Sharks vyhrali prvý zápas proti Blues, Burns napodobnil Cháru

V sobotu sa v kalifornskom San Jose otvorilo aj finále Západnej konferencie. Lepšie do neho vstúpili domáci hráči, ktorí porazili St. Louis pomerom 6:3.

Finále Západnej konferencie

Zápas č. 1
1
2
3
Stav série
San Jose Sharks
2
3
1
6
•••
St. Louis Blues
1
1
1
3
••••
Podrobné štatistiky

Timo Meier a Logan Couture zaznamenali po dvoch góloch a asistencii, aby pomohli San Jose k výhre 6:3 v úvodnom zápase série 3. kola play-off proti St.Louis. Z gólov sa tešili aj Kevin Labanc a Joe Pavelski, kým Gustav Nyquist nazbieral dve asistencie. Martin Jones čelil 31 strelám, z ktorých ho prekonali Joel Edmundson, Ryan O'Reilly a Tyler Bozak. Hosťujúci Jordan Binnington inkasoval päť gólov z 24 striel. Kým Blues prehrali len po druhýkrát v siedmich zápasoch u súpera, Sharks si vylepšili bilanciu doma na 7-2 a už len jedna domáca výhra ich delí od vyrovnania klubového rekordu z roku 2016 (8-4).

Rozhodujúci gól Meiera:


Obe strany vstúpili do zápasu aktívne, ale už po troch minútach a 31 sekundách sa z úvodného gólu tešili domáci. Meier vybojoval puk a bolo z toho rýchle prečíslenie dvoch na jedného, pri ktorom zužitkoval Couture prihrávku Nyquista. Sharks boli po góle aktívni smerom dopredu, ale Blues v desiatej minúte vyrovnali, keď pri protiútoku vystrelil na bránu Schwarz a tieniaci Edmundson puk ešte tečoval. Nerozhodný stav netrval dlho a mohli si za to „Bluesmani“. V priebehu minúty sa faulov dopustili Bowmeester a Parayko. Presilovku piatich proti trom využil na obnovenie vedenia Pavelski.

Ďalšiu presilovku hrali domáci v úvode druhej tretiny, ale faul Bozaka nepotrestali. Už v 28. minúte však viedli o dva góly, keď si v strednom pásme vybojovali puk, Thornton ho poslal Labancovi a ten uspel strelou zápästím z ľavého kruhu. Odpoveď St. Louis bola rýchla – už v 29. minúte skóroval O’Reilly, ktorý naznačil zakončenie, aby rozhodil Jonesa a následne šikovne zakončil do odkrytej brány. Na obnovenie dvojgólového vedenia Sharks sa však tiež nečakalo dlho. Hostia urobili pod tlakom napadajúcich Meiera a Couturea na modrej chybu a tú využil prvý menovaný. Blues mali šancu odpovedať po vylúčení Melkera Karlssona za zdržovanie hry, ale svoju prvú presilovku nevyužili. Naopak, v 38. minúte zvýšil na 5:2 Meier, ktorý skóroval po nepresnej strele Vlasica. Puk sa do brány odrazil od hosťujúceho Dunna.

V záverečnej dvadsaťminútovke sa hostia snažili o zdramatizovanie zápasu, ale domáci pozorne bránili a do veľkých príležitostí ich nepúšťali. Napriek tomu iskierku nádeje pre Blues priniesol Bozak, ktorý v 54. minúte znížil na rozdiel dvoch gólov. S ubúdajúcim časom nezostalo Craigovi Berubemu nič iné, ako v 56. minúte odvolať z brány Binningtona a následne z toho bol posledný gól zápasu – Couture dostal puk do prázdnej brány a upravil na konečných 6:3. St. Louis bolo aj po tomto góle smerom vpred aktívne, ale žiadnu väčšiu šancu si nevytvorilo a bolo z toho len pár šarvátok. Zvyšok duelu si už domáci postrážili.

Martin Jones
Jordan Binnington
60:00 28/31 57:42 19/24
Aaron Dell
Jake Allen
- - - -

Brent Burns sa stal siedmym obrancom v histórii NHL, ktorý vo veku 34 a viac rokov zaznamenal v jednom play-off minimálne 15 bodov. Naposledy to bol Zdeno Chára v roku 2013. Erik Karlsson zaznamenal svoj 50. bod v play-off v kariére. Potreboval na to len 63 zápasov. Od roku 1998, keď to Sergej Zubov zvládol v 59 dueloch, to nikto nedokázal v rovnakom alebo menšom počte duelov. Joe Pavelski je vďaka 48 gólom v kariére už šiestym najlepším americkým strelcom v play-off. V sobotu prekonal zápis Chrisa Druryho.

Druhý zápas série sa odohrá v pondelok v San Jose.

Hviezdy duelu: 1. T. Meier, 2. E. Karlsson, 3. G. Nyquist (všetci SJS)

Joe Pavelski, kapitán Sharks: „Je veľká vec, že sme vyhrali prvý zápas. Bolo to dôležité. Mali sme odlišných hráčov, ktorí vykročili. Útočníci strelili niekoľko gólov, obrancovia boli skvelí pri blokovaní striel. Očakávame, že sa Blues zlepšia.“

Alex Pietrangelo, kapitán Blues: „Majú zreteľne dobrý tím. Ich útočníci hrajú veľmi dobre v defenzíve. Musíme jednoducho prísť na to, ako za nimi hrať.“



Autor: Jozef Struhár | Vydané: 12. 05. 2019 | Rubrika: Sumáre


SlovakNHL.sk - aktuálne spravodajstvo zo sveta NHL