Fehérváry má na to, aby bol v NHL úspešný. Bude v základe už v budúcej sezóne?

Vyzerá to tak, že prvá sedmička obrancov Capitals pre play-off je jasná – Carlson, Orlov, Kempný, Jensen, Dillon, Gudas a Siegenthaler. Po sezóne sa však stanú voľnými hráčmi Gudas a Dillon, pričom voľné miesto by v budúcom ročníku mohol obsadiť Martin Fehérváry.

Slovenského obrancu draftoval Washington v roku 2018 z celkového 46. miesta a už vo svojej prvej sezóne v zámorí dostal šancu v NHL, kde odohral šesť solídnych zápasov so ziskom asistencie. Darilo sa mu aj v nižšej AHL, kde hrával veľké minúty v Hershey.

Podľa Jacka Dawkinsa Fehérváry ukázal, že má zručnosti a potrebné nástroje na to, aby bol v budúcnosti úspešným obrancom v NHL: „Novodobí obrancovia musia mať rýchle nohy a rýchle myslenie. Potrebujú dobre kontrolovať rozstupy a vnímať, čo sa deje na ľade okolo nich. Fehérváry má všetky tieto charakteristiky a kombinuje ich s chladnou hlavou. Znamená to, že pod tlakom nerobí prihrávky z paniky alebo nerobí príliš rýchle rozhodnutia. Využije svoj čas, urobí rozumnú vec a pomôže tým svojmu tímu.“

Dawkins ako príklad uviedol situáciu, ktorá viedla k jeho prvého bodu v NHL, keď si pripísal sekundárnu asistenciu pri góle Jevgenija Kuznecova v stretnutí proti Philadelphii. Na videu začína v čase 4:20:



„Je to len jedna akcia pri jednom góle, ale zručnosti, ktoré ukázal, stoja za povšimnutie. Nebol to ostrieľaný obranca NHL, bol to dvadsaťročný chlapec hrajúci svoj piaty zápas v NHL. Napriek tomu urobil perfektnú akciu s pokojom veterána,“ poznamenal Dawkins, podľa ktorého by túto akciu mohli využívať aj ako učebný materiál pre mladých obrancov.

Dawkins vníma bratislavského rodáka ako mimoriadny talent, ktorý konzistentne v každom zápase ukazuje svoje schopnosti, ktoré považuje za esenciálne pre moderného obrancu NHL. A práve preto by mu už v budúcej sezóne mohlo patriť miesto v základnej zostave.

„V tíme, ako sú Capitals, s útočníkmi, ktorých majú, bude obranca, ktorý dokáže konzistentne robiť takéto akcie, veľká vec. Spojte to s defenzívnymi aspektmi jeho hry, jeho postavou a schopnosťou vžiť sa do akejkoľvek úlohy, a dostanete hráča, ktorý má skutočnú šancu byť prínosom pre Capitals ako člen defenzívy v mnohých nasledujúcich rokoch,“ dodal Dawkins.


Autor: Jozef Struhár | Vydané: 26. 07. 2020 | Rubrika: Slováci v NHL


SlovakNHL.sk - aktuálne spravodajstvo zo sveta NHL