MS 2019: Slovensko strelilo Veľkej Británii sedem gólov + video

Slovenskí hokejisti v sobotnom zápase potvrdili úlohu favorita a pripísali si jednoznačnú výhru nad Veľkou Britániou.

Skupina A

Veľká Británia – SLOVENSKO 1:7 (1:3, 0:3, 0:1)

Góly: 18. Hammond (Richardson) - 3. Sekera (Buc), 3. Tatar, 9. Marinčin (Krištof, Nagy)(PP), 25. Čajkovský (Pánik), 29. Studenič (Krištof), 36. Sukeľ (Liška)(OS), 58. Bondra (Koch)
Strely: 17-38 (6:14, 8:13, 3:11), Trestné minúty: 4-4 (2:2, 0:2, 2:0)
Brankári: Bowns (od 17. Whistle) – Godla


Po prvej minúte hry zaváhal Studenič v strednom pásme a Betteridge sa dostal do úniku. Zoči-voči Godlovi mu však z hokejky odskočil puk. Po dvoch minútach hry sa už skóre menilo, keď Andrej Sekera poslal na bránu strelu, ktorá sa obtrela ešte o brániaceho hráča a skončila za chrbtom Bownsa. Neprešla ani polminúta a Hudáček sa s britským obrancom tlačil do brány po zakončení Tomáša Tatara, ktorému bol pripísaný gól po tom, čo sa vyrazený puk odrazil do brány od brániaceho hráča – vedenie Slovenska bolo už dvojgólové. Slováci pokračovali v aktivite. V piatej minúte sa hneď po striedaní dostal do brejku Tatar, ale tiesnený obrancom stratil rovnováhu a neskóroval. Na opačnej strane predviedol rutinný zákrok Godla. V ôsmej minúte bol faulovaný Bondra. Vylúčenie Shieldsa využil na strelenie tretieho gólu Martin Marinčin strelou od modrej. Veľká Británia dostala šancu dostať sa späť do hry v 12. minúte, v ktorej bol Černák vylúčený za nedovolené bránenie. Briti však boli bezzubí a dokonca mali blízko k ďalšiemu inkasovanému gólu, keď sa v oslabení do úniku dostal Bondra. Päť minút pred koncom tretiny zachytil Fehérváry v útočnom pásme puk, ale svoju sľubnú príležitosť nezakončil presne. V závere tretiny Briti vystriedali brankárov a šancu dostal Whistle, ktorý sa hneď zaskvel zákrokom betónom pri zakončení Lišku spoza brány a podržal i pri následnej dorážke. Dorážka sa stala osudná pre Godlu, ktorého v 18. minúte prekonal po relatívne ľahkej strele Richardsona, ktorá sa odrazila od korčule Kocha, Hammond. Outsidera gól nabudil, ale Slováci sa minútu pred koncom dostali opäť do šance a pobudli dlhšie aj v útočnom pásme. Skóre sa však už nezmenilo.

Hneď po vhadzovaní sa Hudáček dostal k úniku, ktorý zakončoval efektne medzi nohy, ale bez gólovej radosti. Briti sa následne hrnuli dopredu a dostávali sa aj k strelám. V štvrtej minúte si zase slušné šance vytvorila aj slovenská štvrtá formácia. O minútu neskôr sa už slovenský tím tešil aj z gól, keď sa ujala strela Michala Čajkovského od modrej. Slovensko aj po štvrtom strelenom góle pokračovalo v útočnej aktivite. Sem-tam sa však do útoku dostal aj súper, ktorí hral lepšie ako v prvej dvadsaťminútovke. V 29. minúte však bolo vedenie našich už štvorgólové, keď sa premiérovo po peknej prihrávke Krištofa presadil Marián Studenič. Šesť minút pred koncom tretiny dostal dve minúty za podrazenie Lantoši. V tejto presilovke hrali Briti lepšie, ale v 36. minúte zvýšil gólom v oslabení na 6:1 Matúš Sukeľ, ktorý pri rýchlom protiútoku dorazil strelu Lišku. V momente konca Lantošiho trestu sa do prieniku dostal Studenič, ale nekončilo to úspechom

Úvod tretej tretiny sa už niesol v uvoľnenejšom tempe. Slováci mali hru pod kontrolou, hoci Briti sa snažili vystrkovať rožky. Po piatich minútach hry dostali hráči spod Tatier výhodu presilovej hry po vylúčení O'Connora. Dvakrát to pred britskou bránkou horelo, ale gól to neprinieslo. V 50. minúte mal pred bránou skvelú šancu Nagy, ale ušiel mu puk z hokejky. Zápas sa už prakticky len dohrával a neprinášal už veľa vzruchu. Napokon sa ešte košické publikum gólu dočkalo. V 58. minúte usmernil strelu Kocha do brány Dávid Bondra, ktorý dal gólovú bodku za zápasom. Najlepším hráčom slovenského tímu sa stal Andrej Sekera, z hráčov britského výberu si ocenenie prevzal David Phillips.

Slovensko si pripísalo tretiu výhru na turnaji, a tak mu v tabuľke skupiny A patrí pred posledným duelom s Dánskom piate miesto s deviatimi bodmi a dvojbodovou stratou na Spojené štáty americké, ktoré v nedeľu odohrajú zápas proti Nemecku. Ten rozhodne o tom, či ešte bude hrať slovenský tím v poslednom zápase skupiny o postup.



Zostava Veľkej Británie: Bowns (Whistle) – O'Connor, D. Phillips, Lee, Richardson, Ehrhardt, Mosey, Billingsley – Lake, Davies, Betteridge – Farmer, Hammond, Dowd – Kirk, Perlini, Shields – Ferrara, Lachowicz, J. Phillips – Lewis.

Zostava Slovenska: Godla (Rybár) – Sekera, Černák, Marinčin, Čajkovský, Koch, Fehérváry – Tatar, L. Hudáček, Pánik – Nagy, Krištof, Studenič – Daňo, Sukeľ, Lantoši – Lunter, Buc, Liška – Bondra, Zigo.

Zvyšný program SR na MS 2019 v skupine A:

SLOVENSKO – Dánsko (21. mája 16:15)

Zvyšné zápasy skupiny A:

Dánsko – USA 1:7 (0:4, 1:2, 0:1)
Góly: 25. Olesen (Bau Hansen, O. Lauridsen) – 11. Vatrano (Ryan, Hanifin), 12. DeBrincat (Kane, Suter), 15. Keller (van Riemsdyk, Suter), 19. Kreider (J. Hughes, Eichel), 32. DeBrincat (Kane, White), 34. Larkin (Ryan), 52. Eichel (DeBrincat, Suter)

Spojené štáty americké si pripísali štvrtú výhru po sebe, keď v sobotu zdolali Dánsko hladko 7:1. O svojej výhre rozhodli už v prvej tretine, ktorú získali pomerom 4:0. K priblíženiu sa ku štvťfinálovej účasti a vyradeniu Slovenska pomohli najvýraznejšie Alex DeBrincat, ktorý strelil dva góly a pridal asistenciu a Patrick Kane, ktorý prihrával na tri góly. Cory Schneider čelil 22 strelám a čestný gól Dánska mu vsietil Olesen. V dánskej bráne sa vystriedali obaja gólmani. Američania na nich vyslali 26 striel.



Kanada – Nemecko 8:1 (2:0, 2:1, 4:0)
Góly: 3. Chabot (Marchessault, Strome), 17. Stone (Severson, Nurse), 27. Stone (Strome, Marchessault), 39. Stone (Dubois, Marchessault), 44. Mantha, 45. Mantha (Turris), 46. Reinhart (Strome), 54. Cirelli (Joseph) – 39. Ehliz (Eisenschmid, Seidenberg)

Kanada sa postarala o prvú nemeckú prehru na turnaji, keď vďaka dominantnému výkonu uspela 8:1 a pripísala si štvrté víťazstvo po sebe. Kanaďania prestrieľali Nemcov 49:16 a hetrikom sa blysol Mark Stone. Dva góly strelil Mantha, po jednom pridali Chabot, Reinhart a Cirelli. Dylan Strome nazbieral tri asistencie. Jediný gól Mattovi Murraymu strelil Ehliz. Oba tímy majú po vzájomnom meraní síl na konte zhodne po 12 bodov.



Skupina B

Lotyšsko – Rusko 1:3 (1:0, 0:3, 0:0)
Góly: 11. Cibulskis (Indrašis) – 21. Orlov (Kovaľčuk, Plotnikov), 24. Gusev (Dadonov, Kučerov), 33. Kučerov (Anisimov)

Ruský výber si pripísal ďalšie víťazstvo, ale po 20 minútach na tom nebol najlepšie. Skóre stretnutia otvoril Cibulskis, ktorý poslal Lotyšov do vedenia. Rusom sa však podaril zvrat už v úvode druhej tretiny, keď skórovali Orlov a Gusev. Ešte v prostrednom dejstve pridal gól Kučerov a odvtedy sa už skóre nemenilo. K udržaniu neporaziteľnosti Ruska pomohol Vasilevskij s 26 zákrokmi, pričom najviac práce mal v tretej tretine, v ktorej Lotyši prestrieľali svojho rivala 16:10. Merzlikinš opustil duel s 30 zákrokmi.



Taliansko – Nórsko 1:7 (0:1, 0:0, 1:6)
Góly: 43. Miceli (Helfer, S. Kostner) – 16. Reichenberg (Lesund, Martinsen), 42. Trettenes (M. Olimb), 44. Haga (Valkvae Olsen, Bonsaksen), 48. Lindström (Martinsen), 50. Olden (Holös, M. Olimb), 52. Röymark, 60. Espeland (Bull, Haga)

Taliansko si ako fackovací panák turnaja pripísalo ďalšiu hladkú prehru, ale aspoň dokázalo streliť svoj prvý gól na turnaji. Tá česť pripadla Micelimu. Nóri vyhrali druhý zápas po sebe. K výhre 7:1 pomohol 19 zákrokmi Holm a jedným gólom sedem rôznych hráčov – Reichenberg, Trettenes, Haga, Lindström, Olden, Röymark a Espeland.



Švédsko – Švajčiarsko 4:3 (1:1, 2:1, 1:1)
Góly: 19. Wennberg (Klingberg), 26. Nylander (Hörnqvist, Larsson), 29. Gustafsson (Nylander), 52. Ekman-Larsson (Nylander, Wennberg) – 5. Andrighetto (Haas), 28. Genazzi (Josi), 51. Haas (Scherwey, Bertschy)

Repríza posledného finále priniesla zaujímavý zápas. Boj Švédska so Švajčiarskom napokon rozhodol len jeden gól. Ten víťazný strelil Ekman-Larsson. K výhre 4:3 viedli aj presné zásahy Wennberga, trojbodového Williama Nylandera a Gustafssona. Andrighetto, Genazzi a Haas strelili góly „Helvétov“, ktorí ohrozili Lundqvista 24 strelami. Berra čelil 29 strelám.




Autor: Jozef Struhár | Vydané: 18. 05. 2019 | Rubrika: Reprezentácia


SlovakNHL.sk - aktuálne spravodajstvo zo sveta NHL