Chára môže v novej sezóne prekonať Gretzkyho zápis

O tom, že sa slovenský obranca Zdeno Chára stal po ukončení kariéry Matta Cullena najstarším aktívnym hráčom NHL, sa už písalo viackrát. Jeho dlhovekosť však môže priniesť v novej sezóne aj ďalšie míľniky.

Jeden mu ohrozujú dvaja veteráni, ktorí stále čakajú na zmluvy. Ak by však Joe Thornton a Patrick Marleau v budúcej sezóne nenastúpili, kapitán Bostonu by bol jediným hráčom NHL, ktorý by si pamätal ešte 90. roky minulého storočia.

Chára však môže posúvať svoje hranice aj počtom odohraných zápasov. Ak by odohral všetkých 82 zápasov základnej časti, čo sa nestalo od ročníka 2000/01, dostal by sa s 1 567 zápasmi na 12. alebo 13. miesto historického poradia – v závislosti od toho, či by Thornton nakoniec hral alebo nie.

V takomto prípade by už „Big Z“, ktorý v NHL odohral viac zápasov ako ktorýkoľvek iný Slovák, atakoval aj zápis ďalšieho legendárneho kapitána Bruins, Raymonda Bourqua. Ten je 11. v historickom poradí s 1 612 zápasmi.

Omnoho reálnejšie však je, že štyridsaťdvaročný rodák z Trenčína v budúcom ročníku pokorí zápisy iných legiend. Na tú najväčšiu, Waynea Gretzkyho, mu chýbajú len dva zápasy. Desať mu chýba na Phila Housleyho.

Chára je momentálne na 24. mieste poradia s 1 485 zápasmi a celkom pohodlne by sa mal prepracovať do prvej dvadsiatky. Ak by odohral ešte 30 zápasov, predbehol by na 20. mieste Stevea Yzermana. V tom čase by mu chýbali len dva na už spomínaného Cullena.


Autor: Jozef Struhár | Vydané: 22. 07. 2019 | Rubrika: Slováci v NHL


SlovakNHL.sk - aktuálne spravodajstvo zo sveta NHL