Boston vďaka presilovkám prevalcoval St. Louis. Binnington prvýkrát v kariére striedal

Boston sa druhýkrát v tohtoročnom finále Stanleyho pohára ujal vedenia, keď zvíťazil v St. Louis vysoko 7:2. Dokázal to aj vďaka stopercentnej úspešnosti na presilovkách a štvorbodovému výkonu Toreyho Kruga. Slovenský obranca a kapitán Bruins Zdeno Chára nebodoval.

Finále Stanleyho pohára

Zápas č. 3
1
2
3
Stav série
St. Louis Blues 
0
1
1
2
•••
 Boston Bruins
3
2
2
7
••••
Podrobné štatistiky

Torey Krug zaznamenal gól a tri asistencie, Patrice Bergeron gól a dve asistencie a Tuukka Rask zastavil 27 z 29 striel pri výhre Bostonu 7:2 v treťom zápase finále Stanley Cupu, prvom v St. Louis. Bruins po ňom vedú v sérii 2-1. Sean Kuraly strelil víťazný gól, David Pastrňák, Noel Acciari (prázdna brána) a dvojbodoví Charlie Coyle s Marcusom Johanssonom tiež skórovali. Joakim Nordström dvakrát asistoval. Jordan Binnington striedal prvýkrát v jeho 52. zápase v NHL, keď za 32 minút inkasoval päťkrát z 19 striel. Jake Allen pri jeho premiére v tomto play-off a v prvom domácom dueli od 8. januára kryl tri zo zvyšných štyroch striel. O góly Blues v ich prvom zápase finále Stanley Cupu od 5. mája 1970 sa postarali Ivan Barbašev a Colton Parayko. Bruins využili všetky štyri presilovky, kým domáci jednu z piatich.

Chára bol najvyťažovanejším hráčom tímu a druhým v zápase s časom na ľade 24 minút a 32 sekúnd. Zaznamenal dva menšie tresty, pričom ten druhý viedol ku gólu súpera. Z duelu si však odniesol aj dva plusové body, bodyček a tri bloky.

Štvrtý zápas finálovej série je na programe v pondelok opäť v St. Louis. Boston vedie vo finále 2-1 štvrtýkrát v histórii, pričom v dvoch z doterajších troch prípadov získal titul.

Fanda-NHL.sk

Zápas sa začal zostra. Už v prvej minúte Blais zrámoval bývalého kapitána Blues Backesa a zdvihol divákov zo sedadiel. Na opačnej strane DeBrusk fauloval kolenom súčasného kapitána St. Louis a oslabil Boston na dve minúty. V úvodnej presilovke Blues spálili najväčšie šance Perron, ktorý neuspel s bekhendovým blafákom a Tarasenko, ktorého pokus zblízka tiež vychytal Rask. Bruins sa dostal k prvej strele na bránu i šanci až po šiestich minútach, ale Binnington hneď musel predviesť veľký zákrok proti dorážke Coylea. V strede prvej tretiny skvele zasiahol proti zakončeniu Pastrňáka, keď sa rýchlo presunul k opačnej tyčke. Boston stupňoval aktivitu a vybojoval si prvú presilovku. Po 21 sekundách ju využil na otvárací gól Bergeron, ktorý šikovne tečoval strelu Kruga od modrej čiary (). V 15. minúte boli vylúčení Clifton s Barbaševom a hralo sa vo štvorici na oboch stranách. Boston potom udrel hneď dvakrát v závere tretiny. V 18. minúte úspešne zakončil prečíslenie Coyle () a len 10 sekúnd pred prestávkou Kuraly prekonal Raska strelou pomedzi nohy Pietrangela (). Tréner Blues použil výzvu a reklamoval ofsajd, ale neuspel a daroval súperovi ďalšiu presilovku.

Neúspešná trénerská výzva St. Louis:


Boston zužitkoval aj druhú početnú výhodu v zápase. Po 41 sekundách druhej tretiny zvýšil jeho náskok na 4:0 Pastrňák, ktorý úplne osamotený pred bránou prekonal Binningtona bekhendom (). Bol to štvrtý gól z posledných piatich striel Bruins na domácu bránku. Prvú šancu Blues v tretine mal v šiestej minúte Maroon, ale svoj únik zakončil len strelou do tyčky. V ôsmej minúte rozhodcovia vylúčili troch hráčov, vrátane Cháru, aby St. Louis hralo presilovku štyroch proti trom. Až v nej vyslali domáci hráči na Raska prvú strelu v tretine, ale gólu sa nedočkali. V strede duelu však predsa prvýkrát rozjasal Enterprise Center Barbašev, ktorému spoza brány naservíroval puk Sanford (). Predtým sa pekne zbavil pri mantineli Cháru. V 32. minúte obnovil štvorgólový náskok Bruins Krug, ktorý po polminúte využil aj tretiu presilovku hostí v zápase. Jeho strelu usmernil do vlastnej brány Bouwmeester (). Binnington potom prvýkrát v tomto play-off i v kariére prenechal bránkovisko Allenovi. Blues v závere tretiny pritvrdili, čo viedlo k niekoľkým šarvátkam. Vytvorili si aj viacero gólových šancí, pričom po strele O´Reillyho zo 40. minúty pomohla Raskovi druhýkrát bránková konštrukcia. Skóre sa už nemenilo.

V úvode tretej tretiny sa najskôr chvíľu hralo vo štvorici na oboch stranách a potom dostali Blues ďalšiu presilovkovú príležitosť štyroch proti trom. Gól v nej nestrelili, aj keď Schwartz ohrozil Raska zakončením zblízka. V 46. minúte putoval na trestnú lavicu Chára po nevydarenom bodyčeku na Gunnarssona. Blues trvalo len šesť sekúnd, kým jeho vylúčenie potrestali. Strelu Parayka od modrej čiary tečoval za vlastného brankára Carlo () Krátko po góle na 2:5 DeBrusk vyhodil puk do hľadiska a daroval St. Louis ďalšiu početnú výhodu. Tentoraz mu nevyšla a stav sa nemenil. Domáci boli naďalej aktívnejší a nepúšťali súpera pred vlastnú bránu. Allen nečelil v prvej polovici tretiny jedinej strele a ani potom nemal veľa práce. Už v 55. minúte odišiel prvýkrát na striedačku, aby sa jeho spoluhráči pokúsili urobiť niečo so zápasom. Nevyšlo im to a v 59. minúte Acciari trafil prázdnu bránu (). Zároveň vybojoval pre Boston štvrtú presilovku, ktorá sa tiež skončila gólom. Konečný výsledok stanovil po 23 sekundách Johansson (). Ešte pred koncom duelu zamieril do kabíny s bolestivou grimasou McAvoy po zblokovaní strely.

Jordan Binnington
Tuukka Rask
32:12 14/19 60:00 27/29
Jake Allen
Jaroslav Halák 
24:28 3/4 - -

Bruins si vyrovnali klubový rekord z rokov 1958, 1988 a 1999, keď využili presilovku v siedmom zápase play-off po sebe. Dokázali to ako 38. tím v histórii. Za posledných šesť rokov to ako jediná zvládla Tampa, ktorá v roku 2018 využila presilovku v deviatich dueloch po sebe. Boston využil v tomto play-off už 22 presiloviek, druhý najvyšší počet v klubovej histórii. Rekord je 24 z play-off 1991. Nový klubový rekord si však Bruins vytvorili so siedmym víťazstvom na ľade súpera v tomto play-off... Bergeronov presilovkový gól bol jeho 100. bodom v play-off v kariére. So siedmimi presilovkovými gólmi v tomto play-off vedie ligu. Len dva mu chýbajú na vyrovnanie rekordu NHL, ktorý držia Mike Bossy a Cam Neely (9) ... Krug sa stal prvým hráčom v klubovej histórii so štvorbodovým výkonom vo finále Stanley Cupu ... Barbašev bodoval vo štvrtom domácom zápase v tomto play-off v rade. Ak to dokáže aj v ďalšom, vyrovná rekord Blues.

Hviezdy duelu: 1. P. Bergeron, 2. T. Krug, 3. D. Pastrňák (všetci BOS)

Brad Marchand, útočník Bruins: „Myslím, že sme hrali dobre, ale nie až tak odlišne od predošlých zápasov. Lepšie sme zvládli detaily a to rozhodlo. Keď vyladíte detaily v hre, aj pár centimetrov môže rozhodnúť o tom, či strelíte gól alebo ho inkasujete.“

David Perron, útočník Blues: „Nechceli sme zažiť takýto zápas, ale dnes sa to stalo. Binnington na tom nemá žiaden podiel viny. Určite je sklamaný, ale on za to nemôže. Sme tu len vďaka nemu. Musíme dnešok hodiť za hlavu, pohnúť sa ďalej a pripraviť sa oveľa lepšie na nasledujúci zápas. “



Autor: Marián Masaryk | Vydané: 02. 06. 2019 | Rubrika: Sumáre


SlovakNHL.sk - aktuálne spravodajstvo zo sveta NHL