Vedci zverejnili výsledky analýzy mozgu Stana Mikitu

Legenda tímu Chicago Blackhawks a člen Hokejovej siene slávy, Stan Mikita, mal po svojom úmrtí analyzovaný mozog odborníkmi skúmajúcimi vplyvy opakovaných nárazov a otrasov mozgu. V piatok boli odhalené výsledky výskumu.

Doktorka Ann McKeeová z Bostonskej univerzity prezradila, že mozog slovenského rodáka niesol známy chronickej traumatickej encefalopatie (CTE). Pozitívne na toto degeneratívne ochorenie mozgu bol testovaný ako 11. hráč NHL a ako prvý člen Siene slávy.

„Stan Mikita mal zistené dve neurodegeneratívne choroby, ktoré sú podľa nášho výskumu spojené s dlhou kariérou v kontaktných športoch, akým je aj ľadový hokej – CTE a demencia s Lewyho telieskami,“ povedala McKeeová.

Mikita sa sám rozhodol darovať svoj mozog na výskum. V januári 2015 jeho rodina oznámila, že ho sužuje demencia. V auguste minulého roku zomrel vo veku 78 rokov. V NHL odohral 1396 zápasov so ziskom 1467 bodov a 1270 trestných minút. Raz vyhral Stanleyho pohár, dvakrát Hartovu trofej, štyrikrát ovládol ligové bodovanie.

V minulosti boli s chronickou traumatickou encefalopatiou spojení aj Bob Probert, Derek Boogaard, Jeff Parker, Wade Belak, Larry Zeidel, Reggie Fleming, Rick Martin, Steve Montador, Zarley Zalapski, Todd Ewen a Dan Maloney.


Autor: Jozef Struhár | Vydané: 14. 09. 2019 | Rubrika: Správy z NHL


SlovakNHL.sk - aktuálne spravodajstvo zo sveta NHL