Chára sa aj doma dočkal ovácií. Gratulovali mu Lidström, Ovečkin či Getzlaf + video

Čokoľvek iné by bolo prekvapením. Slovenský obranca Zdeno Chára odohral v nedeľu svoj prvý domáci zápas po odohraní 1500. duelu v NHL a od fanúšikov Bostonu sa dočkal ohlušujúcich ovácií v stoji.

Chára sa stal v utorok v Montreale šiestym obrancom histórie, ktorý v lige odohral 1500 zápasov, pričom Chris Chelios, Scott Stevens, Larry Murphy, Ray Bourque a Nicklas Lidström, ktorí to dokázali pred ním, už sú v Sieni slávy.

Štyridsaťdvaročný trenčiansky rodák si na potlesk od vlastných fanúšikov musel počkať dva zápasy, pretože po tom montrealskom sa Bruins predstavili ešte v Detroite. Diváci v TD Garden mu vzdali hold súbežne s tým, ako tím na veľkoplošnej obrazovke spustil na jeho počesť video.

Vo videu mu k medzníku gratulovali kapitáni iných tímov Alex Ovečkin, Jonathan Toews, Anže Kopitar, Ryan Getzlaf či dokonca legendárny Nick Lidström.

Fanúšikovia mu tlieskali so spomienkou najmä na už 972 duelov, ktoré odohral v drese s ich obľúbeným logom na hrudi. Chára v minulosti pôsobil aj v New Yorku u Ostrovanov a v Ottawe, no najviac sa bude spájať s Bostonom, ktorý pomohol pozdvihnúť zo zlých časov.

Od jeho príchodu si tím zahral trikrát vo finále a v roku 2011 ukončil dlhé čakanie na Stanleyho pohár. Samotný Chára sa etabloval ako jeden z najlepších kapitánov v klubovej histórii a v roku 2009 získal aj Norrisovu trofej. Niet pochýb o tom, že jeho miesto bude časom pod stropom bostonskej haly i v Sieni slávy.

„Môžete hovoriť o číslach, ktoré Chára zaznamenal počas kariéry – viac ako 200 gólov, viac ako 600 bodov, samozrejme, aj tých 1500 zápasov, všetky tie minúty, ktoré odohral proti najtalentovanejším hráčom ligy počas pár dekád hokeja na tejto úrovni... Držiteľ Norrisovej trofeje, víťaz Stanleyho pohára, jeden z najskvelejších lídrov. A myslím si, že práve to posledné bude jeho dedičstvom. To, ako sa z neho stal líder a ako pomohol zmeniť organizáciu Bruins v čase, keď také vodcovstvo potrebovala,“ povedal o Chárovi zámorský komentátor.




Autor: Jozef Struhár | Vydané: 11. 11. 2019 | Rubrika: Slováci v NHL


SlovakNHL.sk - aktuálne spravodajstvo zo sveta NHL