebnice hokeja strhol vedenie na našu stranu. Ak chceli Fíni pomýšľať na postup musel Teemu Härtikäinen dať. Janus jeho pokus však chytil, a tak mohla vypuknúť radosť slovenských hokejistov.

Švédsko - Rusko 5:0 (4:0, 0:0, 1:0)
V našej skupine sa nebojovalo len o poslednú miestneku do play-off, ale aj o prvé miesto a teda priamy postup do semifinále. V priamom súboji sa stretli Švédi a Rusi. Z vyrovnaného zápasu sa však vykľula jasná výhra troch koruniek, ktorý zbornú porazili rozdielom triedy 5:0. O svojom víťazstve rozhodli prakticky už v prvej tretine, kedy Švédi zaťažili konto Alistratova štyrmi kúskami. Ten piaty dosiahli Švédi v tretej tretine zásluhou Johanssona.

Česká republika - Kazachstan 10:2 (6:1, 4:0, 0:1)
Česi ak chceli postúpiť museli vo včerajšom zápase vyhrať. Čakal ich však fackovací panák šampionátu Kazachstan, ktorý ani teraz sa nevyhol dvojcifernému prídelu v jeho bránke. Na neudržanie bol najmä Jan Káňa, ktorý ku gólu z 9. minúty pridal v druhej tretine v priebehu necelých 10 minút čistý hetrik. Štyri Káňove góly si navyše pekne rozdelili aj obaja brankári Kazachstanu. Dva od Káňu dostal Jankov a dva aj Grjaznov, ktorý vystriedal Jankova po ôsmom góle Čechov.

Kanada - USA 7:4 (3:3, 2:1, 2:0)
Šláger dňa sa hral v Scotiabank Place, kde bolo na programe zámorské derby. To dlho vyzeralo priaznivo pre Spojené štáty, ktoré dokonca v prvej tretine vyhrávali 3:0. Ten náskok sa však ešte v priebehu prvej tretiny za 3 minút a 15 sekúnd zrútil ako domček z karát. Dva góly strelil Tavares a vyrovnávajúci Eberle. Navyše hneď po prestávke Boychuk dovŕšil obrat. Američania však za tri minúty stihli vyrovnať. Trafil sa Jonathan Blum. To bolo však z ich strany všetko. Ešte v druhej tretiny Cody Hodgson prinavrátil vedenie javorovým listom a výsledok gólmi do prázdnej bránky spečatil najskôr Tavares, ktorý tak dovŕšil hetrik, a Tyler Ennis.


Autor: Jakub Homoľa | Vydané: 01. 01. 2009 | Rubrika: Reprezentácia


SlovakNHL.sk - aktuálne spravodajstvo zo sveta NHL