Chárovci prevalcovali Carolinu. Do Raleigh idú s vedením 2:0 na zápasy

V nedeľu pokračovalo finále Východnej konferencie druhým zápasom v Bostone. Tím okolo kapitána Zdena Cháru v ňom zdolal Carolinu vysoko 6:2 a ujal sa v sérii vedenia 2:0 na zápasy. Slovenský obranca bol najvyťažovanejším hráčom duelu, v ktorom strelil svoj prvý gól v NHL jeho spoluhráč Connor Clifton.

Finále Východnej konferencie

Zápas č. 2
1
2
3
Stav série
  Boston Bruins
2
2
2
6
••••
  Carolina Hurricanes
0
0
2
2
••••
Podrobné štatistiky

Matt Grzelcyk strelil prvýkrát v kariére dva góly, Charlie Coyle a Torey Krug nazbierali po tri asistencie a Tuukka Rask predviedol 21 zákrokov pri jasnom triumfe Bostonu 6:2 nad Carolinou v druhom domácom zápase konferenčného finále. Vedie po ňom v sérii 2-0. Jake DeBrusk, Connor Clifton, dvojbodový Danton Heinen a David Backes tiež skórovali, zatiaľ čo Marcus Johansson dvakrát asistoval. Cliftonov prvý gól v NHL bol zároveň víťazný. Justin Williams a Teuvo Teräväinen skorigovali prehru Hurricanes dvoma gólmi po sebe už za stavu 0:6. Petr Mrázek inkasoval všetkých šesť gólov z 25 striel. Bruins si predĺžili víťaznú sériu na päť duelov aj vďaka tomu, že využili obe presilovky, kým súper ani jednu zo štyroch. Chára bol najvyťaženejším hráčom duelu s časom na ľade 24 minút a 58 sekúnd. Zaznamenal štyri bodyčeky, blok a menší trest za podrazenie.

Odporúčame:
Video: Obranca Bostonu strelil prvý gól v NHL vo finále konferencie. Bol víťazný!

Boston bol v prvej tretine plnej bodyčekov a osobných súbojov aktívnejší, vytvoril si viac šancí a zaslúžene ju vyhral 2:0. Už vo štvrtej minúte však musel Rask vytiahnuť veľký zákrok po strele Slavina a teči Williamsa. V siedmej minúte mu pomohla tyčka po zakončení Faulka od modrej čiary. Mrázek sa prvýkrát zaskvel o dve minúty po rýchlom úniku a strele Pastrňáka. V 12. minúte Chára podrazil Svečnikova a daroval Caroline prvú presilovku. Najväčšiu možnosť v nej spálil Staal, ktorý zblízka neprekonal Raska. Bruins sa úspešne ubránili a v 16. minúte udreli. TD Garden rozjasal Grzelcyk, ktorého pomerne ľahká strela prepadla Mrázkovi cez vyrážačku. Zakrátko mohol zvýšiť náskok domácich Johansson, lenže z dobrej pozície tesne minul bránu. V 19. minúte Mrázek skvelo zasiahol proti tečovanej strele McAvoya. O štyri sekundy neskôr však hral Boston prvú presilovku po faule Williamsa, ktorú už po šiestich sekundách využil DeBrusk. Českého brankára prekonal na dvakrát z dorážky.

Druhú tretinu začal Boston tak ako skončil tú prvú a Mrázek bol v permanencii. Útočný tlak domácich prerušila iba druhá presilovka Caroliny z 22. minúty po faule Bergerona, v ktorej však prakticky nič nevymyslela. Krátko po jej skončení zvýšil náskok Bruins na 3:0 Clifton, ktorý upratal do brány bezmocného Mrázka odrazený puk od korčule McKegga. Po pár sekundách mohlo byť už 4:0, ale Mrázek predviedol skvelý zákrok hokejkou proti strele Kruga aj cez cloniaceho Carla. Hurricanes zažili vydarenú pasáž hry od 34. minúty, keď dostali v poradí tretiu presilovkovú možnosť v dueli. Najbližšie ku gólu bol Slavin, s ktorého tvrdou strelou si však Rask poradil. Fínsky brankár odolal dlhšiemu tlaku súpera a dočkal sa odmeny. V 38. minúte potrestali Bruins aj druhé vylúčenie kapitána hosťujúceho tímu Williamsa zásluhou Grzelcyka, ktorý si v rýchlosti prehodil puk na bekhend a svojím druhým gólom v zápase zvýšil stav na 4:0.

V tretej tretine sa odohralo len 70 sekúnd, keď Backes pohotovo zachytil prudkú prihrávku Krejčího v bránkovisku a strelil piaty gól Bostonu. Bruins potom prežili oslabenie po druhom vylúčení Bergerona v zápase a len desať sekúnd po jeho skončení skórovali šiestykrát. Poltucet v Mrázkovej sieti zavŕšil Heinen bekdendovým zakončením pod lapačku. Český gólman už ďalšie góly neinkasoval, ale aj tak pustil za chrbát v prvých dvoch dueloch konferenčného finále 10 pukov, pričom v predošlých deviatich v tomto play-off dokopy 20. Z jeho spoluhráčov do konca tretiny upravili stav na konečných 2:6 Williams a Teräväinen, ktorí prekonali Raska v poslednej deväťminútovke.

Tuukka Rask
Petr Mrázek
60:00 21/23 60:00 19/25
Jaroslav Halák
Curtis McElhinney
- - - -

Clifton sa stal 19. rôznym strelcom gólu Bruins v tomto play-off, čím sa vyrovnal klubový rekord v ich počte z roku 1988. Ligový rekord drží Philadelphia z roku 1987 (21). DeBrusk je zase celkovo 32. strelcom gólu v tomto play-off vo veku 22 alebo menej rokov, čo je najviac v lige od roku 1992 (36). Krug nazbieral tri asistencie v zápase play-off druhýkrát v kariére, čo dokázal ako piaty obranca v klubovej histórii. Grzelcyk je zase piatym obrancom Bostonu s dvoma gólmi v zápase play-off za ostatných 35 rokov. Posledným bol pred ním Chára (2010, 2011). Obrancovia Bruins získali v zápase 6 bodov, čo sa stalo po 14. raz v histórii a prvýkrát od roku 2013.

Tretí zápas série sa odohrá v utorok v Raleigh. Len dvakrát z doterajších 32 prípadov od zavedenia tohto formátu play-off (1981/82) tímy za stavu 2-0 v sérii 3. kola nepostúpili do finále Stanley Cupu. Carolina už prehrávala 0-2 aj v sérii 1. kola proti Washingtonu. Iba Pittsburgh v roku 2009 a Boston v roku 2011 dokázali otočiť sériu z 0-2 dvakrát v jednom play-off.

Hviezdy duelu: 1. M. Grzelcyk, 2. M. Johansson, 3. T. Krug (všetci BOS)

Matt Grzelcyk, obranca Bruins: „Bolo pre nás dôležité, aby sme využili výhodu domáceho prostredia. Vstúpili sme do zápasu pripravení a to je našou silnou stránkou v celom play-off. V prvom zápase sme hrali trochu ľahkovážne s pukom v druhej tretine a oni to dokázali využiť, takže sme sa o tom potom rozprávali. Chceli sme hrať celých 60 minút a myslím si, že sme tentokrát hrali skutočne dobre aj v druhej tretine.“

Rod Brind'Amour, tréner Hurricanes: „Po tom druhom inkasovanom góle sme boli trochu frustrovaní. Ale neboli sme veľmi dobrí po prvej tretine alebo od tých posledných piatich minút prvej tretiny až do konca zápasu. Upustili sme od našej hry a ich treba pochváliť. Je tam dôvod, prečo sme nehrali našu hru. Oni hrali tú svoju a my nie.“



Autor: Marián Masaryk | Vydané: 13. 05. 2019 | Rubrika: Sumáre


SlovakNHL.sk - aktuálne spravodajstvo zo sveta NHL