Dobrá škola pre Černáka: Môže sa stať zvučným menom v NHL

Aby ste nečítali len o aute... Pri odpočte dní do úvodného vhadzovania sezóny 2019/20 sa na The Hockey Writers rozhodli venovať hráčom alebo iným súvislostiam korešpondujúcim s daným počtom zostávajúcich dní. Pri čísle 81 sa pritom pozastavili u slovenského obrancu Erika Černáka, ktorý má za sebou veľmi úspešný nováčikovský ročník v drese Tampy Bay.

Steve Marowski na začiatok pripomenul výmenu, ktorou ho Lightning získali z Los Angeles. V roku 2017 s ním na východ putoval Peter Budaj a dve draftové voľby, kým Kings získali (na krátko) Bena Bishopa a draftovú voľbu. Výmena pri vtedajšej situácii dávala pre L.A. zmysel, ale už v septembri minulého roka sa zjavne začala karta obracať a neskôr v ročníku sa stalo už zreteľným to, že sa víťazom výmeny napokon stali Lightning.

„Černák sa rýchlo rozvinul v organizácii Lightning do jedného z ich najlepších mladých obrancov a od dosiahnutia NHL sa nepozeral späť,“ poznamenal Marowski.

Prelomová sezóna

V 58 zápasoch svojej nováčikovskej sezóny zaznamenal Černák 16 bodov za 5 gólov a 11 asistencií a nazbieral aj 25 plusových bodov. To sú čísla, po ktorých tímy dychtia pre svoj druhý a tretí pár, pričom košický rodák zaznamenal aj 198 bodyčekov, druhý najvyšší počet v tíme. Pred ním bol len útočník Cedric Paquette, ktorý urobil 269 bodyčekov v 80 zápasoch. Ak by ich toľko odohral Černák, viedol by tím s 273 „hitmi“.

Najzaujímavejšia štatistika u Černáka však podľa Marowskiho prišla v play-off, kde odohral štyri zápasy v sérii proti Columbusu. S troma bodmi viedol tím, čo je predstava, nad ktorou by sa niekto smial, ak by bola vyslovená predtým. Hrával pritom v priemere o dve minúty viac ako v základnej časti, pričom viac času s korčuliarov strávil na ľade len obranca Ryan McDonagh.

„Na konci sezóny mal iba 21 rokov, ale ukázal v nej, že dokáže hrať ako budúci defenzívny zadák a že dokáže aj prispieť ofenzívne, keď je o to požiadaný,“ skonštatoval Marowski.

Dobrá škola

S Hedmanom, McDonaghom, Sergačovom, Coburnom, Girardim a Stralmanom v zostave bolo pred minulou sezónou voľné len miesto v poslednom páre, ktoré Tampa zverila do rúk Slatera Koekkoeka, neskôr vymeneného do Chicaga. Keď dostal šancu Černák, veľmi rýchlo sa prepracoval z pozície šiesteho obrancu do stabilného člena prvej štvorky. Plne využil zranenia a slabšie výkony iných, aby sa stal pevnou súčasťou budúcnosti „Bleskov“.

Bryan Burns, ktorý píše pre klubový web Lightning, verí, že Černák bude v otváracej formácii tímu v budúce sezóne opäť figurovať v druhom páre s defenzívne ladeným McDonaghom, ktorý mu bol nápomocný v uplynulom ročníku a od ktorého sa bude môcť učiť aj v ďalšej sezóne.

Ak by však Sergačov, ktorý by mal hrať po boku Hedmana, rozbiehal v budúcej sezóne pomaly, je možné, že sa McDonagh presunie do prvého páru. Po boku Černáka by mohol hrať ofenzívnejší Sergačov, čo by mu zase poslúžilo na zlepšovanie sa v situáciách, pri ktorých sa jeho partner zapája do útočenia. Marowski si dokonca myslí, že v prípade zranení by mohol hráč č. 81 dostať priestor aj v prvom páre.

Je možné, že sa slovenskému reprezentantovi bude dopriavať aj viac času v druhej formácii pre oslabenia, keďže McDonagh bude takmer vždy v tej prvej. Američan je upísaný na ďalších šesť sezón, v ktorých bude skvelým mentorom pre Černáka. Ten by sa mohol učiť aj od podobne stavaného Coburna.

„Černák je obklopený niektorými z najlepších ofenzívnych obrancov v lige a tiež aj jedným z najlepších defenzívnych hráčov na modrej čiare, McDonaghom. Učenie sa od všetkých týchto hráčov, vrátane iných skúsených obrancov v tíme, pomôže Černákovi stať sa dobre známym menom,“ dodal Marowski.


Autor: Jozef Struhár | Vydané: 19. 07. 2019 | Rubrika: Slováci v NHL


SlovakNHL.sk - aktuálne spravodajstvo zo sveta NHL