Chára je zatiaľ jediným štyridsiatnikom v NHL. Pýši sa aj iným prvenstvom

V stredu ukončil aktívnu kariéru útočník Matt Cullen, ktorý sa pýšil postom najstaršieho hráča NHL. Ten teraz zdedil slovenský obranca Zdeno Chára, ktorý je momentálne dokonca jediným štyridsiatnikom v zostavách 31 tímov.

Kapitán Bostonu oslávil 18. marca 42. narodeniny a momentálne druhým najstarším hráčom ligy je brankár Anaheimu Ryan Miller, ktorý 17. júla bude mať „ešte len“ 39 rokov.

Okrem Cullena ukončil počas leta kariéru zo štyridsiatnikov aj brankár Roberto Luongo, ktorý štyridsiatku oslávil 4. apríla.

Štyridsiate narodeniny oslávil 2. júla aj skúsený center Joe Thornton, ktorý je však momentálne bez zmluvy. Neobmedzenými voľnými hráčmi sú aj útočníci Patrick Marleau a Chris Kunitz, ktorí budú mať 40 rokov v septembri.

Chára podpísal krátko po svojich narodeninách s Bostonom novú ročnú zmluvu, ktorá mu umožní absolvovať v NHL už svoju 22. sezónu. Momentálne sa zotavuje zo zranení z play-off, ale očakáva sa, že na tréningový kemp bude pripravený.

Držiteľ Norrisovej trofeje z roku 2009 hrával v kariére za Islanders, Senators a Bruins, ktorým pomohol v roku 2011 k Stanleyho poháru. V 1485 zápasoch NHL si pripísal 642 bodov za 200 gólov a 442 asistencií. Momentálne je aj najdlhšie pôsobiacim kapitánom v lige – je ním od roku 2006 a je na to patrične hrdý.

„Užívam si moju pozíciu. Skutočne som hrdý na to, že som kapitánom a že som jedným z tých mentorov, ktorí sa snažia pomáhať mladším hráčom, viesť ich tým správnym smerom a uistiť sa, že sa naďalej zlepšujú. Ako som povedal, tú časť toho si užívam. Myslím si, že s tými vyhliadkami do budúcna je tento tím na správnom mieste. Chcem byť toto súčasťou a stále byť prínosom so skúsenosťami, ktoré teraz mám,“ povedal Chára po podpise poslednej zmluvy.


Autor: Jozef Struhár | Vydané: 11. 07. 2019 | Rubrika: Slováci v NHL


SlovakNHL.sk - aktuálne spravodajstvo zo sveta NHL