Toto je najlepšia zostava Slovákov v NHL histórie podľa najlepších fanúšikov

Prerušenie 15. sezóny v histórii SlovakNHL.sk sme využili na anketu, prostredníctvom ktorej najlepší hokejoví fanúšikovia na Slovensku rozhodli o najlepšej zostave Slovákov v NHL v histórii. Vytvorila sa na základe 979 odovzdaných hlasov.

Pri hlasovaní boli dva posty pomerne jasne vykryštalizované – bránkovisko a obrana. Do brány sa podľa očakávaní dostali Jaroslav Halák a Peter Budaj, pričom Halák jasne dominoval na poste jednotky. V obrane bola prvá šestka tiež v jasnom zložení. Prvý pár u väčšiny respondentov tvorilo duo Zdeno Chára-Ľubomír Višňovský. Do druhého sa dostali Andrej Sekera s Róbertom Švehlom a do tretieho Andrej Meszároš s Erikom Černákom.

V útoku to už bolo pestrejšie, ale výsledkom hlasovania sú vskutku nebezpečné štyri formácie. Tú prvú tvoria Peter Šťastný s Mariánom Hossom a Petrom Bondrom na krídlach. Centrom druhej je Stan Mikita, ktorého dopĺňajú Marián Gáborík a Pavol Demitra. Tretí útok vedie Jozef Stümpel, po ktorého ľavici figuruje Miroslav Šatan a na druhej strane Žigmund Pálffy. Do štvrtého útoku sa prepracoval Tomáš Tatar, ktorý je po ľavom boku Michala Handzuša. Vpravo je Anton Šťastný.

Najlepšia zostava Slovákov v histórii NHL podľa návštevníkov SlovakNHL.sk:

Jaroslav Halák
Peter Budaj

Zdeno Chára – Ľubomír Višňovský
Andrej Sekera – Róbert Švehla
Andrej Meszároš – Erik Černák

Marián Hossa – Peter Šťastný – Peter Bondra
Marián Gáborík – Stan Mikita – Pavol Demitra
Miroslav Šatan – Jozef Stümpel – Žigmund Pálffy
Tomáš Tatar – Michal Handzuš – Anton Šťastný

Brankári Halák s Budajom odchytali v NHL dokopy 888 zápasov, z ktorých 430 doviedli do víťazného konca. Ako jediní gólmani spod Tatier boli jednotkami tímov z kanadsko-americkej ligy. Kombinovane kryli 91,2 % striel. Halák sa postaral aj o jedno individuálne ocenenie pre tento tandem, keď ešte v drese St. Louis získal Jenningsovu trofej.

Vybraná defenzíva má skúsenosti zo 4625 zápasov NHL, nakombinovala spolu 1996 kanadských bodov, 387 plusových bodov a 3744 trestných minút. V priemere je to zhruba 333 kanadských a 65 plusových bodov na jedného obrancu, ktorý v priemere odohral 771 zápasov a na trestnej lavici strávil 624 trestných minút. Ocenenia zbieral len Chára – jednu Norrisovu trofej a jednu Cenu Marka Messiera. Získal aj Stanleyho pohár.

Priemerný útočník v tomto výbere odohral v NHL 964 zápasov, v ktorých nazbieral 826 bodov za 352 gólov a 474 asistencií. Kombinovane všetkých dvanásť hráčov vyprodukovalo 4221 gólov, 5685 asistencií a 9906 bodov. Ich mená sa nachádzali na zápasovej súpiske dovedna 11570-krát.

Vizitkou útočníkov sú aj Calderova trofej (Peter Šťastný), tri Trofeje Lady Byngovej (Demitra, 2x Mikita), dve Hartovej trofeje (obe Mikita) a štyri Trofeje Arta Rossa (všetky Mikita). Bondra dvakrát ovládol poradie strelcov, ale trofej sa za to vtedy ešte neudeľovala. Útok pozostáva aj z piatich šampiónov. Na Stanleyho pohári figurujú Hossa (3x), Mikita, Šatan, Handzuš a Gáborík (všetci 1x).

V dohľadnom čase ešte zverejníme výsledky hlasovania o najlepších slovenských brankárov, obrancov a útočníkov histórie NHL.


Autor: Jozef Struhár | Vydané: 21. 05. 2020 | Rubrika: Slováci v NHL


SlovakNHL.sk - aktuálne spravodajstvo zo sveta NHL