Chára a spol. postúpili do finále konferencie, Colorado vynútilo siedmy duel

V pondelok sme spoznali zloženie finále Východnej konferencie. Po Caroline spečatil svoj postup Boston, ktorý zdolal Columbus v šiestom zápase série 3:0. Dramatický zápas v Colorade vyhrali domáci, ktorí si tak vynútili duel číslo 7.

Východná konferencia

COLUMBUS – BOSTON 0:3 (kon. stav série: 2-4)

Tuukka Rask predviedol 39 zákrokov a zaznamenal svoje šieste čisté konto v kariére v play-off, aby doviedol Boston k výhre 3:0 na ľade Columbusu, po ktorej sa mohol jeho tím tešiť z postupu do finále Východnej konferencie po šesťzápasovej sérii. Trikrát ho pritom podržala aj bránková konštrukcia. Bruins vyhrali tretí zápas po sebe aj vďaka gólom Davida Krejčího, Marcusa Johanssona a Davida Backesa. Krejčí pridal aj jednu asistenciu. Sergej Bobrovskij v zápase čelil 29 strelám a prvýkrát bol prekonaný v prvej tretine, no rozhodcovia gól Seana Kuralyho neuznali po prehodnotení situácie – ruskému gólmanovi bránil v hre Joakim Nordström. Blue Jackets boli strelecky aktívnejší, hlavne vďaka štyrom presilovkám. Ani jednu však nedokázali využiť.

Slovenský obranca Zdeno Chára odohral v zápase 26 minút a 4 sekundy ako najvyťažovanejší „Medveď“ zápasu. V celom zápase odohral viac len Seth Jones. Kapitán Bruins sa prezentoval jednou strelou na bránu, dvoma bodyčekmi a troma blokmi.

Odporúčame:
Columbus čelí po vyradení neistej budúcnosti
Posledný duel medzi Bruins a Blue Jackets sa nezaobišiel bez kontroverzie + video

Boston si zahrá v konferenčnom finále po prvýkrát od roku 2013 a jeho súperom bude Carolina. Od roku 1982 to bude preň ôsma účasť v danom kole, s čím sa radí len za Chicago (12), Detroit (11), Edmonton (9), Philadelphiu (9) a Pittsburgh (9). Viac čistých kônt ako Rask vychytal v play-off len jeden gólman Bruins – Gerry Cheevers (8). Fín ako tretí brankár v klubovej histórii vychytal nulu v dvoch zápasoch, v ktorých úspešným spôsobom končila séria. Napodobnil Cheeversa a Tima Thomasa.

Krejčího víťazný gól:


Hviezdy duelu: 1. T. Rask, 2. D. Krejčí, 3. M. Johansson (všetci BOS)

Tuukka Rask, brankár Bruins: „Snažili sme sa dôkladne brániť a vychádzať z rýchlych prečíslení. A to sa nám aj podarilo. Celú sezónu navzájom za seba bojujeme a teraz to nie je odlišné. Ja som sa snažil urobiť zákrok, chlapci sa snažili zblokovať strelu. Robili sme správne veci v defenzíve aj v ofenzíve. Bol to skvelý tímový výkon.“

Nick Foligno, kapitán Blue Jackets: „Je to sklamanie. Myslím si, že sme dnes večer hrali skutočne dobre, len sme nezískali výsledok, ktorý sme chceli. Frustruje nás to. Skutočne neviem, čo by som k tomu dnes povedal. Bol to jeden z tých zápasov. Mali sme šance, len sme ich nepremenili.“


Západná konferencia

COLORADO – SAN JOSE 4:3 PP (stav série: 3-3)

Colorado trikrát viedlo, ale San Jose sa zakaždým podarilo odpovedať. Kým v normálnej hracej dobe ťahali domácich vpred hráči z nižších útokov, v nadstavenom čase rozhodol o výhre domácich 4:3 kapitán Gabriel Landeskog. Vďaka jeho gólu z tretej minúty nadstaveného času sa Avalanche podarilo vynútiť siedmy zápas série proti Sharks, ktorý sa odohrá o dva dni v Kalifornii. Pre Landeskoga išlo o prvý gól v predĺžení v zápase play-off v kariére. Dvoma gólmi pomohol k výhre J.T. Compher, ktorý asistoval aj pri góle Tysona Josta. Philipp Grubauer kryl 19 striel a prekonali ho dvaja obrancovia – dvakrát Marc-Edouard Vlasic a raz Brent Burns, ktorý vytvoril klubový rekord s piatimi gólmi v jednej sérii play-off. Gustav Nyquist zaznamenal dve asistencie, Martin Jones 22 zákrokov.

Avalanche neprehrali dva zápasy po sebe od stredu marca. Oba tímy mali pred šiestym duelom tohtoročnú bilanciu v predĺženiach 2-0, Colorado si ju tak zlepšilo na 3-0. Compher sa stal desiatym hráčom histórie organizácie, ktorý zaznamenal tri a viac bodov v zápase, v ktorom Avalanche alebo Nordiques čelili vyradeniu. Naposledy niečo podobné dokázal Alex Tanguay v roku 2001. Burns je prvým obrancom od roku 2003, ktorý strelil v jednej sérii viac ako štyri góly. Vtedy to dokázal Ed Jovanovski.

Landeskogov víťazný gól:


Hviezdy duelu: 1. G. Landeskog (COL), 2. J.T. Compher (COL), 3. M. Vlasic (SJS)

Gabriel Landeskog, kapitán Avalanche: „Nikdy predtým som nestrelil v play-off gól v predĺžení, takže je to veľmi vzrušujúca, najmä, keď to bolo doma. Ako som už povedal predtým, s mojou ofenzívnou produkciou v tomto období nie som spokojný, nie som dostatočne nebezpečný. Bolo teda fajn streliť dnes večer tento gól.“

Timo Meier, útočník Sharks: „Nehrali sme dosť dobre na to, aby sme tento duel vyhrali. Musíme hrať lepšie. Teraz je to o zápase číslo sedem. Vieme, čo chceme urobiť. V našej aréne to bude hlučné, vyjdeme na ľad a vydáme z nás to najlepšie.“



Autor: Jozef Struhár | Vydané: 07. 05. 2019 | Rubrika: Sumáre


SlovakNHL.sk - aktuálne spravodajstvo zo sveta NHL