Lundqvist prišiel o úctyhodnú sériu. Príde aj o miesto v New Yorku?

Úctyhodná séria 129 štartov v play-off bez prestávky v drese tímu New York Rangers sa ikonickému Henrikovi Lundqvistovi skončila. Mohlo by sa skončiť aj jeho pôsobenie na Manhattane?

Rangers absolvovali prvé dva zápasy série kvalifikačného predkola so švédskym veteránom v bráne. Prehrali ich – a on nebol dôvodom prehier – a v utorok čelili vyradeniu. Do brány už mohol nastúpiť Igor Šesťorkin a tréner mladého Rusa do brány aj poslal. Ani on však nakoniec vypadnutiu nezabránil, keď Carolina vyhrala 4:1.

Lundqvistova séria začala 26. apríla 2006 a bola tretia najdlhšia v histórii NHL v rámci jedného tímu. Dlhšie zažili len Patrick Roy, ktorý v drese Colorada štartoval v 133 zápasoch play-off po sebe, a Martin Brodeur, ktorý v drese New Jersey vytvoril rekord so 194-zápasovou šnúrou.

Tridsaťosemročný rodák z Are mal v dvoch zápasoch play-off 90,1% úspešnosť zákrokov. V základnej časti kryl 90,5 % striel pri bilancii 10-12-3. Doteraz odchytal za Rangers 887 zápasov základnej časti a 130 zápasov play-off. Larry Brooks z New York Post sa pýta, či ešte tieto čísla rozšíri.

Lundqvist má vo svojej zmluve platný ešte jeden rok s „cap-hitom“ 8,5 milióna amerických dolárov. Má v nej aj klauzulu o nevymeniteľnosti. Mohli by ho Rangers vykúpiť zo zmluvy, ak by nepristúpil na výmenu?

Newyorský tím už našiel svoju jednotku v Šesťorkinovi a vo veľmi dobrom svetle sa doteraz prezentoval aj Alexandar Georgiev. Jeden brankár je navyše, pričom práve Lundqvistovi sa darilo najmenej a pri jeho veku existujú obavy, že sa to už nezlepší.

Colin Stephenson zase tvrdí, že tak či tak sa koniec Lundqvistovej éry blíži. Ak by aj poslednú sezónu zmluvy na Manhattane absolvoval, ďalšiu zmluvu s ním už Rangers s najväčšou pravdepodobnosťou nepodpíšu. Ak by si ho udržali, mohli by sa musieť rozlúčiť s Georgievom, čo pri jeho veku a kvalitách nie je ideálny scenár.

„Zotrvanie (Lundqvista) s Rangers by mohlo byť romantickou záležitosťou, ale v lige s platovým stropom akou je NHL, nie je miesto pre romantiku ani sentimentálnosť. Napriek všetkému, čo Lundqvist pre organizáciu za tie roky urobil, by bolo náročné udržať si ho ako náhradníka, hlavne, ak pre koronavírus neporastie platový strop v ďalších dvoch sezónach,“ poznamenal.

Odchytal Lundqvist svoj posledný zápas za Rangers? Určite bude zaujímavé túto situáciu sledovať.


Autor: Jozef Struhár | Vydané: 05. 08. 2020 | Rubrika: Správy z NHL


SlovakNHL.sk - aktuálne spravodajstvo zo sveta NHL