Skaut o malom počte draftovaných Slovákov: Jednoducho im chýba výkonnosť

Záujem o slovenský hokejistov medzi tímami NHL už dlhodobo klesá. Podobný trend však začali pozorovať aj v susednej Českej republike. A práve skaut tímu Detorit Red Wings pochádzajúci zo západnej strany rieky Morava sa vyjadril k tomuto problému.

Posledná dekáda priniesla len 29 draftovaných Slovákov, pričom len osem z nich odohralo aspoň jeden zápas v NHL. Skaut Vladimír Havlůj, ktorý sa svojej profesii venuje 28 rokov, našiel jasný dôvod, prečo tomu tak je. „Jednoducho im chýba výkonnosť,“ povedal pre agentúru SITA.

Podľa českého odborníka, ktorý sledoval mladých Slovákov na nedávnom Hlinka Gretzky Cupe v Piešťanoch, by mal hráč, ktorý túži hrať v NHL, vyraziť do sveta. Na Slovensku či Česku sa totiž nikam veľmi neposunú. Dokumentoval to aj príkladom Davida Pastrňáka, ktorý momentálne žiari v drese Bostonu.

„Slováci nemajú oproti Čechom lepšie mužstvo, ale bojujú a snažia sa. Po kvalitných zápasoch na turnaji však odídu do klubov alebo do zahraničia, kde je obrovská konkurencia a nie každý ten stres unesie, povedal Havlůj.

„Ja však hovorím, že ak sa chce niekto presadiť v zámorí, musí tam odísť. Ak chceš hrať vo Švédsku, musíš si ísť za tým. Ak chceš hrať na Slovensku a zostať na tejto úrovni, tak zostaň. Ak by David Pastrňák zostal v Česku, nepresadí sa. Kúpil ho Třinec, ale nedal mu priestor medzi mužmi a musel odísť do Švédska.“

Pripomeňme, že v tomto roku bol draftovaný len jeden slovenský hokejista – útočníka Maxima Čajkoviča si z celkového 89. miesta vybral tím Tampa Bay Lightning.


Autor: Jozef Struhár | Vydané: 13. 08. 2019 | Rubrika: Slováci v NHL


SlovakNHL.sk - aktuálne spravodajstvo zo sveta NHL