Vyrovnal i vytvoril klubový rekord. Český útočník nováčikom mesiaca

Národná hokejová liga (NHL) oznámila v prvý februárový deň meno najlepšieho nováčika za mesiac január. Stal sa ním český útočník Dominik Kubalík z tímu Chicago Blackhawks.

Dvadsaťštyriročný ľavý krídelník viedol všetkých nováčikov s 10 gólmi aj 14 bodmi v 10 zápasoch. Vyrovnal tak klubový nováčikovský rekord Alexa DeBrincata z novembra 2017 v počte gólov v jednom mesiaci.

Plzeňský rodák začal január duelom s troma asistenciami, ktorý naštartoval jeho šesťzápasovú bodovú sériu trvajúcu do 14. januára (7+3). Z nováčikov Chicaga ťahal pred ním takú dlhú naposledy Artemij Panarin v sezóne 2015/16, keď vyhral Calderovu trofej.

Kubalík zakončil bodovú sériu dvoma dvojgólovými výkonmi po sebe. Natiahol si tak gólovú sériu na päť duelov, druhú najdlhšiu od nováčika v klubovej histórii. Ako posledný nováčik Chicaga pred ním skóroval v piatich zápasoch v rade Jeremy Roenick (1989/90).

Český mladík bodoval v ôsmich zápasoch mesiaca, pričom najlepší výkon podal 18. januára proti Torontu (2+1). Stal sa vtedy prvým nováčikom v 93-ročnej klubovej histórii s troma dvojgólovými zápismi v rozmedzí štyroch duelov.

Kubalík dosiahol 20-gólovú hranicu ako prvý nováčik v tejto sezóne NHL, a to už v jeho 47. zápase v súťaži. Po 49 dueloch vedie všetkých nováčikov s 21 gólmi a je medzi nimi štvrtý s 32 bodmi. Do Chicaga prišiel v januári 2019 výmenou z L.A., ktoré ho draftovalo v roku 2013 zo 191. miesta.

V hlasovaní o nováčika mesiaca január skončili za Kubalíkom brankári Elvis Merzlikinš s Iľjom Samsonovom a obrancovia Adam Fox, Cale Makar a Quinn Hughes. Bol tak jediným útočníkom v ankete, ktorú vyhral.


Autor: Marián Masaryk | Vydané: 01. 02. 2020 | Rubrika: Správy z NHL


SlovakNHL.sk - aktuálne spravodajstvo zo sveta NHL