Bostonu sa podaril zvrat, Chára pri návrate bodoval

Po dlhom čakaní sme sa dočkali. V pondelok sa odohral otvárací zápas finále Stanleyho pohára. Do akcie sa v ňom vrátil Zdeno Chára, ktorý jedným bodom prispel k úvodnej výhre Bruins.

Finále Stanleyho pohára

Zápas č. 1
1
2
3
Stav série
 Boston Bruins
0
2
2
4
•••
St. Louis Blues 
1
1
0
2
••••
Podrobné štatistiky

Lepší vstup do finálovej série malo St. Louis, ktoré na začiatku druhej tretiny viedlo už o dva góly. Na góly dvojbodového Braydena Schenna a Vladimira Tarasenka však dokázali Bruins odpovedať štyrmi gólmi po sebe, aby otvárací zápas vyhrali pomerom 4:2. O vyrovnanie sa ešte v druhej dvadsaťminútovke postarali Connor Clifton a Charlie McAvoy. Zvrat zavŕšil víťazným gólom v úvode tretej tretiny Sean Kuraly, pri ktorého góle asistoval aj Zdeno Chára. Poistku do prázdnej brány pridal Brad Marchand. Tuukka Rask, kryl 18 striel, jeho náprotivok Jordan Binnington mal viac práce a predviedol 34 zákrokov. Druhý zápas série sa odohrá v stredu opäť v Bostone.

Chára, ktorý vynechal posledný zápas konferenčného finále, pri návrate do hry odohral 19 minút a 38 sekúnd. Okrem asistencie si pripísal aj jednu strelu na bránu, dva bodyčeky a dva bloky. Na konci zápasu blokoval strelu, ktorá ho trafila do ruky. Po zápase povedal, že je v poriadku.

Odporúčame:
Chára pri návrate utrpel ďalšie, tento raz krvavé zranenie + video

Fanda-NHL.sk

Cieľom Bostonu bolo mať po dlhej pauze dobrý vstup do zápasu a už po 35 sekundách hry ohrozil Binningtona Pastrňák a o necelé dve minúty neskôr mal šancu na otvorenie skóre Jake DeBrusk. V štvrtej minúte dostali hostia šancu hrať presilovku po faule Kuralyho, ale neodohrali ju dobre. V siedmej minúte podržal svoj tím Binnington pri šanci Pastrňáka. St. Louis dalo domácim lekciu z efektivity, keď hneď z prvej väčšej šance otvoril v ôsmej minúte stav zápasu Brayden Schenn, ktorý dorazil do brány vyrazenú strelu Bouwmeestera (). Blues sa dostali do tempa, ale spomalilo ich vylúčenie Perrona v 14. minúte. O trištvrte minútu neskôr mali aj šťastie, keď zakončenie Johanssona skončilo na bránkovej konštrukcii. Následnú dorážku zlikvidoval Binnington. Ďalšia presilovka pre domácich prišla v 17. minúte, ale ani faul Thomasa nepotrestali.

V úvode druhej dvadsaťminútovky trvalo len minútu, kým si Blues svoje vedenie zveľadili. Na 2:0 zvýšil po Vladimir Tarasenko, ktorý dostal pred bránu prihrávku od Schenna, ktorý zachytil za bránou puk, ktorý naslepo prihrával Pastrňák (). Od tohto momentu však ľad patril Bruins, ktorým sa podarilo znížiť o 76 sekúnd neskôr. Po peknej Kuralyho prihrávke zakončoval do odkrytej brány tiesnený Connor Clifton (). „Medveďom“ hralo do karát vylúčenie Edmundsona v 26. minúte, ale gól im neprinieslo. Ďalšia presilovka však už využitá bola. V 33. minúte potrestal krosček Sundqvista obranca Charlie McAvoy, ktorý vyrovnal na 2:2 strelou švihom spoza kruhov (). V 35. minúte odolal Binnington agresívnym domácim a o necelé štyri minúty neskôr si vydýchol, keď Marchandovo zakončenie tesne minulo bránku.

Aktivita domácich pokračovala aj v treťom „dejstve“. Svoje ovocie priniesla v 46. minúte, keď strelu Cháru vyrazil Binnington pred seba, puk zachytil Acciari a poslal ho pred bránu Seanovi Kuralymu, ktorý po prvýkrát v zápase i v sérii poslal Boston do vedenia (). Blues gól zložil, ale od 47. minúty mohli hrať v početnej prevahe po faule Krejčího. Zostalo nepotrestané a krátko na to mali podobnú výhodu po nedovolenom bránení Blaisa aj domáci. Ani tí však neuspeli. Zápas mali však úplne pod kontrolou a hosťom nepomohlo ani dvojnásobné odvolanie Binningtona z brány. Pri tom prvom prípade zvýšil vedenie Bruins Brad Marchand (), ktorý mohol trafiť prázdnu bránu ešte raz, ale nemieril presne.

Tuukka Rask
Jordan Binnington
59:40 18/20 58:06 34/37
Jaroslav Halák 
Jake Allen
- - - -

Blues prehrali v tomto play-off ešte len druhý zápas z ôsmich, v ktorých viedli po 20 minútach hry. Proti Bruins majú v play-off bilanciu 0-9. ... Tarasenko bodoval v siedmom zápase po sebe, čo je tretia najdlhšia bodová séria v play-off v klubovej histórii. Rekord drží Tony Currie s deviatimi zápasmi. ... Boston vyhral svoj ôsmy zápas po sebe, čo je tretia najdlhšia víťazná séria v play-off v klubovej histórii. Deväťzápasovú zažili „Medvede“ v roku 1972, desaťzápasovú v roku 1970. ... Bruins sú prvým tímom od roku 2014, ktorý otočil vo finále zápas, v ktorom víťaz v určitom bode prehrával o dva góly. Naposledy sa to podarilo Los Angeles, čo bol 38. takýto zvrat v histórii. V klubovej histórii sa to Bostonu podarilo premiérovo.

Hviezdy duelu: 1. S. Kuraly, 2. M. Johansson, 3. Clifton (všetci BOS)

Marcus Johansson, útočník Bruins: „Myslím si, že v druhej tretine sme sa herne trochu spamätali, boli sme o niečo tvrdší, lepšie sme korčuľovali a pracovali s pukom. Nakoniec sme trávili viac času v ich pásme a nedávali im veľa priestoru. Myslím si, že vtedy sme získavali kontrolu nad zápasom a od toho bodu sme ju mali už počas väčšiny jeho zvyšku.“

Jordan Binnington, brankár Blues: „Keď sme inkasovali ten prvý gól, tak oni sa dostali na koňa a vytvorili si veľký tlak. Pred vstupom do tretej tretiny sme udržali nerozhodný stav, ale nebol to výsledok, aký sme chceli. Je však dobré, že sme si súpera vyskúšali a teraz na neho vyjdeme v druhom zápase.“



Autor: Jozef Struhár | Vydané: 28. 05. 2019 | Rubrika: Sumáre


SlovakNHL.sk - aktuálne spravodajstvo zo sveta NHL