Fasel: Medzinárodné turnaje budú mať možno užšie klziská

Prezident Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF) Rene Fasel v sobotu v kanadskom Vancouveri povedal, že jeho organizácia zvažuje zavedenie hracích plôch rozmerov NHL vo všetkých svojich medzinárodných podujatiach.

„Čim viac sledujeme zápasy, najmä juniorské tu v Kanade, tak si uvedomujeme, že možno jedným z dôvodov, prečo je tu turnaj na takej vysokej úrovni, je, že ľadová plocha je tu malá,“ poznamenal Fasel pre CP.

Štandardná ľadová plocha v NHL je dlhá asi 61 metrov a široká 26 metrov. V Európe sú ľadové plochy zväčšia o zhruba štyri a pol metra širšie.

IIHF však už má mimo juniorských šampionátov skúsenosti s menším klziskom aj medzi mužmi. V roku 2010 sa na takom hralo na Zimných olympijských hrách vo Vancouveri, pretože inštalácia širšieho by bola príliš nákladná.

„Rozhodli sme sa, že v roku 2010 budeme hrať na menšom ľade a bol to mimoriadny turnaj,“ povedal Fasel, ktorý v tejto otázke naráža aj na odpor. „Starší ľudia v Európe tomu nie sú príliš naklonení. Možno však túto zmenu potrebujeme.“

Fasel povedal, že IIHF mieri za tým, aby sa menší ľad využil už v roku 2022 na svetovom šampionáte vo Fínsku i na Zimných olympijských hrách v Pekingu.


Autor: Jozef Struhár | Vydané: 06. 01. 2019 | Rubrika: Reprezentácia


SlovakNHL.sk - aktuálne spravodajstvo zo sveta NHL