Napodobnil Shanahana i Fiodorova: Štvorgólový Mantha vystrieľal Detroitu víťazstvo + video

Detroit vstúpil do sezóny dvoma výhrami po sebe. K tej nedeľnej, 4:3 nad Dallasom, najvýraznejšie pomohol útočník Anthony Mantha, ktorý výhru doslova sám vystrieľal. Po prvýkrát v kariére strelil štyri góly.

Red Wings prehrávali po prvej tretine 0:2, ale Mantha dvoma gólmi v druhej dvadsaťminútovke stav vyrovnal. Svoj druhý hetrik v kariére skompletizoval 15 sekúnd po začiatku tretej tretiny a štvrtým gólom rozhodol o výhre 53,3 sekundy pred koncom riadneho hracieho času.

V tom momente sa dvadsaťpäťročný rodák z quebeckého Longueuil stal prvým hráčom Red Wings od 2. február 2011, ktorý v jednom zápase dokázal streliť aspoň štyri góly. Vtedy Johan Franzen nastrieľal Ottawe päť gólov. V domácom zápase to dokázal ako prvý hráč od roku 2001 (Brendan Shanahan). Naposledy strelil minimálne všetky štyri góly Detroitu Sergej Fiodorov v roku 1996, ktorý ich vtedy strelil päť.

„Tá formácia bola dominantná. Jedným z našich kľúčov k úspechu bolo ubrániť tú formáciu. Svoju robotu sme si však neodviedli,“ povedal o jeho útoku tréner Dallasu Jim Montgomery.

Pochvalu si Mantha vypočul aj od svojho trénera Jeffa Blashilla: „Je exponenciálne lepší, keď hrá so sebadôverou. A práve to môžete vidieť teraz. Keď korčuľuje, tak tu máte robustného chlapa s rýchlosťou a skvelými rukami. Práve teraz má v sebe všetko.“

Mantha je šiestym hráčom v klubovej histórii, ktorý strelil v domácom otváracom zápase hetrik. Ako tretí strelil v takomto stretnutí čistý hetrik. Len ako druhý však pridal aj štvrtý gól. Ešte v roku 1993 proti New Yorku Americans to dokázal aj John Sorrell.

Mantha počas svojich posledných 10 zápasov svoju sebadôveru len zvyšoval – nazbieral v nich úctyhodných 22 bodov. Jemu však záleží najmä na úspechoch tímu. A ten dokázal okrem Dallasu poraziť už aj ďalší silný tím z Centrálnej divízie – Nashville.

„Porazili sme dva z tých najlepších tímov celej ligy. Ľudia ich radia medzi desiatku najlepších tímov,“ povedal Mantha, ktorý sa však predsa podelil aj o osobný cieľ: „Začal som s vyhliadkou 30-gólovej sezóny. Pri takomto začiatku by som možno mal myslieť na viac.“




Autor: Jozef Struhár | Vydané: 07. 10. 2019 | Rubrika: Správy z NHL


SlovakNHL.sk - aktuálne spravodajstvo zo sveta NHL