Laine do Montrealu? Mohol by Winnipeg chcieť Tomáša Tatara?

Mohlo by sa zdať, že generálny manažér Canadiens Marc Bergevin má počas leta za cieľ uloviť veľkú rybu. So Sebastianom Ahom sa mu to nepodarilo, ale špekuluje sa o tom, či by to nemohol skúsiť s akvizíciou Patrika Laineho z Winnipegu.

Získanie fínskeho kanoniera by dávalo pre Montreal zmysel, pretože by vykryl jednu z dvoch veľkých dier v zostave. Pre tím, ktorý delili od play-off len štyri body a ktorý sa trápil na presilovkách, by bol pravdepodobne dostatočnou posilou na to, aby mu zaistil play-off v blízkej aj vzdialenejšej budúcnosti.

Brandon Smillie sa však zamýšľa, aká by bola cena Laineho z pohľadu výmeny a „cap-hitu“.

Aby sa prípadná výmena uskutočnila, musí sa zaistiť dostatočne výhodná platová štruktúra. Pri zmluvách Kevina Hayesa či Jeffa Skinnera možno očakávať, že by Laine chcel zarábať minimálne 10 miliónov amerických dolárov. V 21 rokoch má na konte už 110 gólov a potenciálne by mohol pravidelne strieľavať 40-50 gólov za sezónu. Jeho zmluvná hodnota je teda okolo 10 miliónov dolárov na 7 až 8 rokov.

Smillie počíta s „cap-hitom“ 10,5 milióna dolárov. Pri tom čísle by mal Winnipeg prijať naspäť v akejkoľvek výmene aspoň 4 milióny dolárov. Otázkou však je, čo by museli obetovať Canadiens, aby uspokojili Jets.

Winnipeg by pravdepodobne chcel získať jednu z top nádejí Montrealu ako sú Kotkaniemi, Poehling, Suzuki, Brook, Primeau či Romanov. „Stíhači“ by pravdepodobne radi chceli centra alebo brankára, keďže na týchto postoch majú najväčšie rezervy.

Koho by však Canadiens mohli obetovať, aby prišli o zhruba 4 milióny amerických dolárov a zároveň by ho Jets chceli? Smillie má dve voľby – Jonanthana Drouina (5,5 mil. USD) alebo nášho Tomáša Tatara (4,8 mil. USD).

Niekomu by možno na um prišiel obranca Karl Alzner, ale je otázne, či by mal pre Winnipeg nejakú hodnotu. Možno by sa však tímu z Manitoby predsa zišiel, pretože pod zmluvou za hranicou budúcej sezóny sú len Byguflien a Poolman. Predĺžiť zmluvu by mal aj Morrisey, ale inak obrane chýba hĺbka.

Smillie by si vedel predstaviť výmenu, v ktorej by „Habs“ obetovali voľbu v 1. kole draftu 2021, voľbu v 2. kole draftu 2020, Suzukiho, Alznera (s udržaným 1 mil. USD) a Juulsena. Pod platovým stropom by teda mali zhruba 10,2 milióna dolárov, čo by mohlo pre Laineho zmluvu stačiť.

Canadiens by sa pritom pravdepodobne snažili zbaviť aj hráča ako Weise či Peca, čím by mohli v platovom rozpočte získať k dobru okolo 1,7 milióna dolárov. To by tímu nechalo aj po akvizícii Laineho dostatok priestoru na manévrovanie počas sezóny. Ďalšou možnosťou by mohlo byť vymenenie Byrona, ktorý zaťažuje rozpočet 3 miliónmi dolárov.


Autor: Jozef Struhár | Vydané: 01. 08. 2019 | Rubrika: Špekulácie


SlovakNHL.sk - aktuálne spravodajstvo zo sveta NHL