Dva šťastné góly pomohli Blues vyrovnať stav finále Západnej konferencie

V piatok pokračovalo finále Západnej konferencie štvrtým zápasom. Stav série je po ňom vyrovnaný 2-2 po tom, ako St. Louis využilo výhodu domáceho prostredia a zdolalo San Jose 2:1. Zažiaril najmä brankár Jordan Binnington.

Finále Západnej konferencie

Zápas č. 3
1
2
3
Stav série
St. Louis Blues
2
0
0
2
••••
San Jose Sharks
0
0
1
1
••••
Podrobné štatistiky

Jordan Binnington zastavil 29 striel a St. Louis strelilo v prvej tretine dva šťastné góly, aby doma zdolalo San Jose 2:1 vo štvrtom zápase série a vyrovnalo stav finále Západnej konferencie na 2-2. Ivan Barbašev strelil svoj prvý gól v play-off v kariére už v prvej minúte, Tyler Bozak vsietil víťazný gól v presilovke. Tomáš Hertl skorigoval prehru Sharks v tretej tretine svojím 10. gólom v tomto play-off tiež pri početnej výhode. Martin Jones opustil duel s 20 zákrokmi.

Rozhodujúci gól Bozaka:


Halu Enterprise Center rozburácal už v 35. sekunde hry Barbašev, ktorého strelu si zrazil do vlastnej brány Nyquist. Puk sa k nemu dostal od Burnsa, ktorého k chybnej rozohrávke donútil agresívnym napádaním Steen. V šiestej minúte si Blues zahrali prvú presilovku v dueli po vylúčení Dillona za držanie. Veľmi im nevyšla a hostia sa bez problémov ubránili. St. Louis však bolo naďalej aktívnejšie a v 18. minúte si vybojovalo druhú početnú výhodu. Na trestnú lavicu putoval Meier za hákovanie. Trvalo len deväť sekúnd, kým Bozak zvýšil náskok na 2:0. Puk sa po strele Maroona odrazil najskôr od korčule Vlasica k Bozakovi, ktorého pokus o prihrávku Braun nešťastne odkopol za chrbát Jonesa. Ten inkasoval v prvej tretine dvakrát z 10 striel, kým Binnington kryl všetkých deväť.

Barbaševov 1. gól v play-off v kariére:


Od druhej tretiny už boli aktívnejší Sharks, ktorým zahralo do karát vylúčenie Blaisa v 26. minúte za hákovanie. V ich prvej presilovke v zápase si však nevytvorili gólovú šancu. Od 29. minúty sa hralo vo štvorici na oboch stranách po vzájomnom vylúčení Vlasica a Schenna za hrubosť. Hostia mali väčšiu snahu, no Binnington si držal čisté konto. V 37. minúte mu významne pomohla bránková konštrukcia po zakončení Burnsa. V prostrednej časti hry si poradil so všetkými 11 strelami San Jose a Blues aj po 40 minútach hry stále viedli 2:0.

V tretej tretine dostali najskôr Blues šancu zvýšiť si náskok v ďalšej presilovke zo 45. minúty po druhom vylúčení Dillona. Nestihli sa však výraznejšie presadiť a pol minúty pred jej koncom ich oslabil Pietrangelo. Čo sa nepodarilo domácim, vyšlo hosťom. Len 13 sekúnd po začali presilovky San Jose znížil stav na 1:2 Hertl, ktorý pohotovo dorazil za už prekonaného Binningtona strelu Burnsa. V 50. minúte mohli Sharks vyrovnať skóre v ďalšej početnej výhode. Nepodarilo sa im to a v 53. minúte sa zbytočne sami oslabili technickým priestupkom. V závere duelu odvolali Jonesa a pokúšali sa vynútiť predĺženie, ale neúspešne. Súpera v tretine prestrieľali 10:4. V 59. minúte mohol spečatiť triumf Blues Edmundson, ktorý tesne minul prázdnu bránu.

Jordan Binnington
Martin Jones
60:00 29/30 57:31 20/22
Jake Allen
Aaron Dell
- - - -

Binnington vytvoril nový klubový rekord s 10 výhrami v jednom play-off. Prekonal zápisy Romana Tureka (2001) a Briana Elliotta (2016). Ako desiaty brankár nováčik v ligovej histórii vychytal aspoň 10 triumfov v jednom play-off... Blues si vyrovnali klubový rekord s 10 výhrami v jednom play-off z rokov 1986 a 2016. Barbašev je druhým hráčom Blues v tomto play-off s gólom v úvodnej minúte zápasu. Prvým bol Jaden Schwartz v šiestom zápase 1. kola proti Winnipegu (0:23)... Sharks majú aspoň dvoch 10-gólových strelcov v jednom play-off druhýkrát v histórii (Couture, Hertl).

Dôležitý piaty zápas série sa odohrá v nedeľu o 21:00 SEČ v San Jose.

Hviezdy duelu: 1. J. Binnington, 2. T. Bozak, 3. C. Parayko (všetci STL)

Jordan Binnington, brankár Blues: „Samozrejme, je úžasné prekonať rekord. Užívam si v bráne s týmto tímom veľa zábavy. Odvádzajú predo mnou skvelú robotu. Dnes opäť obmedzili počet súperových šancí. Podali sme komplexný výkon. Ja som sa len snažil robiť si svoju prácu.“

Joe Pavelski, kapitán Sharks: „Mali sme nejaké šance, s ktorými sme mohli naložiť lepšie. Ak dokážeme Binningtona rozhýbať, máme vyššiu šancu skórovať. Chytal však dobre a inkasoval len raz, kým my dvakrát. Čo s tým narobíte? Dostali sme dva rýchle góly, ale bojovali sme a mali sme nejaké šance. Neboli sme odmenení za našu útočnú snahu. Rozhodne však stále máme čo zlepšovať.“



Autor: Marián Masaryk | Vydané: 18. 05. 2019 | Rubrika: Sumáre


SlovakNHL.sk - aktuálne spravodajstvo zo sveta NHL