Koľko by mali Blues zaplatiť Jordanovi Binningtonovi?

Jedným z najzvučnejších mien medzi hráčmi prihlásenými na arbitráž je brankár Jordan Binnington, ktorý sa stal senzáciou sezóny. Začal ju ako náhradník na „farme“ a končil ako jednotka víťaza Stanleyho pohára.

Životný ročník nemohol prísť pre čoskoro dvadsaťšesťročného brankára v lepšom čase – pred vypršaním zmluvy. Na novej sa s tímom St. Louis Blues ešte nedohodol, a tak ako obmedzený voľný hráč využil svoje právo prihlásiť sa na arbitráž.

Binnington, ktorý v kariére dosiahol v NHL 40 výhier a 15 prehier, zarobil vo svojej nováčikovskej sezóne, resp. v jej väčšej polovici, 431 183 amerických dolárov. Je jasné, že ho čaká platový nárast. Jeho situácia je však z pohľadu tímu zradná. Ako poznamenal Steve Simmons z Toronto Sun, nikto skutočne nevie, či bol Binnington len zázrakom jednej sezóny alebo hviezdou v rozkvete.

Jeff Gordon zo St. Louis Post-Dispatch skúsil prísť na zmluvu, ktorú by mali Blues brankárovi dať.

Najskôr pripomenul, že Matt Murray podpísal trojročnú zmluvu za 11,25 milióna amerických dolárov po tom, čo doviedol Pittsburgh k Stanleyho poháru ako nováčik. On však nemal takú páku ako Binnington, pretože nebol tak blízko k statusu neobmedzeného voľného hráča.

Binnington podpísal svoju prvú profesionálnu zmluvu ako 19-ročný a budúci týždeň bude mať 26 rokov. Nie je bežným nováčikom. John Gibson v Anaheime a Connor Hellebuyck vo Winnipegu dostali viac ako 6 miliónov ročne pri dlhodobých zmluvách v podobnom veku. Oni však mali za sebou bohatšiu históriu v NHL, hoci zase nezažili taký úspech v play-off.

„Môj návrh je: 22 miliónov na štyri roky. Je to pekná odmena za zisk Stanleyho pohára, ktorá by tiež garantovala, že Binnington nebude neobmedzeným voľným hráčom skôr ako v tridsiatke. Len sa snažím pomôcť,“ poznamenal Gordon.


Autor: Jozef Struhár | Vydané: 07. 07. 2019 | Rubrika: Špekulácie


SlovakNHL.sk - aktuálne spravodajstvo zo sveta NHL