MS 2019: Slováci po skvelom výkone jasne zdolali Američanov! + video

V piatok odštartovali MS 2019 prvými štyrmi zápasmi. V akcii boli aj domáci Slováci, ktorí otvorili turnaj výhrou 4:1 nad Spojenými štátmi americkými. Vo zvyšných dueloch Fíni zaskočili Kanaďanov, Rusi si poradili s Nórmi a Česi prekvapujúco zdolali úradujúcich majstrov sveta zo Švédska.

Skupina A

USA – SLOVENSKO 1:4 (1:1, 0:2, 0:1)

Góly: 13. DeBrincat (Kane, Eichel)(PP) – 5. Sukeľ (Studenič), 22. Černák (Sekera)(PP), 25. Tatar (Pánik'), 56. Krištof (Marinčin)
Strely: 26-36 (7-9, 5-13, 14-14) Trestné minúty: 4-4 (0-2, 4-0, 0-2)
Brankári: Schneider – Rybár


Američania začali aktívnejšie a už po polminúte hry sa dostali do prečíslenia Gaudreau s DeBrincatom, ktorý však zakončil nepresne. Slováci sa museli v úvodných minútach najskôr brániť, ale potom sa osmelili a tiež zatlačili. Z prvého väčšieho útočného tlaku, navyše, vyťažili otvárací gól. V piatej minúte rozložili americkú obranu a Matúš Sukeľ po prihrávke Studeniča spoza brány ako prvý prekonal Coryho Schneidera. Po góle pre zmenu Američania roztočili kolotoč pred bránou Patrika Rybára, ale slovenský brankár odolal. V strede prvej tretiny sa nebezpečnou strelou prezentoval Tatar. V 12. minúte Lunter oslabil svoj tím a hráči USA využili úvodnú presilovku na vyrovnanie. Postarala sa o to dvojica z Chicaga – Kane nabil na strelu Alexovi DeBrincatovi. Zakrátko mohli už Američania viesť, ale van Riemsdyk nedorazil puk do odkrytej brány Slovenska po prihrávke Jacka Hughesa. V 15. minúte zase Rybár reflexívnym zákrokom betónom okradol o istý gól Kreidera. Schneider mal v prvej tretine viac práce, ale stav bol po nej nerozhodný.

Druhú tretinu začali lepšie Slováci, ktorí párkrát podkúrili Schneiderovi. V 22. minúte si, navyše, vybojovali takmer dvojminútovú presilovku o dvoch hráčov. Trvala len 16 sekúnd, kým Erik Černákdelovkou prepálil všetko pred ním a poslal Slovensko druhýkrát v zápase do vedenia. Organizátor šampionátu nepoľavil v aktivite a o tri minúty neskôr vyhrával už 3:1. Pánik našiel pred bránou úplne voľného Tomáša Tatara, ktorý strelou zblízka pokoril Schneidera. Jeho gól bol jubilejný 600. slovenský na MS vo všetkých kategóriách od roku 1993. V 27. sa opäť zaskvel Rybár, keď vychytal vo veľkej šanci Eichela, ktorému poslal puk do bránkoviska Quinn Hughes. Američania sa však nedokázali dlhšie udržať v útočnom pásme. Naopak, mohli inkasovať ďalšie góly z hokejok aktívnych členov tretieho slovenského útoku – pohotovou strelou pohrozil Zigo a Lantoši neuspel v samostatnom nájazde. Američania si tiež vypracovali niekoľko šancí, ale Rybár podržal svoj tím. Slováci prestrieľali súpera v druhej tretine pomerom 13:5 a vybudovali si dvojgólový náskok.

Američania podľa očakávaní vleteli do tretej tretiny a už po niekoľkých sekundách boli blízko ku kontaktnému gólu. Najskôr Rybár vychytal DeBrincata, ale potom mu musel pomôcť Jaroš, ktorý zachránil Slovensko hneď dvakrát pri dorážkach van Riemsdyka. Rovnaký hráč mal ďalšie šance v 45. minúte, ale Rybár mu znova pokazil radosť. Medzitým s problémami opustil ľad cente prvého slovenského útoku Krištof, ktorého súper nešetrne narazil na mantinel. Neskôr sa vrátil do akcie s ošetrenou tržnou ranou na čele. Američania sa snažili urobiť niečo s výsledkom a pomohlo im k tomu vylúčenie Lantošiho z 54. minúty. Slováci sa dobre bránili a dokonca si vytvorili v oslabení dve dobré gólové šance. Práve Lantoši sa dostal po návrate z trestnej lavice do samostatného úniku, ale Schneidera neprekonal. Zakrátko však už inkasoval po strele Michala Krištofa, pri ktorej dobre clonil pred bránou Tatar. Minútu pred koncom duelu vytiahol ďalší skvelý zákrok Rybár, ktorý tentoraz vygumoval Martineza. K výhre 4:1 napokon prispel 25 zákrokmi, kým Schneider čelil 36 strelám.

Za najlepších hráčov zápasu vyhlásili Sukeľa a Jacka Eichela. Slovensko získalo prvé tri body a po prvom hracom dni na MS vedie tabuľku Skupiny A. Druhý zápas odohrá už v sobotu večer proti Fínsku.



Zostava USA: Schneider (Demko) – Suter, Martinez, Hanifin, Skjei, Fox, Q. Hughes – Eichel, Kreider, Keller – DeBrincat, Gaudreau, Larkin – J. Hughes, J. van Riemsdyk, Kane – Ryan, White, Glendening – Vatrano

Zostava SLOVENSKA: Rybár (Čiliak) – Sekera, Černák, Marinčin, Jaroš, Fehérváry, Ďaloga, Koch, Čajkovský – Krištof, Pánik, Tatar – Sukel', Nagy, Studenič – Lantoši, Zigo, Daňo – Buc, Liška, Lunter.



Zvyšný zápas skupiny A

Fínsko – Kanada 3:1 (1:1, 0:0, 2:0)
Góly: 7. Kakko (Rajala, Ilomäki), 43. Ilomäki (Rajala, Lehtonen)(PP), 60. Kakko (EN) – 9. Marchessault (Mark Stone, Theodore)((PP)

Potenciálna tohtoročná draftová dvojka v NHL Kaapo Kakko strelil dva góly, ktorými otvoril i uzavrel skóre zápasu a pomohol Fínsku zdolať Kanadu 3:1. Víťazný gól vsietil dvojbodový Arttu Ilomäki v presilovke. Kevina Lankinena prekonal z 21 striel ako jediný Jonathan Marchessault, ktorý v presilovej hre vyrovnával stav na 1:1. Matt Murray inkasoval dvakrát z 27 striel. Fíni mali v zostave len dve zámorské posily, kým Kanade chýbal zranený John Tavares.



Skupina B

Rusko – Nórsko 5:2 (2:0, 2:0, 1:2)
Góly: 9. Dadonov (Malkin, Kučerov), 15. Anisimov (Grigorenko, Orlov), 29. Kučerov (Sergačov), 30. Dadonov (Malkin, Gusev), 42. Gusev (Kučerov) – 57. Valkvae Olsen (Reichenberg), 58. Holös (Martinsen)

Rusi využili tri zo štyroch presiloviek a v otváracom zápase turnaja si poradili s Nórmi po výsledku 5:2. Jevgenij Dadonov strelil dva góly, Nikita Kučerov zaznamenal gól a dve asistencie, Jevgenij Malkin dvakrát asistoval. Arťom Anisimov a dvojbodový Nikita Gusev tiež skórovali, Andrej Vasilevskij kryl 25 striel. Čisté konto mu pokazili v poslednej štvorminútovke duelu Thomas Valkvae Olsen a Jonas Holös, ktorí za 100 sekúnd znížili stav na 2:5. Henrik Haukeland čelil rovnako 27 strelám.



Česko – Švédsko 5:2 (1:0, 1:2, 3:0)
Góly: 2. Vrána (Kubalík), 37. D. Kubalík (Jan Kovář), 41. Frolík (Simon, Voráček), 56. Vrána (Hronek), 60. Jan Kovář (Voráček)(EN) – 21. Hörnqvist (E. Pettersson, Nylander), 24. Lindblom (Gustafsson, Bratt)(PP)

Jakub Vrána strelil dva góly, kapitán Jakub Voráček dvakrát asistoval a Patrik Bartošák predviedol 30 zákrokov pri výhre Česka 5:2 nad obhajcami zlata zo Švédska. Tí otočili stav z 0:1 na 2:1 po góloch Patrica Hörnqvista a Oskara Lindbloma (presilovka) z úvodu druhej tretiny, ale Česi potom troma gólmi rozhodli o svojom triumfe. Michael Frolík vsietil víťazný gól, dvojbodoví Dominik Kubalík a Jan Kovář (prázdna brána) tiež skórovali. Henrik Lundqvist inkasoval štyrikrát z 32 striel.




Autor: Marián Masaryk | Vydané: 10. 05. 2019 | Rubrika: Reprezentácia


SlovakNHL.sk - aktuálne spravodajstvo zo sveta NHL