MS 2019: Kakko hetrikom zariadil triumf Fínska nad Slovenskom + video

Slovenskí hokejisti hrali dobre aj v druhom zápase na domácich MS 2019, ale Fínom podľahli tesne 2:4 po hetriku mladej hviezdy. Vo zvyšných dueloch druhého hracieho dňa sa tešili z výhier Česi, Dáni, Nemci, Švajčiari a Lotyši.

Skupina A

SLOVENSKO – Fínsko 2:4 (1:2, 1:0, 0:2)

Góly: 11. Černák (Sekera, Pánik), 40. Marinčin (Studenič, Jaroš) – 15. Lindbohm (Savinainen, Rajala)(PP), 17. Kakko (Mikkola, Manninen), 50. Kakko (Mikkola), 60. Kakko (Manninen)(EN)
Strely: 25-27 (8-11, 7-8, 10-8) Trestné minúty: 6-6 (2-2, 4-2, 0-2)
Brankári: Čiliak – Lankinen


Fíni začali duel aktívnejšie a najmä vďaka ich tradične výbornému korčuľovaniu držali Slovákov v úvodných minútach pri vlastnej bráne. Marek Čiliak sa vyznamenal pri teči aj dorážke Ojamäkiho zblízka. Neskôr sa aj Slováci dostali do hry a v šiestej minúte zahrozil Lantoši, ktorý len tesne minul bránu Lankinena. Fíni potom opäť zatlačili Slovákov v ich obrannom pásme, pokým Ohtamaa nefauloval a nedaroval súperovi prvú presilovku. Len dve sekundy po jej skončení, v 11. minúte, otvoril skóre zápasu Erik Černák jeho klasickou delovkou. V 13. minúte oslabil svoj tím Čajkovský a Fíni využili úvodnú presilovku na vyrovnanie zásluhou Petteriho Lindbohma. O necelé dve minúty už viedli 2:1, keď prestrelil všetko pred sebou Kaapo Kakko svojím tretím gólom na turnaji. Prvú tretinu ukončilo prečíslenie Slovenska, ktoré mohol zakončiť Sekera, ale neurobil tak a Fíni si udržali náskok.

Do druhej tretiny vstúpili lepšie Slováci, ktorí mohli bleskovo vyrovnať stav. Marinčin však nedokázal úspešne zakončiť prečíslenie, ktoré sám vytvoril. V 24. minúte prerušil aktivitu Slovenska Tatar, ktorý umožnil Fínom hrať druhýkrát v početnej výhode. Nezvýšili si v nej náskok, ale Čiliakovi pomohla aj bránková konštrukcia po strele Rajalu. Slováci sa museli brániť bez Černáka, ktorý predtým odišiel do šatne s menším zranením. Veľkú šancu Fínska spálil aj Anttila, ktorý netrafil odkrytú bránu. Na opačnej strane nestihol zakončiť akciu štvrtej slovenskej formácie Fehérváry, ktorého odzbrojil súper. Od 28. minúty hrali Fíni ďalšiu presilovku, keď Sekera vyhodil puk do hľadiska. Viackrát boli blízko ku gólu, ale Čiliak odolal. V strede duelu dostali presilovkovú možnosť Slováci, no veľmi im nevyšla. V 35. minúte, navyše, prišli aj o Ďalogu, ktorého trafila do tváre strela Ilomäkiho a zakrvavený opustil ľad. V závere tretiny najskôr spálil veľkú príležitosť Studenič, ale vzápätí vyrovnal stav na 2:2 Martin Marinčin. Spoza brány dorazil puk za chrbát Lankinena. Podarilo sa mu to 40 sekúnd pred prestávkou. Rozhodcovia až dvakrát skúmali záznam, druhýkrát na podnet fínskeho trénera, ale gól odobrili.

V úvode tretej tretiny sa toho na ľade veľa nedialo. Tímy si nevytvorili veľké šance a brankári nemali veľa práce. V 48. minúte prerušila hru dlhšia oprava plexiskla, ale po nej mali Slováci vydarenú pasáž s viacerými dobrými náznakmi. Gól však z toho nebol, a tak na opačnej strane udreli Fíni. V strede tretiny ich poslal do vedenia 3:2 svojím druhým gólom v zápase a štvrtým na turnaji Kakko, ktorý prekonal Čiliaka bekhendovým zakončením pomedzi betóny. V 52. minúte dostali Slováci šancu vyrovnať stav v ďalšej presilovke, ktorú vybojoval Nagy a vylúčený bol fínsky kapitán Anttila. Nezahrali ju najlepšie, ale krátko po nej najmä Pánik podkúril Lankinenovi. Slováci boli aktívnejší, ale ani pri odvolaní brankára už nedokázali aspoň vynútiť predĺženie. Kakko zavŕšil hetrik strelou do prázdnej brány a spečatil triumf Fínska 4:2. Po Kevinovi Fialovi zo Švajčiarska je druhým autorom hetriku na tomto šampionáte. Slovensko prehralo s Fínskom už desiaty vzájomný súboj na MS po sebe od roku 2004. Lankinen prispel k výhre 23 zákrokmi, Čiliak čelil 27 strelám.

Za najlepších hráčov zápasu vyhlásili Černáka a Kakka, s piatimi gólmi najlepšieho strelca turnaja. Fíni sa so šiestimi bodmi z dvoch duelov ujali vedenia v tabuľke košickej Skupiny A, Slováci sú v nej tretí. Ďalší súboj odohrajú v pondelok večer proti Kanade.



Zostava SLOVENSKA: Čiliak (Rybár) – Sekera, Černák, Marinčin, Jaroš, Fehérváry, Ďaloga, Koch, Čajkovský – Tatar, Krištof, Pánik – Nagy, Sukel', Studenič – Daňo, Zigo, Lantoši – Lunter, Buc, Liška

Zostava Fínska: Lankinen (Vehviläinen) – Ohtamaa, Lehtonen, Jokiharju, Lindbohm, Kaski, Mikkola, Hakanpää, Koivisto – Savinainen, Ilomäki, Rajala – Kakko, Manninen, Pesonen – Ojamäki, Tyrväinen, Kiviranta – Anttila, Lammikko, Sallinen

Zvyšné zápasy Skupiny A

Dánsko – Francúzsko 5:4 SN (2:1, 1:3, 1:0, 0:0 - 3:2)
Góly: 20. Storm, 20. M. Lauridsen (Storm, Jensen), 36. Eller (Bödker), 47. Jensen (Nicklas Jensen, Meyer), rozh. SN: Storm – 9. Bertrand (Claireaux, Hecquefeuille), 25. Dame-Malka, 33. Fleury (Bozon, Hecquefeuille), 34. Claireaux (Rech, Bozon)

Zápas medzi Dánskom a Francúzskom museli rozhodnúť samostatné nájazdy. Frederik Storm premenil ten víťazný, aby sa z výhry 5:4 tešili Dáni. Francúzi sa v zápase ujali vedenia, ale víťaznému mužstvu sa podarilo v poslednej minúte prvej tretiny stav otočiť. Ďalší zvrat prišiel v druhej tretine, v ktorej si francúzsky tím následne vedenie dokonca aj zvýraznil na rozdiel dvoch gólov. Dánsku, ktorého mohlo mrzieť nevyužité trestné strieľanie Boedkera, sa podarilo znížiť ešte pred koncom druhej tretiny a v tretej si vynútili nadstavený čas.



Nemecko – Veľká Británia 3:1 (0:0, 1:0, 2:1)
Góly: 40. Seider (Y. Seidenberg), 51. Ehliz (Plachta), 53. Draisaitl (Plachta, Eisenschmid) – 44. Hammond

Nemecko potvrdilo v úvodnom zápase na svetovom šampionáte pozíciu favorita, ale zrejme dúfalo, že to proti Británii bude mať ľahšie. Outsider sa držal a nebol ďaleko od toho, aby išiel za bezgólového stavu aj do druhej prestávky. 39 sekúnd pred koncom druhej dvadsaťminútovky však otvoril skóre Seider. Do tretej tretiny tak napokon tím Veľkej Británie vstupoval s jednogólovou stratou. Tú dokázal pomerne rýchlo zmazať Hammond. Kľúčové momenty pre Nemecko prišli v 51. a 53. minúte, keď najskôr obnovil vedenie Ehliz a krátko na to ho poistil Draisaitl.



Skupina B

Švajčiarsko – Taliansko 9:0 (4:0, 2:0, 3:0)
Góly: 2. Fiala (Josi), 8. Hofmann (Genazzi, Kurashev), 11. Martschini (Frick), 20. Ambühl (Fiala), 22. S. Moser (Ambühl, Moser), 24. Fiala (Hischier), 42. Fiala (Hischier, Praplan), 47. Loeffel (Rod), 50. Hischier (Praplan)

Švajčiarsko vstúpilo do turnaja jednoznačným víťazstvom 9:0 nad Talianskom, ktoré prestrielalo pomerom 61:18. Už po prvej tretine viedli „Helvéti“ o štyri góly a následne Taliani prišli už aj o svoju bojovnosť, ktorou sa prezentovali v prvej dvadsaťminútovke. Najviac bodov si zo zápasu odniesol Kevin Fiala, ktorý vsietil hetrik a pridal asistenciu. Hischier a Praplan zaznamenali po góle a dvoch asistenciách.



Lotyšsko – Rakúsko 5:2 (1:1, 0:0, 4:1)
Góly: 16. Balcers (Darzinš, Freibergs), 41. Darzinš (Balcers, Blugers), 45. Abols (Balcers, Keninš), 48. Meija (Cibulskis, Blugers), 56. Keninš (Balcers) – 15. M. Raffl (Pallestrang, Herburger), 56. Heinrich (Hofer, Zwerger)

Rakúsko sa ujalo vedenie, Lotyšsko vzápätí odpovedalo a až do konca druhej tretiny sa hralo za nerozhodného stavu. Pomerne vyrovnaný hokej bol minulosťou v tretej tretine, v ktorej Lotyši rozhodli o svojej výhre dominantným výkonom a štyrmi gólmi. K výhre 5:2 najvýraznejšie prispel Rudolfs Balcers, ktorý strelil gól a pripísal si aj tri asistencie.



Nórsko – Česko 2:7 (1:3, 0:2, 1:2)
Góly: 11. Lindström (Martinsen, Holös)(PP), 41. Olden (Olimb) – 3. Hronek (Voráček, Frolík), 7. Hronek (Kubalík, Řepík), 16. Frolík (OS), 24. Frolík (Voráček)(PP), 34. Řepík (Kubalík, Hronek), 42. Chytil (Rutta, Vrána), 45. Kubalík (Jan Kovář)

Česi potvrdili úlohu favoritov proti Nórom a zdolali ich 7:2. Frolík s Hronekom zaznamenali po dva góly a asistenciu, pričom Frolík skóroval v presilovke aj v oslabení. Kubalík si pripísal gól a dve prihrávky, dvojbodový Řepík a Chytil tiež skóroval. Voráček dvakrát asistoval a Hrubec kryl 22 striel. Prekonali ho len Lindström v presilovke a Olden. Haukeland čelil v nórskej bráne 42 strelám. Česi vedú s plným počtom bodov bratislavskú skupinu B.




Autor: Redakcia SlovakNHL.sk | Vydané: 11. 05. 2019 | Rubrika: Reprezentácia


SlovakNHL.sk - aktuálne spravodajstvo zo sveta NHL