Priekopník Svečnikov: Toto hráč Whalers/Hurricanes ešte nikdy nedokázal + video

Tretí hrací deň v dohrávke aktuálnej sezóny priniesol aj prvý trojgólový zápis. Postaral sa oň Andrej Svečnikov, ktorý v pondelok pomohol Caroline k výhre 4:1 nad Rangers i k zisku postupového mečbalu.

„Som nadšený z toho, že som strelil môj prvý hetrik, hlavne proti superhviezdnemu brankárovi. Nedokázal by som to však bez môjho partnera (Sebastiana Aha). Myslím si, že sme odohrali veľmi dobrý zápas,“ povedal po zápase, v ktorom trikrát prekonal Henrik Lundqvista.

Svečnikov svoju gólovú cestu odštartoval v piatej minúte, keď otvoril stav zápasu. V druhej minúte druhej tretiny obnovoval vedenie Hurricanes. V tomto bode sa stal 10. hráčom histórie NHL a len druhým aktívnym, ktorý zaznamenal dva viacgólové zápasy v play-off pred 21. narodeninami.

Napodobnil tým hráčov, ako sú Jeremy Roenick, Rod Brind’Amour, Gordie Howe, Wayne Gretzky či stále aktívny Patrick Kane. Len Pierre Turgeon to dokázal častejšie – štyrikrát.

Dvadsaťročný Rus svoj prvý hetrik v play-off zavŕšil v 15. minúte tretej dvadsaťminútovky, keď už uzatváral skóre duelu. V doterajšej histórii organizácie Whalers/Hurricanes pritom ešte žiaden hráč nestrelil vo vyraďovacích bojoch hetrik. Dvojgólových strelcov zažila predtým 29-krát.

Svečnikov je zároveň len ôsmym rozdielnym hráčom v histórii NHL, ktorý zaregistroval hetrik v play-off pred 21. rokom života. Naposledy to dokázal Filipo Forsberg v roku 2015, pred ním Jean-Gabriel Pageau, Sean Couturier, Patrick Kane, Peter Zezel, dvakrát Wayne Gretzky a Ted Kennedy.

„Je stavaný ako vôl, dokáže korčuľovať, strieľať, myslieť a všetko to robí rýchlo. Je výnimočný a je zábavné sledovať ho. Bude zábavné sledovať ho tu v nasledujúcich pár mesiacoch,“ povedal spoluhráč Jordan Martinook.




Autor: Jozef Struhár | Vydané: 04. 08. 2020 | Rubrika: Video


SlovakNHL.sk - aktuálne spravodajstvo zo sveta NHL