Ako vyzerajú dnes? Edmonton Oilers

Je leto, máme po drafte i po otvorení hráčskeho trhu. Niektorí hráči stále čakajú na zmluvy, ale najväčší ruch už máme za sebou. Preto sa pomaly môžeme pozrieť na to, ako vyzerajú jednotlivé tímy po doterajších transakciách. Na rade je Edmonton.

logo Edmonton Oilers

Edmonton v minulej sezóne opäť svojich fanúšikov sklamal a Connor McDavid si v druhej sezóne po sebe nemohol zahrať v play-off. Bilancia 35-38-9 stačila len na siedme miesto v Pacifickej divízii a 14. miesto v Západnej konferencii.

Od roku 2015 pôsobil u Oilers slovenský obranca Andrej Sekera, ktorý bol po dvoch ťažkých sezónach poznamenaných operáciami vykúpený zo zmluvy. Slovenská stopa však z tímu nezmizne – v prvý deň po otvorení trhu s voľnými hráčmi podpísal ročný jednocestný kontrakt Tomáš Jurčo, ktorý má za sebou úspešnú sezónu v AHL. Jeho nový tím má momentálne využitých už 47 miest z 50 na zmluvy, pričom v základe je písaných 23 hráčov.

Nevýrazné výkony v posledných dvoch sezónach si vyžiadali zmeny nie len v mužstve, ale aj na lavičke a vo vedení. Tréner Todd McLellan dostal výpoveď už v novembri a nahradil ho Ken Hitchcock. V januári sa porúčal aj generálny manažér Peter Chiarelli, ktorého dočasne nahradil Keith Gretzky. Oilers v lete tieto posty obsadili nakoniec Daveom Tippettom a Kenom Hollandom, ktorý by ešte potreboval získať krídlo do prvých dvoch formácií.

Voľby na drafte

Draftovou jednotkou Oilers sa stal švédsky obranca Philip Broberg vybraný z celkového ôsmeho miesta. Ďalšími voľbami boli kanadský útočník Raphael Lavoie (38.), ruský brankár Iľja Konovalov (85.), český útočník Matej Blümel (100.), český útočník Tomáš Mazura (162.) a ruský útočník Maxim Denežkin (193.).

Hráčske príchody

Okrem slovenského útočníka Tomáša Jurča získal Edmonton aj ďalších piatich hokejistov cez trh s voľnými hráčmi. Ešte v máji si tím upísal obrancu Logana Daya a krídelníka Joakima Nygarda. V júli to boli brankár Mike Smith a útočníci Markus Granlund, Josh Archibald a Gaetan Haas, ktorý prichádza z Európy. Včera sa stala realitou výmena, ktorou získal útočníka Jamesa Neala.

Hráčske odchody

Okrem slovenskému obrancu Andreja Sekeru klub opustili brankár Anthony Stolarz, obranca Kevin Gravel a krídelník Ty Rattie. V piatok za Neala putoval do Calgary Milan Lucic a v hre je aj odchod krídelníka Jesseho Puljujärviho, ktorý už za tím odmieta hrať. Zmluvy vypršali aj ďalším hráčom, vrátane Tobiasa Riedera, ktorých osud ešte nie je jasný.

Aktuálna zostava a platový rozpočet

V súčasnosti má tím z Alberty k dispozícii zhruba 2,4 milióna amerických dolárov, čo ovplyvňujú aj tri vykúpené zmluvy a udržaný plat. Obmedzeným voľným hráčom je už len útočník Jesse Puljujärvi, ktorý však avizoval, že už za Oilers hrať nikdy nebude. V systéme už na zmluvu nečaká nikto. V budúcom roku by status neobmedzeného voľného hráča mohla mať slušná zbierka hráčov. Len z prvého tímu to sú brankár Mike Smith, obranca Brandon Manning a siedmi útočníci – Tomáš Jurčo, Joakim Nygard, Josh Archibald, Kyle Brodziak, Markus Granlund, Zack Kassian a Sam Gagner.

Využitie platového rozpočtu (76,61 mil. USD*):
Ú O B
* - odpočítané vykúpenia Sekeru, Grybu a Pouliota zo zmlúv (4,133 mil. USD) a udržaný plat Lucica (750 000 USD).

Aktuálnu zostavu Oilers tvorí 14 útočníkov, ktorí si vyžiadajú dokopy presne 47 miliónov amerických dolárov. Najlepšie plateným útočníkom i hráčom tímu je kapitán Connor McDavid s „cap-hitom“ 12,5 milióna amerických dolárov. Bude zaujímavé sledovať, ako sa vykryštalizujú jednotlivé útoky, pričom len Joakima Nygarda môže tím poslať na „farmu“ priamo. Tim Campbell videl predpokladané útoky takto, ale to bolo ešte pred odchodom Lucica, za ktorého by sme mohli priamo dosadiť Neala, hoci je zrejmé, že by mal dostať šancu aj po boku McDavida či Nugent-Hopkinsa:

Leon Draisaitl - Connor McDavid - Zack Kassian
Joakim Nygard - Ryan Nugent-Hopkins - Alex Chiasson
Jujhar Khaira - Mikael Granlund - Tomáš Jurčo
James Neal - Kyle Brodziak - Sam Gagner

V obrane je momentálne vedených sedem hráčov zaťažujúcich rozpočet sumou takmer 20,7 milióna amerických dolárov. Najviac z čiastky ukrojí Oscar Klefbom, ktorý má „cap-hit“ 4,167 milióna amerických dolárov. Do predpokladaných párov sa pravdepodobne nezmestia Brandon Manning a Joel Persson, kým šancu by mohol dostať Caleb Jones:

Oscar Klefbom - Adam Larsson
Darnell Nurse - Kris Russell
Matt Benning - Caleb Jones

Edmonton má pod jednocestnou zmluvu dvoch brankárov, ktorí spolu zaťažujú rozpočet sumou 6,5 milióna amerických dolárov. Väčšiu časť, 4,5 milióna dolárov, tvorí rozlúčkový Chiarelliho kontrakt pre Mikka Koskinena. V tandeme ho dopĺňa veterán Mike Smith.

Silnejšie alebo slabšie? Ako vyzerá tento tím dnes?
Svoj názor môžete vyjadriť v komentároch.



Autor: Jozef Struhár | Vydané: 20. 07. 2019 | Rubrika: Správy z NHL


SlovakNHL.sk - aktuálne spravodajstvo zo sveta NHL