Trio majstrov sveta: Najlepší Slováci vybraní v 5. kole draftu NHL

Do NHL bolo za tie roky draftovaných množstvo slovenských nádejí, z ktorých len časť to dotiahla až do samotnej súťaže. My sa v tejto sérii zameriame na tých najlepších z každého kola. Dnes sa pozrieme na 5. kolo.

Prečo sme preskočili šieste kolo? Pretože v ňom nebol draftovaný žiaden Slovák, ktorý by sa dostal do ligy. Z piateho kola sa to podarilo osmičke. Za zmienku stoja Jiří Bicek, prvý Slovák, ktorý doviedol Stanleyho pohár na Slovensko, Igor Liba, ktorý bol úspešným československým reprezentantom, či Christián Jaroš, ktorý má stále šancu zanechať väčšiu stopu v NHL.

Najlepší traja z tohto kola sú však títo majstri sveta z roku 2002:

Miroslav Šatan

Dlhoročného kapitána slovenskej reprezentácie draftoval Edmonton v roku 1993 z celkového 111. miesta. Po odchode z Edmontonu si zahral za Buffalo, kde sa preslávil. Neskôr hájil farby Islanders, Penguins a Bruins.

S Pittsburghom sa Šatanovi v roku 2009 podarilo získať Stanleyho pohár, vďaka čomu bol prvým Slovákom, ktorý sa stal majstrom sveta i šampiónom v NHL. Zo svetových šampionátov má pritom všetky slovenské medaile a dostal sa aj do Siene slávy IIHF.

Dvojnásobný účastník zápasu hviezd má za sebou 1050 zápasov so ziskom 735 bodov a 363 gólov. Raz dosiahol na 40-gólovú métu a jeho osobným rekordom bolo 75 bodov. V play-off odohral 86 duelov, v ktorých strelil 21 gólov a pridal 33 asistencií. V NHL hralo len šesť produktívnejších Slovákov a len piati boli lepšími strelcami.

Vladimír Országh

Rodáka z Banskej Bystrice draftovali Islanders v roku 1995 z celkového 106. miesta. Neskôr si zahral aj za Nashville a St. Louis, ktoré bolo jeho poslednou zastávkou v zámorí v ročníku 2005/06.

V základnej časti zaznamenal 119 bodov (54+65) v 289 stretnutiach a vo vyraďovacích bojoch pridal ďalších šesť zápasov so ziskom dvoch gólov – všetky prišli v sezóne 2003/04. Jeho osobnými maximami sú 16 gólov a 37 bodov.

Richard Lintner

Známeho obrancu odchovaného trenčianskou Duklou si vybral Phoenix v roku 1996 z celkového 119. miesta. Po odchode z organizácie Predators si obliekol aj dresy Rangers a Penguins. V lige odohral len jednu plnú sezónu, ostatné boli na rozhraní s nižšou AHL.

V NHL toho veľa nenahral – v 112 zápasoch základnej časti zaznamenal 20 bodov za osem gólov a 12 asistencií. Osobnými rekordmi boli tri góly a osem bodov. Skúsenosti z play-off nemá žiadne. Neskôr si vyskúšal elitné ligy vo Švajčiarsku, Fínsku či Švédsku.


Autor: Jozef Struhár | Vydané: 13. 07. 2020 | Rubrika: Magazín


SlovakNHL.sk - aktuálne spravodajstvo zo sveta NHL